Select Menu

Δεκαπέντε εταιρείες και κοινοπραξίες για 9 «οικόπεδα»

Λευκωσία: Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις 14:00, η κατάθεση προσφορών για τον β΄ γύρο αδειοδότησης των 12 «οικοπέδων» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, συνολικά κατατέθηκαν 15 προσφορές, από πέντε εταιρείες και 10 κοινοπραξίες εταιρειών, για εννέα από τα 12 «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ. Ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις είναι και ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Petronas από την Μαλαισία, η Total από την Γαλλία, η ρωσική Novatek, η Kogas από την Νότυο Κορέα και η ιταλική ENI.

Ο αριθμός των εταιρειών, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση είτε μέσα από κοινοπραξίες είτε από μόνες τους, ανέρχεται σε 29 και προέρχονται από 15 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Οι άλλες 14 χώρες απ' όπου προέρχονται οι εταιρείες είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Μαλαισία, η Νότιος Κορέα, η Ινδονησία το Ισραήλ και ο Λίβανος.

Ο Ν.Συλικιώτης σε ειδική δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη λήξη της διαδικασίας, ανέφερε ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές».  Είπε ότι ότι τα αποτελέσματα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος «όχι μόνο δεν μας έχουν διαψεύσει», αλλά υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες, οι οποίες συνδέονται με τις προοπτικές για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης του κυπριακού λαού και των λαών της γύρω περιοχής.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι τα πιο δημοφιλή τεμάχια («οικόπεδα») ήταν το 9 και το 2.

Ευχαρίστησε επίσης τις εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον, κάτι που, όπως είπε, υποδηλώνει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις αδιάβλητες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Όπως ανέφερε, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την συμβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών, Εξωτερικών και Γεωργίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Διευθυντής του Υπηρεσίας Ενέργειας και η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Ακολούθως η αξιολόγηση θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα προβεί στις διαπραγματεύσεις πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου έτους.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η διαδικασία αδειοδοτήσεων θα ολοκληρωθεί «με απόλυτη διαφάνεια, σε ένα δίκαιο παιχνίδι για όλους», εφαρμόζοντας πιστά τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο υπουργός επίσης, προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της όλης προσπάθειας που κατέβαλλε η Κυπριακή Δημοκρατία γενικά γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων από την κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και της σημερινής, του Δημήτρη Χριστόφια, ενώ ευχαρίστησε τους προκατόχους του Αντώνη Πασχαλίδη και Πραξούλα Αντωνιάδου.

«Σε αυτή τη νέα προοπτική και ελπίδα που τρεις κυβερνήσεις εργαστήκαμε για να προσφέρουμε στον τόπο μας και το λαό μας, είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί συνέχεια», είπε.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών που κατέθεσαν τις 15 αιτήσεις είναι:
  1. Η «Petra Petroleum Inc» από τον Καναδά
  2. Η κοινοπραξία της «ATP East Med Number 2 B.V.» από την Αμερική, της «Naphtha Israel Petroleum Corp. Ltd» από το Ισραήλ, της «DOR Chemicals Ltd» από το Ισραήλ και της «Modiin Energy Limited Partnership» από το Ισραήλ.
  3. Η «Total E&P Activities Petrolieres» από τη Γαλλία
  4. Η κοινοπραξία της «Total E&P Activities Petrolieres (operator)» από τη Γαλλία, της «NOVATEC Overseas Exploration & Production GMbH» από τη Ρωσία και της «GPB Global Resources BV» από τη Ρωσία
  5. Η κοινοπραξία της «Premier Oil (Operator)» και της «VITOL» από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  6. Η κοινοπραξία «Premier Oil (Operator)» και « VITOL» με την «Petronas» από τη Μαλαισία.
  7. Η κοινοπραξία «Edison International S.p.A. (operator)» από την Ιταλία, «Delek Drilling Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Avner Oil Exploration Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Enel Trade S.p.A.» από την Ιταλία και της «Woodside Energy Holdings PTY Ltd» από την Αυστραλία.
  8. Η κοινοπραξία της «ENI» από την Ιταλία και της «KOGAS» από την Κορέα.
  9. Η κοινοπραξία της «C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Ltd» από τη Νορβηγία και της «AGR Energy AS (Operator)» από το Ισραήλ.
  10. Η κοινοπραξία «Oak Delta NG Exploration Joint Venture» από την Αμερική και το Ισραήλ
  11. Η κοινοπραξία της «Capricorn Oil» από το Ηνωμένο Βασίλειο, της «Marathon Oil» από την Αμερική, της «Orange NASSAU Energie» από την Ολλανδία και της «CC Energie S.A.L» από τον Λίβανο
  12. Η «Winevia Holdings Ltd» από την Κύπρο
  13. Η «RX-DRILL ENERGY CYPRUS LTD» από την Κύπρο
  14. Η κοινοπραξία «PT Energi Mega Persada Tdk & Frastico Holdings Ltd» από τον Καναδά, την Ινδονησία και την Κύπρο
  15. Η «Emannuelle Geoglobal Rosario» από το Ισραήλ
Και κυπριακές εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις

Ανάμεσα στις εταιρείες που υπέβαλαν αιτήσεις είναι και κάποιες από την Κύπρο, όπως  η C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Limited (που αποτελεί κοινοπραξία εταιρειών από διάφορες χώρες) και η Petrolina η οποία συμμετέχει σε άλλη κοινοπραξία.

Ο Δημοσθένης Μαυρέλης, συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Χρύση Δημητριάδη, μετά την υποβολή αίτησης εκ μέρους της C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Limited, είπε: ''Εχουμε έρθει εδώ αυτή την ιστορική μέρα για να υποβάλουμε αίτηση για οικόπεδα εκ μέρους της κυπριακής εταιρείας C.O. Cyprus Opportunity Energy PLC. Η εταιρεία είναι κοινοπραξία δύο Οργανισμών, της Israel Opportunity Oil and Gas Exploration και της νορβηγικής AGR Energy A.S'.

«Χαιρετίζουμε την ιστορική σημερινή μέρα, η οποία πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία και σε μια νέα εποχή στην ιστορία της Κύπρου και στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά με τους συνέταιρους μας στο Ισραήλ και την Νορβηγία, οι οποίοι είναι εδώ και εμπιστεύονται την κυπριακή κυβέρνηση και το μέλλον της Κύπρου'', πρόσθεσε.

Ο εκτελεστικός Οικονομικός Σύμβουλος της Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη δική τους υποβολή αίτησης, είπε ότι η Petrolina είναι στην ενέργεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άρα δεν μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την πρόκληση την οποία έχει η Κύπρος.

«Σαν εταιρεία κρίναμε ότι έπρεπε να μπούμε και σε αυτό τον τομέα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια εξαιρετική επιλογή από συνεργάτες. Οι συνεργάτες μας είναι δυνατές εταιρείες και πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει μια αρκετά καλή προσφορά, την οποία αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε μέσα στους διεκδικητές τουλάχιστον'» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για πόσα οικόπεδα έχουν κάνει αίτηση, ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι είναι για ένα «οικόπεδο».

«Αντιλαμβάνομαι το Υπουργείο θα ανακοινώσει αργότερα τα blocks και τα διάφορα, οπότε δεν είναι της στιγμής να ανακοινώσουμε οτιδήποτε», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν είναι η ισραηλινή ΟΑΚ και η αμερικανική Δέλτα, με τους οποίους συνεργάζονται, ο κ. Λευκαρίτης απάντησε καταφατικά. «Είναι και η Sigma στην οποία συμμετέχουμε και εμείς μέσα, μαζί με τους συνεργάτες μας. Έχουν γίνει αυτές οι εταιρείες ειδικά γι' αυτό το σκοπό», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν και κυπριακά συμφέροντα στα οικόπεδα, ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κυπριακή εταιρεία μέσα στην διαδικασία.

«Νομίζω ότι η Petrolina έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι κοντά στην αγορά και στο κυπριακό κοινό. Και νομίζω είναι στα υπέρ γιατί είμαστε μια εταιρεία με μεγάλη πείρα στον τομέα της ενέργειας και καθημερινώς καλυτερεύουμε», κατέληξε.

Ο Φιλελεύθερος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top