Select Menu

Τα ποντίκια δεν έχουν ουρές στην πλάτη τους και τα πλευρά τους δεν μεγαλώνουν από τους οσφυϊκούς σπονδύλους kαι όλα αυτά συμβαίνουν για έναν πολύ καλό λόγο. Οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου της Λωζάνης (EPFL) έχουν ανακαλύψει τον μηχανισμό εκείνο που καθορίζει την μορφή που παίρνουν πολλά ζώα–συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, των μπλε φαλαινών και των εντόμων. Γιατί άραγε τα χέρια μας δεν μεγαλώνουν στο μέσο του σώματός μας; Η ερώτηση δεν είναι τόσο ασήμαντη όσο ακούγεται.

Οι σπόνδυλοι, τα μέλη, τα πλευρά και ο κόκκυγας….μόνο σε δύο μέρες όλα αυτά τα στοιχεία σχηματίζονται σε ένα έμβρυο, στην σωστή τους θέση και με την ακρίβεια ενός Ελβετικού ρολογιού. Οι βιολόγοι, κινούμενοι από περιέργεια για την καταπληκτική αξιοπιστία αυτού του μηχανισμού αναρωτιόντουσαν πολύ καιρό πώς λειτουργεί. Τώρα, οι ερευνητές του EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης έχουν λύσει αυτό το μυστήριο. Η ανακάλυψή τους δημοσιεύτηκε σε ένα Επιστημονικό περιοδικό στις 13 Οκτωβρίου, 2011.

Το έμβρυο «χτίζεται» κατά στρώσεις, μία την κάθε φορά: Στην διάρκεια της ανάπτυξης ενός εμβρύου καθετί συμβαίνει μία συγκεκριμένη στιγμή. Σε περίπου 48 ώρες, θα μεγαλώσει από την κορυφή έως τη βάση, μία στρώση (φέτα) κάθε φορά–οι επιστήμονες ονομάζουν αυτό το στάδιο η κατάτμηση του εμβρύου. «Είμαστε φτιαγμένοι από τριάντα περίεργες οριζόντιες στρώσεις,» εξηγεί ο Denis Duboule, καθηγητής στο EPFL και στην Unige. «Αυτές οι στρώσεις ανταποκρίνονται λίγο ή πολύ στον αριθμό των σπονδύλων που έχουμε.»

Κάθε μία και μισή ώρα, ένα καινούργιο τμήμα χτίζεται. Τα γονίδια που αντιστοιχούν στους αυχενικούς, θωρακικούς, οσφυϊκούς σπονδύλους και στον κόκκυγα ενεργοποιούνται την κατάλληλη στιγμή το ένα μετά το άλλο. «Αν το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν ακολουθηθεί πιστά, θα καταλήξει κάποιος να έχει τα πλευρά του να βγαίνουν από τους οσφυϊκούς σπονδύλους του,» λέει αστειευόμενος ο Duboule. Πώς τα γονίδια γνωρίζουν πότε να ενεργοποιηθούν για μία πράξη με έναν τέλεια συγχρονισμένο τρόπο; «Θεωρούμε πως το DNA παίζει έναν ρόλο σαν ένα ρολόι. Αλλά δεν καταλαβαίναμε πώς γινόταν αυτό.»

Κάνε  κλικ πάνω στις εικόνες να τις δεις μεγάλες
hox-259x300  casestudies_hox
HOX  6800872f6

Το DNA συμπεριφέρεται σαν ένας μηχανισμός ρολογιού: Πολύ συγκεκριμένα γονίδια, γνωστά σαν «Hox» εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό των μελών και της σπονδυλικής στήλης. Αυτά έχουν ένα καταπληκτικό χαρακτηριστικό. «Τα γονίδια Hox τοποθετούνται το ένα ακριβώς μετά το άλλο στην αλυσίδα του DNA, σε τέσσερεις ομάδες. Πρώτα ο αυχένας, μετά ο θώρακας, μετά ο οσφυακός της μέσης, κ.ο.κ.» εξηγεί ο Duboule. «Η μοναδική αυτή διάταξη έπρεπε αδιαμφισβήτητα να παίζει έναν ρόλο.»

Η διαδικασία είναι απίστευτα απλή. Κατά τη διάρκεια των πρώτων στιγμών του εμβρύου, τα γονίδια Hox είναι αδρανή, στοιβαγμένα σαν ένα καρούλι νήματος πάνω στο DNA. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, το νήμα αρχίζει να ξετυλίγεται. Όταν το έμβρυο αρχίζει να σχηματίζεται από το άνω επίπεδo, τα γονίδια που εμπεριέχουν τις πληροφορίες για τον σχηματισμό των αυχενικών σπονδύλων ξετυλίγονται από το καρούλι και ενεργοποιούνται. Μετά είναι η σειρά των θωρακικών σπονδύλων και επαναλαμβάνεται η διαδικασία προς τα κάτω μέχρι τον κόκκυγα. Η αλυσίδα του DNA συμπεριφέρεται αρκετά σαν τις παλιές διάτρητες καρτέλες που χρησιμοποιούσαν οι υπολογιστές, οι οποίες μετέφεραν συγκεκριμένες πληροφορίες καθώς προχωρούσαν σταδιακά μέσα στο μηχάνημα.

«Ένα καινούργιο γονίδιο βγαίνει έξω από το καρούλι κάθε ενενήντα λεπτά, το οποίο αντιστοιχεί στο χρόνο που χρειάζεται για να χτιστεί μία νέα στρώση στο έμβρυο,» εξηγεί ο Duboule. «Χρειάζονται δύο μέρες για κάθε αλυσίδα για να ξετυλιχθεί εντελώς· αυτό το διάστημα είναι το ίδιο ακριβώς που χρειάζονται όλες οι στρώσεις ώστε να ολοκληρωθεί το έμβρυο.» Αυτό το σύστημα είναι το πρώτο «μηχανικό» ρολόι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον τομέα της γενετικής. Και εξηγεί γιατί το σύστημα είναι τόσο απίστευτα ακριβές.

Αυτή η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας. Υπό την καθοδήγηση του Duboule και του Daniël Noordermeer, η ομάδα ανέλυσε χιλιάδες καρούλια με τα γονίδια Hox. Με τη βοήθεια του Ελβετικού Ινστιτούτου της Bioinformatics, οι επιστήμονες ήταν ικανοί να συγκεντρώσουν τεράστιο αριθμό πληροφοριών και μοντέλων σχετικών με τη δομή τους και πώς αυτά ξετυλίγονται όταν περνάει ο χρόνος.

Το φίδι: μία πραγματική σπονδυλική γραμμή συναρμολόγησης. Την διαδικασία αυτή που ανακάλυψε το EPFL την μοιράζονται πάρα πολλοί ζωντανοί οργανισμοί, από τους ανθρώπους μέχρι μερικά είδη σκουληκιών, από τις μπλε φάλαινες μέχρι και τα έντομα. Η δομή αυτών των ζώων–η κατανομή των σπονδύλων τους, των άκρων τους και των άλλων μερών τους κατά μήκος του σώματός τους–είναι καταγεγραμμένη σαν μία παρτιτούρα μουσικής που αποτυπώνει την σειρά των γονιδίων Hox κατά μήκος της αλυσίδας του DNA.

Το ελικοειδές σώμα του φιδιού είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού. Πριν από μερικά χρόνια, ο Duboule ανακάλυψε σε αυτά τα ζώα ένα ελάττωμα στο γονίδιο Hox που σταματάει φυσιολογικά τη διαδικασία της δημιουργίας των σπονδύλων. «Τώρα, γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Η διαδικασία δεν σταματάει και το έμβρυο φίδι συνεχίζει να δημιουργεί σπονδύλους, όλους ίδιους, μέχρι το σημείο που δεν θα υπάρχει άλλη ενέργεια για τη λειτουργία αυτή.»

“Το ρολόι των Hox ήταν ένα παράδειγμα για την εκπληκτική περιπλοκότητα της εξέλιξης. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού είναι η καθολική σταθερότητά του,” εξηγεί ο Duboule. Τα κιρκαδιανά ρολόγια ή αυτά της έμμηνου ρύσεως βασίζονται σε πολύπλοκη χημεία. Έτσι, μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, αλλά γενικότερα δεν είναι αρκετά ασαφή. Ο μηχανισμός που ανακαλύψαμε πρέπει να είναι απείρως πιο σταθερός και ακριβής. Ακόμα και η μικρότερη αλλαγή θα οδηγούσε στη δημιουργία νέων ειδών.”

Διάβασμα–Γράψιμο Η πρόκληση των 90 ημερών !

Πολλοί άνθρωποι άλλαξαν τη ζωή τους μετά το διάβασμα ενός βιβλίου. Henry David Thoreau. Ε΄ναι γνωστό πως: «Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλη­μα έχοντας το ίδιο μυαλό με αυτό που είχες όταν το δημιούρ­γησες». Το μυστικό στην επίλυση των παιχνιδιών, προβλημάτων, μάχης, επίτευξης στόχων κλπ. είναι να τα αντιμετωπίζεις με καθαρό μυαλό. Ο καλύτερος τρόπος για να «καθαρίσεις» το μυαλό είναι να διαβάζεις  βιβλία που βελτιώνουν τον τρόπο της σκέψης.  Να τα διαβάζεις κάθε μέρα και να τα έχεις σημείο αναφοράς για καθημερινή πράξη και εφαρμογή των γραφόμενων τους

Ο Ρόλος των Γυναικών στον πολιτισμό των Μάγια

Μία νέα ματιά στην τέχνη των Μάγια και του πολιτισμού τους, έδειξε για άλλη μία φορά ότι οι πιο ανεπτυγμένες αρχαίες κοινωνίες επέτρεπαν στις γυναίκες να έχουν περισσότερη δύναμη στα χέρια τους από ό,τι θεωρούσαμε πριν. «Νομίζω ότι ήταν αρκετά διαδεδομένη η ιδέα ότι οι γυναίκες των Μάγια ήταν περιορισμένες στο σπίτι,» σημειώνει η Shankari Patel, μία μετ/κή φοιτήτρια ανθρωπολογίας του παν/μίου της Καλιφόρνια Riverside. Συνεχίζει λέγοντας ότι πριν θεωρούσαν πως οι γυναίκες παρέμεναν στο σπίτι και δεν συμμετείχαν ουσιαστικά στις τελετές που είχαν αρκετά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία των Μάγια.

Ξεχάστε τις 12 Αλυσίδες του DNA

Το ανθρώπινο DNA είναι ένα βιολογικό ιντερνέτ και ανώτερο από πολλές πλευρές από το τεχνητό. Η τελευταία Ρωσική επιστημονική έρευνα, σχετικά με το ανθρώπινο DNA, εξηγεί άμεσα η έμμεσα φαινόμενα όπως η μαντική ικανότητα, η διαίσθηση, η εξ αποστάσεως θεραπεία, η αυτό-θεραπεία, οι ασυνήθιστες αύρες γύρω από ανθρώπους, η επήρεια του μυαλού στον καιρό και πολύ περισσότερα. Επιπροσθέτως, υπάρχει απόδειξη για έναν τελείως νέο τύπο ιατρικής στην οποία το DNA μπορεί να επηρεασθεί και να αναπρογραμματιστεί με λέξεις και συχνότητες ΧΩΡΙΣ να κοπεί και να αντικατασταθούν μεμονωμένα γονίδια. Μόνον το 10% του DNA μας χρησιμοποιείται στο να κατασκευάζει πρωτεΐνες. Αυτό το κομμάτι το 10% είναι που ενδιαφέρει τους Δυτικούς ερευνητές και το οποίο εξετάζουν και κατηγοριοποιούν. Το άλλο 90% το ονομάζουν “σκουπιδό” DNA.

Το Κοσμικό Φίδι και το DNA του Jeremy Narby

…ρίχνει μια σοβαρή ματιά στο πως η Νευρογεννετική Συνείδηση πληροφορεί την ευαισθητοποίηση, την γνώση τον συμβολισμό και την κουλτούρα. Η σύγκριση του των αρχαίων κοσμικών μύθων του φιδιού με την γενετική κατάσταση κάθε ζώντος κυττάρου αποκαλύπτει τον Βιομοριακό μάγο πίσω από την κουρτίνα της καθημερινής ζωής. Η ανθρωπολογική του μελέτη, η εμπειρία του με την ayahuasca* , και επιστημονική σπέκουλα υφαίνουν μια ιστορία σαμάνων που κατεβάζουν την συνείδηση τους μέχρι κάτω στο μοριακό επίπεδο με εξεζητημένα Νευροδιαβιβαστικά φίλτρα** για να προσλάβουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο συνεκτικό ορατό φως που εκπέμπεται από το DNA.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top