Select Menu

Πολύ συζήτηση προκάλεσε ένα "έργο τέχνης" που εμφανίστηκε στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για το “Globo”, την ιδέα για ένα μελλοντικό (;) παγκόσμιο νόμισμα.Υποδηλώνει άραγε την απόλυτη επιθυμία των διεθνών τραπεζιτών; Ένα ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα για έναν «ενιαίο κόσμο»; Με την «λύση» αυτή οι τραπεζίτες θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα σχεδόν το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο. Και θα απάλλασσαν ταυτόχρονα από κάθε αμφιβολία, τους ‘δύσπιστους’ που δεν πιστεύουν σε συνομωσίες και σενάρια για την ανάδυση μιας παγκόσμιας ολοκληρωτικής κυβέρνησης ή μιας «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Εχουμε ασχοληθεί αρκετά εδώ στον "Λόγιο Ερμή" για το θέμα αυτό. Μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Διαβάζουμε στο redskywarning.blogspot.com ότι κάποιοι έβαλαν στο μάτι το Globo και εξαφάνισαν μερικά από τα κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας!

Όπως αναφέρει η Sheila Ribeiro, την περασμένη Πέμπτη, μια βαλίτσα γεμάτη Globos εξαφανίστηκε από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει τίτλο "Σχετικά με την Αλλαγή". Αυτή η «ληστεία τράπεζας» εγείρει πολλά ερωτήματα. Ποιος θα έκλεβε ένα συμβολικό νόμισμα; Γιατί να το κάνει; Και πώς διέφυγε από την ασφάλεια των κεντρικών γραφείων της Παγκόσμιας Τράπεζας; Δεν μιλάμε για ένα απλό κτίριο αλλά για ένα φρούριο.

Το Globo, ένα παγκόσμιο νόμισμα που εμπνεύστηκε το 2008 ο Nicky Enright, δημιουργήθηκε από τη ψηφιακή σύντηξη διαφόρων νόμιμων εθνικών νομισμάτων. Πριν από την κλοπή στην Παγκόσμια Τράπεζα, το Globo είχε εκτεθεί δύο φορές στο Exit Art (Νέα Υόρκη), στο The Ice Box/Crane Arts (Φιλαδέλφεια), ενώ παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes. Αν ήταν απλά μια ζωγραφιά προς τι αυτή η διαφήμισή του;

Εκτός από έκθεμα σε γκαλερί όμως, το Globo υπάρχει ως παρέμβαση στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας. Ο Enright πληρώνει με αυτό λογαριασμούς ως νόμιμο νόμισμα και το χρησιμοποιεί σε θυρίδες ανταλλαγής χρημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας δυσπιστία και συζήτηση.
Το Globo ως μίξη διαφόρων χρημάτων δίνει ένα «όραμα ενότητας του κόσμου και προόδου», ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνει την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της παγκοσμιοποίησης στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Είναι εμφανές λοιπόν ότι κάποιοι προσπαθούν να μας πουν κάτι, και εμείς πρέπει να το καταλάβουμε για να εξηγήσουμε τα τεκταινόμενα της πραγματικότητάς μας.

Ο γεννημένος στο Εκουαδόρ Nicky Enright είναι καλλιτέχνης πολυμέσων, ζει στη Νέα Υόρκη και έχει πάρει διάφορα βραβεία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ιδρύθηκε το 1944, εδρεύει στην Ουάσιγκτον και έχει πάνω από 100 γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα είναι ότι ένας τρόπος επιβολής παγκόσμιου νομίσματος είναι η κατάρρευση των υπαρχόντων (βλέπε ευρώ, που θα συμπαρασύρει σε περίπτωση πτώσης και το δολλάριο).
To ερώτημα βέβαια είναι, αφου πρόκειται για καλλιτεχνική έμπνευση τι δουλειά είχε στα κεντρικά της Παγκόσμιας Τράπεζας;

Εμείς δεν υποστηρίζουμε ούτε ότι υπάρχει στόχος παγκόσμιου νομίσματος, ούτε το αντίθετο, ας σκεφθεί ο καθείς μόνος του ότι μπορει να αντιληφθεί. Όμως πολλές συμπτώσεις μαζεύονται τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση ενός "παγκόσμιου συντονισμού", δεν νομίζετε;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top