Select Menu

Οι χθεσινές εκλογές οδήγησαν στη διαμόρφωση διαφορετικού πολιτικού χάρτη από αυτόν της 6ης Μαΐου.

Εν αρχή είχαμε αύξηση ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων (55% 17η Ιουνίου, 35% 6η Μαΐου). Επίσης το πρώτο κόμμα, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, πέτυχε καθαρή εκλογική νίκη και ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει την πρωτοβουλία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό αριστερού κόμματος σε εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του και τώρα χρειάζεται ριζικές αλλαγές.

Η ΔΗΜΑΡ διατήρησε κι αυτή τις δυνάμεις της με αυξητική μάλιστα τάση. Επιβραβεύτηκαν οι χαμηλοί τόνοι, η ευπρεπής συμπεριφορά και η πολιτική ωριμότητα του Φώτη Κουβέλη.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν ποσοστά λόγω της κεντροδεξιάς συσπείρωσης.

Η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν υπέστη πανωλεθρία μετά το επεισόδιο στην τηλεόραση, αλλά ευνοήθηκε από την κίνηση Κασιδιάρη.

Το ΚΚΕ συμπιέστηκε πολύ λόγω ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλό ποσοστό, γεγονός που θα πρέπει να το απασχολήσει ιδιαίτερα.

Τώρα κύριο μέλημα οφείλει να είναι ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης, αφού αρκετά έμεινε η Ελλάδα ακυβέρνητη. Ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Σημαντικό για την επόμενη μέρα είναι πως θα κινηθούν τα κόμματα.

Αν και είναι νωρίς ακόμα για κριτική, πρέπει να αναφέρουμε ότι η λέξη επαναδιαπραγμάτευση δεν ακούστηκε χθες από το στόμα του Αντώνη Σαμαρά. Ο αρχηγός της ΝΔ αρκέστηκε στο να δηλώσει, πως θα προστεθούν αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό κατά την άποψή μας δεν είναι αρκετό. Η ΝΔ οφείλει να εφαρμόσει το σχέδιο των 18 σημείων, για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά, αλλιώς η παραμονή της όποιας κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι βραχυπρόθεσμη. Ειδικά όταν απέναντι θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναμένοντας τα πρώτα «φάουλ», ώστε να περάσει στην αντεπίθεση και να αυξήσει έτσι τα ποσοστά του με τα μάτια στραμμένα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Στελέχη της ΝΔ διαβεβαιώνουν πάντως ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις θα τηρηθούν πλήρως. Οψόμεθα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του -που έσπευσε να δηλώσει ότι επιλέγει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα δοκιμαστεί εφ’ εξής πολύ σκληρά. Ο λαός δεν τον θεώρησε έτοιμο. Στην Κουμουνδούρου στοίχισε πολύ ακριβά η πολυγλωσσία, κάτι που είχαμε προβλέψει. Έτσι θα κριθεί  από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός ρόλου αυξημένης ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συμβάλλει αποφασιστικά στην πορεία της χώρας, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση και όχι μένοντας σε φωνασκίες. Δεν φτάνει πλέον μόνο η ρητορική, αλλά απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Διαφορετικά το παράδειγμα της ΕΔΑ, η οποία το 1958 κατόρθωσε να πάρει το 24,4% των ψήφων και στη συνέχεια έχασε το 60% των δυνάμεων της, θα επαναληφθεί.

Το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εμφανίστηκε στην αρχή άκαμπτο, τονίζοντας δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εντός λιγοστού χρόνου «υπαναχώρησε» μετά και την άρνηση συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ιπποκράτους επικρατεί αναβρασμός, με τους μεν να υποστηρίζουν τη συμμετοχή υπό τον Αντώνη Σαμαρά, τους δε να αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμφισβήτητα στο ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται η μοναδική ευκαιρία να «ξεφορτωθεί» τα βαρίδια του παρελθόντος και να ξαναθυμηθεί τις ειλικρινείς πατριωτικές θέσεις μιας μερίδας του, η οποία απομονώθηκε και καταπολεμήθηκε εκ των έσω.

Τέλος ενδιαφέρον θα έχει και η στάση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δήλωνε ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης, με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα τραβούσε το χειρόφρενο του Αλέξη Τσίπρα. Τώρα θα πρέπει να παίξει πάλλον το ρόλο του «επιταχυντή» στη διαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου, που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Καθημερινά οφείλει η ΔΗΜΑΡ να θυμίζει στον Αντώνη Σαμαρά, για ποιον λόγο τον επέλεξε κομμάτι του λαού.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί και πρέπει για πολλούς και διάφορους λόγους να είναι ισχυρή, να συμπεριλαμβάνει νέα πρόσωπα από την κοινωνία, ικανά να σηκώσουν το βάρος της επόμενης μέρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις  και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ευρύτερη Αριστερά. «Μιλάμε για μια κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος» λένε στελέχη της Συγγρού.

Οι εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων είναι ραγδαίες και εμείς εδώ θα είμαστε σε επιφυλακή, προκειμένου να καυτηριάσουμε ή να επιβραβεύσουμε ότι και όπως πρέπει με υπομονή, αφού γνωρίζουμε ότι η πολιτική δεν είναι ευθεία γραμμή.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top