Select Menu

;Eγινε σε δύο ασθενείς στη Ρωσία οι οποίοι εμφανίζουν πολύ καλή ανάρρωση

Η πρώτη μεταμόσχευση συνθετικού τμήματος λάρυγγα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Ρωσία από γιατρούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας. Το επίτευγμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας εξ ολοκλήρου συνθετικής εκδοχής του ανθρώπινου λάρυγγα η οποία θα λύσει το σημαντικό πρόβλημα εξεύρεσης δότη.

 Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε δυο ασθενείς από χειρουργική ομάδα με επικεφαλής τον Πάολο Μακιαρίνι, γνωστό από μεταμοσχεύσεις τμημάτων του λάρυγγα από πτωματικούς δότες . Στις προηγούμενες μεταμοσχεύσεις οι ειδικοί είχαν αφαιρέσει όλα τα κύτταρα του δότη από τον λάρυγγα και στη συνέχεια είχαν «επικαλύψει» ξανά το… φυσικό εκμαγείο με κύτταρα του λήπτη προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.

Πλήρως συνθετική δομή

Το τελευταίο μόσχευμα όμως είναι διαφορετικό καθώς αποτελείται από μια πλήρως συνθετική δομή και όχι από μόσχευμα πτωματικού δότη. Οι δύο ασθενείς στη Ρωσία έλαβαν τμήμα του λάρυγγα με μήκος περί τα 5 εκατοστά το οποίο αποτελείτο από ένα κομμάτι της τραχείας (πρόκειται για τον αεραγωγό που επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο του αέρα στους πνεύμονες) στην κορυφή της οποίας υπήρχε μια εκδοχή του κρικοειδή χόνδρου που αποτελεί τη βάση του λάρυγγα. «Ο κρικοειδής χόνδρος είναι το πιο απλό τμήμα του λάρυγγα για μεταμόσχευση» εξήγησε ο δρ Μακιαρίνι.

Πριν από τη μεταμόσχευσή του το τεχνητό τμήμα του λάρυγγα «ντύθηκε» με βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών του λήπτη. Η  «φόδρα» δημιουργήθηκε σε έναν ειδικό αντιδραστήρα από ειδικούς της εταιρείας Harvard Bioscience με έδρα στη Μασαχουσέτη. «Θεωρούμε αυτό το επίτευγμα ως την αρχή της ανάπτυξης πολλών συνθετικών οργάνων» ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Ντέιβιντ Γκριν και προσέθεσε ότι «η επιστημονική φαντασία γίνεται ιατρική πραγματικότητα».

Σημειώνεται ότι πέρυσι ένας άνδρας έλαβε την πρώτη συνθετική τραχεία η οποία είχε επίσης καλυφθεί με τα δικά του βλαστικά κύτταρα.

Ωστόσο τα μοσχεύματα που έλαβαν οι δύο ασθενείς στη Ρωσία είναι τα πιο πολύπλοκα συνθετικά μοσχεύματα που έχουν τοποθετηθεί σε ανθρώπους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον δρα Μακιαρίνι.

Επιτυχημένες οι δύο επεμβάσεις

Οι δύο επεμβάσεις έλαβαν χώρα στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία στις 19 και 21 Ιουνίου. Οι ασθενείς ήταν μια 34χρονη γυναίκα με το όνομα Τζούλια Τ. και ένας 28 χρονος άνδρας που ονομάζεται Αλεξάντερ Ζ. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς και οι δύο ασθενείς έχουν καλή ανάρρωση ενώ ήδη επιθηλιακά κύτταρα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στην επιφάνεια των μοσχευμάτων τους.

Αμφότεροι οι ασθενείς είχαν πέσει θύματα αυτοκινητικών ατυχημάτων εξαιτίας των οποίων είχαν υποστεί σοβαρές βλάβες στον λάρυγγά τους. Η γυναίκα δεν ήταν σε θέση να μιλήσει ενώ ο άνδρας μιλούσε μόνο με συσκευή προσομοίωσης φωνής. Και οι δύο ασθενείς μπόρεσαν να μιλήσουν και να αναπνεύσουν ελεύθερα σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση.

Ο δρ Μακιαρίνι σημειώνει ότι με τους συνεργάτες του συνεχίζουν ακάθεκτοι και βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης ενός ολόκληρου λάρυγγα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του που παράγουν ήχο. «Ελπίζω ότι στο κοντινό μέλλον θα καταφέρουμε να τον δημιουργήσουμε και ότι θα ξεκινήσουμε προκλινικές μελέτες το συντομότερο δυνατόν» κατέληξε ο ειδικός.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top