Select Menu

Η Βίκι Πράις, βρετανίδα οικονομολόγος διεθνούς εμβέλειας, σε συνέντευξη στην imerisia.gr μας έδωσε την πληροφορία ότι ο επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν έχει ζητήσει να αποχωρήσει από τη θέση που έχει σήμερα και να μετατεθεί σε άλλη χώρα.


“Έχω μάθει ότι ο Πολ Τόμσεν με τον οποίο ήμουν στο ίδιο πάνελ σε πρόσφατη συζήτηση για την Ελλάδα στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου, από εξαμήνου έχει ζητήσει να φύγει από την Ελλάδα, να αναλάβει άλλη αποστολή σε άλλη χώρα. Δεν ξέρω όμως πότε θα φύγει”, κατέληξε η κυρία Πράις.

Σχετικά διαβάστε όλη τη συνέντευξη της οικονομολόγου Βίκι Πράις

Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης

Το συνεχές κόψιμο των μισθών και των συντάξεων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Έπρεπε να δοθεί έμφαση στις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις. Και η λύση τώρα, νομίζω, μπορεί να έλθει με τις μεταρρυθμίσεις, την κατασκευή έργων υποδομής με χρήματα από το ΕΣΠΑ και είναι πολύ σημαντικό να κινηθούν οι κατασκευές, ο περιορισμός της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και φυσικά θα χρειαστεί και άλλο «κούρεμα» μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ίσως μικρά «κουρέματα» στα οποία αυτήν τη φορά θα πρέπει στο «κούρεμα» να μετέχουν η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ, αν και συμμετοχή του ΔΝΤ στο «κούρεμα» είναι δύσκολη από το καθεστώς της λειτουργίας του.
Αυτές τις απόψεις διατυπώνει στη συνέντευξή της στην «ΗτΣ» η αναγνωρισμένη διεθνής οικονομολόγος Βίκυ Πράις, με ένα εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό στο διεθνή χώρο της οικονομίας. Ήταν για μερικά χρόνια η επικεφαλής των 150 οικονομολόγων του βρετανικού υπουργείου Ανάπτυξης και αυτή συντόνιζε την πολιτική του. Έφυγε από τη θέση αυτή όταν σχηματίσθηκε η συμμαχική κυβέρνηση στην Αγγλία, από λόγους ευαισθησίας για το γεγονός ότι ο τότε σύζυγός της Κρις Χιουν ανέλαβε υπουργός Ενέργειας, αλλά παραμένει σήμερα σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης. Συνεργάζεται επίσης ως καθηγήτρια με αντικείμενο τη διαχείριση των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου, στο πανεπιστήμιο του Σίτι του Λονδίνου, στο Ιμπέριαλ Κόλετζ και στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου όπου είναι και μέλος του Δ.Σ. της Σχολής.
Θεωρείτε αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;
Με το ύψος που έχει σήμερα το χρέος, ένα νέο «κούρεμα» είναι αναπόφευκτο που ίσως θα συνοδεύεται και με νέα δανειακή σύμβαση.
Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου;
Η Ελλάδα πρέπει να δείξει στην τρόικα και στη διεθνή κοινότητα ότι κάνει κάτι, έστω και λίγα πράγματα για να διορθώσει την κατάσταση «στο σπίτι της». Αν γίνει αυτό, τότε νομίζω ότι η τρόικα θα δείξει πρόθεση συμβιβασμού σε συγκεκριμένα αιτήματα της Ελλάδας.
Υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα να χαρακτηρίζονται οι δανειστές μας τοκογλύφοι. Δικαιολογείται αυτός ο χαρακτηρισμός;
Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο 3%-3,5% και μάλιστα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ζητούν να δανείζονται και αυτές με το ίδιο επιτόκιο.
Η Βίκυ Πράις σημειώνει όμως ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν κερδίσει πολλά χρήματα κάνοντας συναλλαγές με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπως επίσης, τώρα στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, υπήρξε μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων. Όταν δεν υπάρχουν συναλλαγματικοί περιορισμοί, αλλά ένα κοινό νόμισμα, ο κόσμος δεν κατευθύνεται στα δικά του εθνικά προϊόντα αλλά προτιμάει τα ξένα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και αυτό είναι καταστροφικό για μια οικονομία.
Προσοχή στις ιδιωτικοποιήσεις
Η Βίκυ Πράις δεν πιστεύει ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα, οι προβλέψεις για πολλά διεσεκατομμύρια είναι όνειρα θερινής νυκτός, λέει και επισημαίνει έναν κίνδυνο. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι, λέει, τις ιδιωτικοποιήσεις να τις απορροφήσουν τα μονοπώλια και κάποιοι ολιγάρχες, να αγοράσουν τις εταιρείες που θα εκποιηθούν φτηνά και μετά να τις πουλήσουν ακριβά. Γι' αυτό οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν σ' ένα πλαίσιο με καθαρούς νόμους ανταγωνισμού και διαφάνειας.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Κροατία
Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοσθεί στους μισθούς της Κροατίας. Η Ελλάδα δεν είναι Κροατία, δεν είναι χώρα με βιομηχανικές επενδύσεις ώστε να χρειάζονται τέτοιοι μισθοί. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τους τομείς υπηρεσιών, κτηνοτροφίας, αγροτικής παραγωγής, τουρισμού και το πλέον σημαντικό να επιδιώξει να γίνει ένα Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, η γεωγραφική της θέση προσφέρεται γι' αυτό. Λυπάμαι που βλέπω σήμερα τις ολυμπιακές σας εγκαταστάσεις να είναι σκουπιδότοποι και εγκαταλελειμμένοι χώροι. Επρεπε να είχαν αξιοποιηθεί.
Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ
Η Βίκυ Πράις αναγνωρίζει ότι η Ευρωζώνη και το ευρώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αλλά εκτιμάει ότι το κόστος από την αποχώρηση χωρών από το ευρώ θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος της με κάθε τρόπο διατήρησης της ενότητας της Ευρωζώνης. Η γνώμη της για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Το τραπεζικό σύστημα λέει θα καταρρεύσει, ο κόσμος θα χάσει τις καταθέσεις τους, η δραχμή θα υποτιμηθεί πολύ, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ο πληθωρισμός και να υπάρχει αδυναμία αγοράς προϊόντων από τη διεθνή αγορά.
Μετάθεση
Φεύγει ο Πολ Τόμσεν
Η Βίκυ Πράις μας έδωσε την πληροφορία ότι ο επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν έχει ζητήσει να αποχωρήσει από τη θέση που έχει σήμερα και να μετατεθεί σε άλλη χώρα.
Έχω μάθει ότι ο Πολ Τόμσεν με τον οποίο ήμουν στο ίδιο πάνελ σε πρόσφατη συζήτηση για την Ελλάδα στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου, από εξαμήνου έχει ζητήσει να φύγει από την Ελλάδα, να αναλάβει άλλη αποστολή σε άλλη χώρα. Δεν ξέρω όμως πότε θα φύγει.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top