Select Menu

Ενας από τους σημαντικότερους κυνηγούς ιών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ο Εβγκένι Κασπέρσκυ, φοβάται την εξάπλωση κυβερνο-επιδημίας σε τέτοια κλίμακα, που θα απειλήσει την ανθρωπότητα.

Ο Evgeny Kaspersky σύγκρινε τις πιθανές επιπτώσεις των σεναρίων μιας ενδεχόμενης κυβερνο-επιδημίας με τα χολιγουντιανά σενάρια Αποκάλυψης, όπως στις υπερπαραγωγές της Μέκκας του κινηματογράφου, και παρότρυνε τις χώρες να τις σταματήσουν, αλλιώς «θα έρθει το τέλος του κόσμου, όπως τον ξέρουμε».

Η ρώσικη εταιρεία παραγωγής antivirus λογισμικού για Η/Υ, «Kaspersky Lab», ανακάλυψε σε 600 υπολογιστές στην Μέση Ανατολή έναν πρωτόγνωρα ισχυρό και πολύπλοκο ιό υπολογιστών. Ενα κατασκοπευτικό λογισμικό που το ονόμασε flame (φλόγα). Πρόκειται για κακόβουλο πρόγραμμα, το οποίο ενέπλεξε στα δίκτυα του τον Τύπο και τους πολιτικούς όλου του κόσμου, οι οποίοι άρχισαν την αναζήτηση για τους δημιουργούς και τους στόχους του ιού. Το πρόγραμμα, μπορεί να ανακόψει την ροή μεταφοράς ή να κλέψει τα δεδομένα ενός υπολογιστή, να δώσει πρόσβαση σε εξωτερικό χρήστη απευθείας στην οθόνη του υπολογιστή, ακόμα και να μαγνητοφωνήσει συνομιλίες.

Η αρχή του κακού.

«Υποψιάζομαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή του παιχνιδιού, και πολύ σύντομα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα εκπλαγούν. Φοβάμαι ότι αυτό θα είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε», είπε ο κ.Κασπέρσκυ, μιλώντας πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Σας παρακαλώ, σταματήστε. Αν κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κόσμος θα αλλάξει. Και θα αλλάξει απελπιστικά... Δεν με τρομάζει απλά, με τρομοκρατεί. Φοβάμαι πολύ. Πιστέψτε με», είπε.

Αυτός ο ιός, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως φορέας πολύ πιο επικίνδυνων λειτουργιών, «αρκετών για να πυροδοτήσουν σαν θρυαλλίδα την βόμβα. Αρκετές χώρες είναι πλέον σε θέση να τον δημιουργήσουν», λέει ο κ.Κασπέρσκυ, υπολογίζοντας το κόστος για τη δημιουργία του στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Ακόμα και οι χώρες που δεν διαθέτουν ακόμη την απαραίτητη τεχνογνωσία, μπορούν να προσλάβουν επαγγελματίες ή να ζητήσουν βοήθεια από χάκερ», εξήγησε, αρνούμενος όμως για άλλη μια φορά να κάνει υποθέσεις για το ποιος θα μπορούσε να έχει βάλει το χέρι του στη δημιουργία της φλόγας.

Κλωνοποίηση του ιού.

«Το κυβερνο-όπλο μπορεί να κλωνοποιηθεί και να χτυπήσει τυχαία, με τα θύματά του να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, μακριά από τη ζώνη της σύγκρουσης. Βλέπετε, στο Ιντερνέτ δεν υπάρχουν σύνορα και συστήματα με παρόμοια λειτουργία, που βρίσκονται διασπαρμένα σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, μπορεί να δεχθούν επίθεση. Για παράδειγμα, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», λέει ο κ. Kaspersky.

Ο ίδιος, περιέγραψε τα δύο πιο πιθανά σενάρια κυβερνο-επιδημίας. Γενικό μπλακάουτ στο διαδίκτυο, είτε Ιnternet blackout με ταυτόχρονη επίθεση στα κρίσιμα συστήματα των κυριότερων υποδομών. «Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο επαρκής προστασία για τέτοιου είδους επιθέσεις», είπε ο κ. Kασπέρσκυ. Ο ίδιος στη συνέχεια, άφησε να εννοηθεί ότι για την πιο αποτελεσματική  άμυνα από κυβερνο-απειλές στις πιο κρίσιμες υποδομές, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows ή το Linux.

«Η μοναδική διέξοδος από μια τέτοια κατάσταση είναι η διεθνής συνεργασία. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να συζητάνε μεταξύ τους για το θέμα», θεωρεί ο ίδιος, συγκρίνοντας τα κυβερνο-όπλα με τα όπλα μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα με τα βιολογικά.  «(Τα βιολογικά όπλα) είναι ανόητο να τα χρησιμοποιήσουν Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα κυβερνο-όπλα. Θα λειτουργήσουν σαν το μπούμερανγκ», είπε.

Όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την εικόνα των πιθανών συνεπειών μιας παγκόσμιας κυβερνο-επίθεσης, ο κ.Κασπέρσκυ κάλεσε τους δημοσιογράφους να θυμηθούν την ταινία "Die Hard - 4", όπου, κατά τη δική του παραδοχή, παρακολουθώντας το έργο φώναζε συνεχώς: «Γιατί τους βοηθάτε στο τι θα κάνουν;»

«Μέχρι την πρεμιέρα του "Die Hard - 4", στην εταιρεία μου η λέξη «κυβερνο-τρομοκράτης» ήταν απαγορευμένη. Ούτε στις μεταξύ μας συζητήσεις, πόσο μάλλον στις επαφές μας με δημοσιογράφους», είπε ο κ. Kaspersky.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top