Select Menu

Ανάμεσα σε πολυάριθμα αρνητικά και επικριτικά δημοσιεύματα που κατακλύζουν τα ξένα ΜΜΕ με αφορμή την πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, ξεχωρίζει ευχάριστα ένα άρθρο όχι απλώς φιλελληνικό, αλλά και ηθικά δίκαιο...

Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει σήμερα άρθρο του Observer με τίτλο "Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς πρέπει να τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα". To άρθρο το οποίο έγραψε ο Henry Porter αναφέρει ότι μπορεί οι Έλληνες να βρίσκονται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, αλλά μπορούν ακόμα να "ανάβουν" την Ολυμπιακή Φλόγα!

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ο συντάκτης αναφέρεται στην προ ημερών παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας η οποία του έφερε αμέσως στο μυαλό τα ελληνικά Μάρμαρα που βρίσκονται στη Βρετανία λέγοντας:"Μην με παρεξηγήσετε, δεν κάνω επίθεση εναντίον του μουσείου το οποίο προσφέρει σπουδαίο πολιτισμό αλλά για να είμαστε
ειλικρινείς, στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχουν πολλά ελληνικά γλυπτά".

»Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας σχετικά με την παρουσία τόσων Γλυπτών από τον Παρθενώνα στη Βρετανία. Υπάρχουν κι άλλα τμήματά τους σε άλλα ευρωπαϊκά μουσεία, όμως το μεγαλύτερο μέρος του ανεπανάληπτου αυτού έργου βρίσκεται εδώ από την εποχή που αφαιρέθηκε βίαια από τον Σκοτσέζο λόρδο Έλγιν πριν από περισσότερο από δύο αιώνες» συνεχίζει.

Υπάρχουν κι άλλα έργα τέχνης που δεν έχουν αποκτηθεί με τον πιο «καθαρό» τρόπο, συνεχίζει, επισημαίνει όμως ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα διαφέρουν, καθώς αντιπροσωπεύουν το ανώτατο επίπεδο πολιτισμού της ανθρωπότητας από τον 5ο π.Χ. αιώνα και για τα επόμενα 2.000 χρόνια.

«Αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού και την καρδιά της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Επίσης -εξίσου σημαντικό- αντιπροσωπεύουν το μισό του κτιρίου που κατασκευάστηκε μεταξύ 447 και 432 π.Χ., σηματοδοτώντας την ήττα των Περσών στην Αθήνα», επισημαίνει ο Πόρτερ. Τονίζει ακόμα ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο και λιγότεροι επισκέπτες υποστηρίζουν την παραμονή των έργων στη Βρετανία, κυρίως μάλιστα για λόγους πατριωτικής κατοχής και λιγότερο από αγάπη στην τέχνη.

«Και, μιλώντας για κατοχή, συνήθως ξεχνούν ότι τα Γλυπτά "ξηλώθηκαν" από τον Παρθενώνα όταν οι Τούρκοι κυβερνούσαν τους Έλληνες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τα εμβλήματα του ένδοξου παρελθόντος τους».

Κλείνοντας ο αρθρογράφος κάνει το εξής συγκινητικό -όσο και θαρραλέο- σχόλιο:"Υπό το πρίσμα του δυτικού πολιτισμού της Ελλάδας, τις δημοκρατικές ιδέες τους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιστήμη, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια απλή αλήθεια: "Τα Μάρμαρα δεν είναι δικά μας για να τα κρατήσουμε"!

Και εμείς από την πλευρά μας αναρωτιόμαστε:
Πρέπει να εμφανίζεται κάποιος φιλέλληνας και να ακούγεται αραιά και πού μια παρόμοια φωνή για να επανέρχεται στην επικαιρότητα η θλιβερή ιστορία της αρπαγής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που ατυχέστατα ονομάστηκαν "Ελγίνεια";Υπάρχει άραγε ελληνική πολιτιστική διπλωματία; Και αν ναι, τι ακριβώς κάνει; Γιατί έχουμε πάρα πολύ καιρό να δούμε κάποια σημαντική πρωτοβουλία της... Και δη μετά την κατασκευή και λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που καταρρίπτει ένα από τα δήθεν επιχειρήματα των Βρετανών περί μη ελληνικής δυνατότητας κατάλληλης στέγασης και επαρκούς φύλαξης των
Μαρμάρων! 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top