Select Menu



Δεν είναι πλεον δημοσιεύματα και σενάρια, δεν είναι δηλώσεις αξιωματούχων που θέλουν να μείνουν ανώνυμοι. Είναι δηλώσεις από τα πιο επίσημα χείλη. Σήμερα, τόσο από την Γερμανία, οσο και από τις Βρυξέλλες οι έλληνες ενημερώθηκαν ότι υπάρχει σχέδιο για να αποβληθεί η χώρα μας από το ευρώ. Οτι υπάρχει plan B!

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, κυρίως από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Εμπορίου Ντε Χουχτ ότι υπάρχει σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Κομισιόν έσπευσε να το διαψεύσει με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Ο εκπρόσωπός της στη χώρα μας, Πάνος Καρβούνης με τηλεφωνική του παρέμβαση στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του MEGA διέψευσε κατηγορηματικά το σενάριο λέγοντας: "Η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν εργάζεται πάνω σε κανένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και σε αυτή την κατεύθυνση είναι και όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η ευρωπαϊκή επιτροπή αλλά και η χώρα μας".
Ο ίδιος εκτίμησε πως πρόκειται για άποψη του κ. Γκουχτ, "η οποία δεν δεσμεύει και δεν ανταποκρίνεται καθόλου σ' αυτό που πραγματικά συμβαίνει".

Επίσης, μέσω Twitter, o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί διέψευσε τις δηλώσεις του Επιτρόπου και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι που «επαναλαμβάνουν τα δύο τελευταία χρόνια οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρεν».


Σημειώνουμε επίσης πως σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την είσοδο ή την έξοδο μιας χώρας από την ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας-στόχο.

Νωρίτερα:

Από το Βερολίνο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Σίλκε Μπρουνς έκανε μια λιτή αλλά περιεκτικότατη δήλωση: «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε όταν ρωτήθηκε από έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Τι είπε στην συνέντευξη ο κ. Χουχτ:

Σαν βόμβα είχε πέσει η δημοσιοποίηση της συνέντευξης του ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταρτίζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του σεναρίου της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”, δήλωσε.

Ηταν η πρώτη επιβεβαίωση από κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ ότι καταρτίζονται σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.
«Πριν από ενάμιση χρόνο μπορεί να υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξουν συνέπειες-ντόμινο» δήλωσε ο Ντε Χουχτ στην φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Standaard του Βελγίου. «Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσίες οι οποίες εργάζονται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει», πρόσθεσε.

Ο επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επανέλαβε το σύνηθες μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν έχουν καλύτερη επιλογή από το να τηρήσουν τα μέτρα λιτότητας και περικοπών των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.

«Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει και δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει», σχολίασε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια».

Η μόνη δήλωση συμπάθειας ήρθε από το νεο πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό.

"Περιμέναμε πολύ πριν βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται δύο χρόνια τώρα και όλο και επιδεινώνεται" είπε.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top