Select Menu

Νέες προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο βραχώδης  πυρήνας του Δία έχει υγροποιηθεί,και αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα σπλάχνα του πλανήτη.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, οι αστρονόμοι ελπίζουν να εξηγήσουν καλύτερα την αινιγματική πρόσφατη ανακάλυψη ενός παράξενου πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος. "Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ¨πάζλ¨   προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό των γιγαντιαίων πλανητών, 


δήλωσε ο Jonathan Fortney, ένας πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σάντα Κρούζ.( University of California, Santa Cruz )
 

Η συμβατική θεωρία του πλανητικού σχήματος έχει διαμορφώσει τον Δία ως ένα σύνολο με τακτοποιημένα στρώματα από ένα αεριώδη εξωτερικό περίβλημα γύρω από έναν βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία. Αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το εσωτερικό των αερίων γιγάντων πλανητών όπως ο Δίας έχουν ένα απλωμένο  μείγμα στοιχείων, χωρίς να καθορίζετε αυστηρά η Αρχή ή το Τέλος του. 

Αυτή η νέα έρευνα σχετικά με την υγροποίηση του πυρήνα του Δία ενισχύει την ανάμειξη  αερίων των  γιγαντιαίων πλανητών  και θα δώσει έναν άλλον δρόμο στα βαρύτερα στοιχεία που θα Ρέουν σε όλο τον πλανήτη. 

Οι άνθρωποι που εργάζονται για την υπόθεση αυτή θεωρούν πως είναι  από τις εύκολες εργασίες καθώς όλα τα στοιχεία θα τα δούμε να αλλάζουν στον πλανήτη Δια, δήλωσε ο Hugh Wilson, ένας πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και συγγραφέας της νέας έρευνας που δημοσιεύετε στο Physical Review Letters.


Αν και οι επιστήμονες προηγουμένως έπαιζαν με την ιδέα της υγροποίησης των πυρήνων σε μεγάλους πλανήτες, κανείς δεν κάθισε να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς, δήλωσε ο Hugh Wilson. Οι επιστήμονες πρέπει να βασίζονται σε υπολογισμούς του περιβάλλοντος και του πυρήνα του Δία, επειδή οι συνθήκες είναι πάρα πολύ ακραίες για να αναδημιουργηθεί Γη.


Ο Hugh Wilson και το UC Berkeley, και ο συνάδελφός του BurkhardMilitzer  χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να προσομοιώσουν θερμοκρασίες άνω των 7.000 βαθμών Κελσίου και πιέσεις που φθάνουν 40 εκατομμύρια φορές την πίεση του αέρα οπως γνωρίζουμε στη Γη σε επίπεδα πολύ βαθιά μέσα στην θάλασσα. Αυτές οι συνθήκες πιστεύεται ότι έχουν υποεκτιμηθεί για τις πραγματικές συνθήκες μέσα στον πυρήνα του Δία. Παρ 'όλα αυτά, αναφέρουν ότι  διαπίστωσαν ότι οξείδιο του μαγνησίου – είναι μια σημαντική ένωση, είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώθηκαν  στον πυρήνα του Δία, να  υγροποιείτε ο πυρήνας και να αρχίσει να παρασύρετε στο άνω κέλυφος του πλανήτη.






Οι ερευνητές πιστεύουν ότι παρόμοιου μεγέθους εξωπλανητών γιγάντων βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος, κατά πάσα πιθανότητα με παρόμοιες εσωτερικές δομές με τον πλανήτη Δία. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν  φέτος,

έναν πλανήτη με περίπου τον ίδιο όγκο με τον Δία και ακόμη τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη μάζα.


Ονομάζεται CoRoT-20b, ο νέος πλανήτης είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο, και οι επιστήμονες  ψάχνουν  για μια κατάλληλη επεξήγηση για την ασυνήθιστη πυκνότητα του, χρησιμοποιώντας τα συμβατικά μοντέλα πλανητών όπως γνωρίζουμε έως σήμερα.
Οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο πυρήνας θα πρέπει να αποτελεί πάνω από το μισό του πλανήτη.


Σαν  λόγος σύγκρισης, ο πυρήνας του Δία αντιπροσωπεύει μόνο
 « 3%  με 15% »   της συνολικής μάζας του πλανήτη.
Με έναν πυρήνα τόσο μεγάλο, ο CoRoT-20b  θα παρουσιάζει  τεράστιο πρόβλημα στην τροχιά του και έναν όχι τόσο ιδιόμορφο σχηματισμό του πλανήτη δήλωσε ο Wilson. 

Προσομοιώσεις του Wilson, δείχνουν  πως είναι αξιόπιστη η σύγκριση με τα μοντέλα των γιγαντιαίων πλανητών, και πως ο πυρήνας υγροποιείται όπως του πλανήτη Δια.

Αυτή η υγροποίηση μπορεί να βοηθήσει στην  εξήγηση γιατί τα βαριά στοιχεία του εξωπλανήτη  έχουν αρχίσει να ξυπνάνε και να διανέμονται σε ολόκληρο τον όγκο του.

Απο την Santa Cruz's ο Fortney συμφωνεί ότι η πλειονότητα των βαρέων στοιχείων του έξω-πλανήτη πιθανόν να διαρρέουν στο εξωτερικό φλοιό.
Παρ 'όλα αυτά, ο ίδιος αναμένει  να δει και άλλους παράγοντες που διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στα επιστημονικά θέματα των πλανητών και των πυρήνων τους. Ορισμένες διαδικασίες ενδέχεται επίσης να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα της υγροποίησης αλλά και ίσως να έχουμε μια διαδικασία τήξης και ανάμειξης.

Τα υγροποιημένα τμήματα του πυρήνα ενός γιγαντιαίου πλανήτη αερίων μπορούν να φέρουν προβλήματα  στον εξωτερικό φλοιό λόγω της διπλής διάχυσης και μείξηςμια διαδικασία που συνήθως την έχουμε μελετήσει στα βάθη του ωκεανού της Γης. Όταν το αλμυρό νερό συσσωρεύεται στον πυθμένα του ωκεανού, η πυκνότητα του κρατεί καλά ώστε να μην αναμειχθεί με τα ανώτερα στρώματα.

Κατά παρόμοιο τρόπο, τα βαριά στοιχεία στον πυρήνα του Δία μπορεί να έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν αρκετή ενέργεια για να κινηθούν προς τα πάνω και προς τα έξω. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν πόσο αυτό το εμπόδιο θα αντέξει και αν επηρεάσει την ανάμειξη των στοιχείων στο εσωτερικό του Δία, και πολλά άλλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τη διαδικασία της υγροποίησης και της τήξης. "Η επόμενη ερώτηση που εθεσε για ερευνα είναι  « πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η διαδικασία;'", δήλωσε ο Fortney.

Οι ερευνητές θα έχουν περισσότερες  απαντήσεις  στο ερώτημα αυτό όταν το διαστημικό σκάφος της NASA  Juno  φτάσει στον πλανήτη Δία το 2016. Με τα όργανα του διαστημικού σκάφους θα έχουν την δυνατότητα να αναλύσουν προσεκτικά  τη σύνθεση του Δία, ο Wilson πιστεύει ότι θα υπάρξει η ανάμιξη του πυρήνα και των στοιχείων  και η διάβρωση του φλοιού.. 
Ίσως αναμένεται στο άμεσο μέλλον να δούμε τους πλάνητες γύρω από την Γη να αναδημιουργούνται με γρήγορους ρυθμούς

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top