Select Menu

Στην παραλιακή πόλη Λαττάκεια φέρεται να βρίσκεται ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, ηγούμενος της επιχείρησης με την οποία το καθεστώς θα απαντήσει στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις υψηλόβαθμοι σύροι αξιωματούχοι στη Δαμασκό, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης και έναν δυτικό διπλωμάτη.

Ο Ασαντ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε δημόσια μετά τη χθεσινή επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αμυνας της Συρίας και ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της κρίσης και σύζυγος του αδελφής του σύρου προέδρου, έχει τεθεί επικεφαλής της κυβερνητικής επιχείρησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Δεν είναι σαφές εάν ο Ασαντ βρισκόταν ήδη στη Λαττάκεια πριν από την επίθεση της Δαμασκού ή εάν έφθασε εκεί εκ των υστέρων.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πολίτες ανέφεραν ότι δεν έχει σταματήσει η μεγαλύτερη μάχη στην πρωτεύουσα των τελευταίων 16 μηνών της αντίστασης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Οι μάχες άρχισαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, κοντά στο κτήριο της ασφάλειας, όπου ο σημειώθηκε η επίθεση του καμικάζι, την ώρα που συνεδρίαζαν επικεφαλής της Αμυνας και της Ασφάλειας.

Παράλληλα, τραυματίστηκαν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και του Υπουργείου Εσωτερικών, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ασφάλεια της οικογένειας του Ασαντ, η οποία κυβερνά την χώρα με σιδερένια πυγμή για τέσσερις δεκαετίες.

Το συριακό πυροβολικό έπληξε αδιακρίτως, όπως καταγγέλλεται, τις συνοικίες Μέζε και Μουανταμίγια της Δαμασκού χθες το βράδυ, σε μια κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον περιοχών όπου επιχειρούν αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Φόβοι για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις
Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα κοντά την έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της Δαμασκού, όταν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες έχουν αναπτύξει τεθωρακισμένα άρματα και έχουν πολλαπλασιάσει τα οδοφράγματα στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, έγινε γνωστό από ακτιβιστές και κατοίκους.

Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στην περιοχή Ιχλας, κοντά στην έδρα του Υπουργικού Συμβουλίου και στην Πανεπιστημιούπολη της Δαμασκού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις ζώνες των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη στιγμή που οι στρατός καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές των μαχών..

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για την έξοδο εκατοντάδων ανθρώπων από ορισμένες συνοικίες.

Στο Μαζέ, εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή που βρίσκεται στην περιφέρεια του πλούσιου αυτού προαστίου και κατευθύνονται προς το εσωτερικό, «από τον φόβο μεγάλης κλίμακας επιχείρησης των τακτικών συριακών δυνάμεων».

Κάτοικοι εγκαταλείπουν επίσης τη συνοικία Τανταμούν και τον παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιαρμούκ, στον νότιο τομέα της Δαμασκού.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top