Select Menu

Γιγάντιος δίσκος κοσμικής ύλης χάθηκε αίφνης από τα μάτια των επιστημόνων

Οι πλανήτες δημιουργούνται από τα υλικά που περιέχουν οι δίσκοι κοσμικής ύλης (αέρια, σκόνη) οι οποίοι σχηματίζονται γύρω από νεογέννητα άστρα. Πριν από 25 χρόνια οι επιστήμονες εντόπισαν έναν τέτοιο δίσκο σε απόσταση 450 ετών φωτός από τη Γη. Τον τελευταίο καιρό όμως οι επιστήμονες διαπίστωναν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει αφού η φωτεινότητα του δίσκου μειωνόταν προοδευτικά ώσπου έξαφνα ο δίσκος «εξαφανίστηκε» από τη θέα τους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχουν συναντήσει ξανά οι επιστήμονες.

Φαινόμενο χωρίς προηγούμενο

Γύρω από το άστρο TYC 8241 2652 είχε δημιουργηθεί ένας μεγάλος και πυκνός δίσκος κοσμικής ύλης. Σύμφωνα με τους ειδικούς το άστρο έχει ηλικία μόλις δέκα εκατομμύρια έτη. Ο Ηλιος είναι 4.6 δισ. ετών. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι επιστήμονες έβλεπαν τον δίσκο να χάνει σταδιακά την λάμψη του. Στις αρχές Μαΐου ερευνητική ομάδα που προσπάθησε να τον μελετήσει εκ νέου με το τηλεσκόπιο του παρατηρητηρίου Gemini στη Χιλή διαπίστωσε ότι ο δίσκος είχε πλέον εξαφανιστεί.

«Τόσο μεγάλος όγκος ύλης σε τόσο κοντινή απόσταση από το νεαρό άστρο δημιουργεί συνθήκες δημιουργίας πλανητών με βραχώδη μορφή όπως αυτοί του δικού μας ηλιακού συστήματος. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς δημιούργησε αυτό το δίσκο και σίγουρα δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την απότομη εξαφάνιση του» αναφέρει ο Μπεν Ζούκερμαν, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ασχολήθηκε με το φαινόμενο.

Οι ερευνητές εικάζουν πως η ύλη του δίσκου είτε παγιδεύτηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις του άστρου και αφομοιώθηκε από αυτό είτε για κάποιον άγνωστο λόγο η ύλη «διέφυγε» από τον δίσκο και διασκορπίστηκε στο Διάστημα.Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top