Select Menu

Το Ισραήλ φέρεται να έχει αποσύρει την υπόσχεση του προς τον αμερικανό πρόεδρο Barack Obama να μην επιτεθεί στο Ιράν πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και πληροφορίες από το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι "Η αλλαγή της στάσης του Ισραήλ οφείλεται στην απόρριψη εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ των θέσεων που οι Ισραηλινοί είχαν ζητήσει από τους Αμερικανούς να διεκδικήσουν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ιράν αναφορικά με το μέλλον του πυρηνικού του προγράμματος".

Η αμερικανική διαπραγματευτική γραμμή είχε κοινοποιηθεί στον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ στις 17 Μαΐου. Τότε, οι Αμερικανοί είχαν ενημερώσει τον Εχούντ Μπαράκ  ότι δεν πρόκειται να πιέσουν τους Ιρανούς για την υιοθέτηση των Ισραηλινών προτάσεων οι οποίες περιελάμβαναν, την διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου στις ιρανικές εγκαταστάσεις, την μεταφορά εκτός Ιράν των αποθεμάτων ουρανίου που είναι εμπλουτισμένο άνω του 3,5% και τέλος την διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων Fordo πλησίον της πόλης Qom.

Μετά την αποτυχία των Ισραηλινών να πείσουν τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου να προτείνει τις ισραηλινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις της Βαγδάτης, οι Ισραηλινοί στράφηκαν στην υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton και στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Tom Donilon οι οποίοι απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της κυβέρνησης του Ισραήλ να επηρεάσουν την απόφαση του Obama.

Η αντίδραση του Εχούντ Μπαράκ  στην αμερικανική άρνηση ήταν άμεση και χτές 23 Μαΐου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό και οι αρχές της χώρας γνωρίζουν ότι οι Ιρανοί είναι καλοί διαπραγματευτές και ότι θα επιδιώξουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, συνεπώς τα περιθώρια για το Ισραήλ είναι πολύ στενά.

Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας η θέση της χώρας του δεν έχει αλλάξει, η κυβέρνηση του Ισραήλ ακόμα πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων ενώ ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι όλες οι προοπτικές παραμένουν πάνω στο τραπέζι εννοώντας φυσικά και την πιθανότητα μονομερούς στρατιωτικού χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Σε μια σημαντική «αποκάλυψη» προχώρησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, βασιζόμενοι… σε κατάθεση ενός από τους ανώτατους συμβούλους του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η αναφορά, η οποία δημοσιεύθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό NBC, κάνει λόγο για στενή σχέση μεταξύ της ιρανικής αντιστασιακής οργάνωσης ΜΕΚ και της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, της γνωστής Μοσάντ.

Σύμφωνα και με την κατάθεση του Μοχάμαντ Τζαβάντ Λαριτζάνι, οι Ισραηλινοί δίνουν χρήματα στους «μουτζαχεντίν» (σ.σ. τους αντικαθεστωτικούς στο Ιράν), οι οποίοι σε αντάλλαγμα παρέχουν πληροφορίες στις ισραηλινές υπηρεσίες. Συμπλήρωσε ότι οι Ισραηλινοί επιπλέον, στρατολογούν και στηρίζουν υλικά τους αντικαθεστωτικούς.

Το περίεργο είναι ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι τα όσα δηλώνει ο Λαριτζάνι, σχετικά με τις στενές σχέσεις μεταξύ της ΜΕΚ και του Ισραήλ είναι «σωστά». Ωστόσο, δεν έμειναν μόνο σε αυτήν τη γενική επιβεβαίωση, αλλά συμπλήρωσαν ότι η δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα έγινε από μέλη αυτής της οργάνωσης…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top