Select Menu

Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει ευελιξία στους όρους εφαρμογής του Δημοσιονομικού Συμφώνου, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή, αν και απαραίτητη, θα πρέπει να γίνει με ένα τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη και διαφοροποιημένο, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής και των ανησυχιών για την ανάπτυξη».

«Ναι, το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ βασίζεται σε κανόνες, με σαφή κριτήρια στο θέμα του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, που μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, και στην ανάγκη, κυρώσεων. Αλλά ταυτόχρονα, το σύμφωνο αφήνει μεγάλο μέρος στην ικανότητα κρίσης όσον αφορά την εφαρμογή του», τόνισε στη συνέχεια.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η δημοσιονομική πειθαρχεία θα εφαρμοστεί με διαφοροποιημένο τρόπο σε κάθε χώρα, που θα εξαρτάται άμεσα από την οικονομική της κατάσταση, ενώ υπογράμμισε πως το «Σύμφωνο υπογραμμίζει τη διαρθρωτική βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα».

Σημείωσε, μάλιστα, αναφερόμενος στους επικριτές του Συμφώνου ότι «αντίθετα με μια λανθασμένη εντύπωση που είχαν εκφράσει ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι και ορισμένοι εμπειρογνώμονες σύμφωνα με την οποία το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει μια λογική».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προώθησης εξισορρόπησης των μέτρων λιτότητας με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών για μεγάλα έργα υποδομών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ανεργία στην ευρωζώνη της βαθιάς ύφεσης.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει εξ αρχής δύο πυλώνες για να θέσει υπό έλεγχο τις δύο αιτίες της κρίσης: τη μείωση των ελλειμμάτων και τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που απουσιάζει, και συνεπώς να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top