Select Menu


Στις 5 Μαΐου 2012, ενώ όλοι οι άλλοι περίμεναν για την "Σούπερ Σελήνη" ο αστρο-φωτογράφος Alan Friedman περίμενε να συλλάβει αυτή την σούπερ εικόνα του Ήλιου μας, από την πίσω αυλή του σπιτιού του στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.Η εικόνα αυτή τραβήχτηκε με ένα εξειδικευμένο τηλεσκόπιο που μπορεί να φωτογραφήσει τον Ήλιο στο φως της γραμμής άλφα υδρογόνου.

Η φωτογραφία του Alan δείχνει την περίπλοκη λεπτομέρεια της χρωμόσφαιρας του άστρου μας  – το στρώμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την "επιφάνεια" του, ή φωτόσφαιρα.

Μπορείτε δε να δείτε και τις λεγόμενες προεξοχές να ανεβαίνουν από την άκρη του Ήλιου σε διάφορα σημεία, όπως και τις μακριές ίνες – γραμμές από πλάσμα που ‘κουβαλούν’ το μαγνητικό πεδίο έξω από το άστρο – σαν τόξο στην επιφάνεια του.

Η "ασαφής" υφή προκαλείται από μικρότερα χαρακτηριστικά που λέγονται και ηλιακές προεξοχές του στέμματος και ινίδια, τα οποία είναι μικρής διάρκειας αιχμές των μαγνητικών πεδίων, τα οποία ανεβαίνουν γρήγορα από την επιφάνεια του Ήλιου.

Στην αριστερή πλευρά φαίνεται ότι μία προεξοχή μπορεί μόλις να έχει αποσπαστεί από το άκρο του ήλιου, καθώς υπάρχει ένα αχνό νέφος από υλικό εκεί πάνω.

Universe Today

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top