Select Menu

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, υλοποίησε παλαιότερη δέσμευσή του και κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Αθηνών, μηνυτήρια αναφορά (Γ2012/1722) κατά παντός υπευθύνου στελέχους της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (η μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται τόσο στα στελέχη της παρούσας διοίκησης, όσο και στα στελέχη παλαιότερων διοικήσεων), με την οποία καλεί τον Εισαγγελέα να ερευνήσει την ύπαρξη ευθυνών στελεχών της Τράπεζας, σχετικά με την υπόθεση δανεισμού πολιτικών κομμάτων.
Μηνυτές είναι ο Σύλλογος (εκπροσωπώντας τα μέλη του) και ο κ. Γιάννης Σιάτρας (ως φορολογούμενος πολίτης και ως μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας). Τη νομική πλευρά της υπόθεσης χειρίζεται ο δικηγόρος Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, κ. Χρήστος Κλειώσης.

(Δείτε τη μηνυτήρια αναφορά σε μορφή pdf - Δείτε το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, μαζί με τους σχετικούς συνδέσμους)

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Εδώ και μερικά χρόνια, τα πολιτικά κόμματα, αδυνατώντας να περιορίσουν τις εξαιρετικά υψηλές δαπάνες τους, ξεκίνησαν την πρακτική του δανεισμού από τις τράπεζες.
Στις αρχές του 2011, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (οι οποίες ουδέποτε διαψεύσθηκαν) ότι τα πολιτικά κόμματα όφειλαν σε διάφορες τράπεζες περί τα 220 έως 225 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, αναφέρθηκε ότι ποσό περίπου 205 εκατομμύρια όφειλαν τα (τότε) δύο μεγαλύτερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) στην Αγροτική Τράπεζα.

Ήταν προφανές! Τα δύο μεγάλα κόμματα, διόριζαν τις διοικήσεις στην Αγροτική Τράπεζα και στη συνέχεια, η Αγροτική Τράπεζα δάνειζε τα κόμματα, σε μία “αγαστή” συμφωνία...

Και τί εγγυήσεις έπαιρνε για τα δάνεια αυτά η Αγροτική Τράπεζα; Την εγγύηση της ...κρατικής χρηματοδότησης! Και μάλιστα, έλαβε την εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, έως το 2017! Αλλά ποιά κρατική χρηματοδότηση; Αυτή που θα έπαιρναν τα κόμματα, εάν αυτά πετύχαιναν τα εκλογικά αποτελέσματα που είχαν πετύχει το 2009 (όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είχαν αθροιστικά πετύχει ποσοστό 77% των συνολικών ψήφων) και εάν η κρατική χρηματοδότηση διατηρούνταν στα ίδια επίπεδα (1% επί των προϋπολογιζόμενων τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού).
Βεβαίως, σήμερα, οι εγγυήσεις αυτές έχουν μηδενική αξία. Η κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, σημαίνει ότι τα δύο τέως μεγάλα κόμματα θα λαμβάνουν πολύ χαμηλότερη κομματική χρηματοδότηση, σε σχέση με το παρελθόν. Και πώς θα πληρώσουν τα δάνειά τους, όταν ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, με μεγαλύτερη χρηματοδότηση και δανεισμό και πάλι έβγαιναν στο “κόκκινο”;

Ο υπερβολικός και χωρίς καμία λογική δανεισμός των κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, πέραν του ότι είναι άδικος (για τα υπόλοιπα κόμματα), ενδεχόμενα παραβιάζει το νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων και προκαλεί αθέμιτο “ανταγωνισμό” μεταξύ των πολιτικών κομμάτων (αφού οι αυξημένες δαπάνες προβολής που είχαν τα δύο κόμματα με αυτό τον τρόπο, ή οι δαπάνες μετακίνησης οπαδών, ενδεχόμενα οδηγούσαν σε επηρεασμό του φρονήματος των εκλογέων). Όμως, περισσότερο απ’ όλα, προκαλεί κίνδυνο μεγάλων ζημιών στην ίδια την Τράπεζα και συνεπώς, στους μετόχους της, αλλά και στους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι τελικά καλούνται να πληρώσουν -μέσω αυξήσεων κεφαλαίων- τις ζημιές που κάθε έτος εμφανίζει η Τράπεζα.

Στη Γενική Συνέλευση της Αγροτικής Τράπεζας της 29ης Απριλίου 2011, παρέστη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, εκπροσωπώντας μέλος του Συλλόγου, μέτοχο της Τράπεζας. (Δείτε σχετικό άρθρο).
Η παρέμβαση αυτή αναφέρεται και στα επίσημα Πρακτικά της Συνέλευσης της Τράπεζας: “Επίσης, ο κ. Ιωάννης Σιάτρας, με την ιδιότητά του ως Αντιπρόσωπος της Μετόχου EuroCapital ΑΕΛΔΕ, έλαβε το λόγο και κατέθεσε για να καταχωρηθεί στα Πρακτικά, στα οποία και καταχωρείται, η από 28/4/2011 έγγραφη δήλωσή του, με την οποία εκφράζεται η αντίθεσή του όσον αφορά στην δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων από την Τράπεζα και ζήτησε στοιχεία για το ύψος των δανειοδοτήσεων αυτών, το υφιστάμενο υπόλοιπό τους, την εξυπηρέτησή τους και την εν γένει διαδικασία χορηγήσεώς τους.
Παρά τη δέσμευση του Προέδρου της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκη, ουδεμία ενημέρωση μας δόθηκε. Απάντηση δε δόθηκε ούτε στην από 17/2/2012 επιστολή μας προς τον Διοικητή της ΑΤΕ.

Όμως, η ουσία είναι συγκεκριμένη:
Η Αγροτική Τράπεζα, διοικούμενη από κομματικές διοικήσεις, παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλες ζημιές: 481 εκατομμύρια κατά το 2009, 395 εκατομμύρια κατά το 2010 και 1.030 εκατομμύρια έως το Σεπτέμβριο του 2011 (οι τελικές ζημιές της τράπεζας για το 2011 αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ). (Δείτε σχετικό Δελτίο Τύπου).

Στο ίδιο διάστημα (2009-2011), το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (οι οποίες έγιναν για να καλυφθούν οι ζημιές), πληρώνοντας 1.910 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει επιπλέον εγγυήσεις προς την Αγροτική Τράπεζα, ύψους 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μέσα σ’ αυτό το χάος ζημιών και κακοδιαχείρισης, η Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, θεώρησε ως “σπουδαία” επιχειρηματική ευκαιρία, να δανειοδοτήσει τα πολιτικά κόμματα! Και παραβίασε κάθε κανόνα λογικής, αλλά και κάθε κανόνα χρηματοδότησης, τους οποίους δεσμεύεται να ακολουθεί, ενώ ενδεχόμενα εξώθησε και τα αρμόδια τμήματα της Τράπεζας (Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων, Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου κλπ) σε παραβίαση των βασικών πιστωτικών κανόνων. 

Οι πράξεις και οι παραλήψεις των Διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας, που είτε οφείλονται σε βαριά αμέλεια, είτε σε δόλο, έβλαψαν τα συμφέροντα της Τράπεζας και των μετόχων της και επαγωγικά και τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογούμενων
(Βεβαίως, και χωρίς να κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε ότι προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε, γιατί να στεναχωρηθεί ο Διοικητής της Τράπεζας; Οι αμοιβές του που υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ κατά το 2010 (πλέον των λοιπών παροχών) δεν πειράχθηκαν).


Οι πολίτες αυτού του τόπου, οι Έλληνες Φορολογούμενοι, δεν ανεχόμαστε τη διατήρηση αυτών των άθλιων πρακτικών που οι πολιτικές συμμορίες διαμόρφωσαν και επέβαλαν, παραβιάζοντας πιστωτικούς κανόνες, νόμους, αλλά και κανόνες ηθικής.
Ήρθε η ώρα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Αυτοί που εξέθρεψαν τις νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος. Αυτοί που διαχειρίστηκαν με τόση ελαφρότητα τα χρήματα των φορολογούμενων και που συνέβαλαν στο να έρθει η χώρα μας στο σημερινό της χάλι. Επιτέλους. Ήρθε η ώρα για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Και για να αλλάξουμε την ηθική της πολιτικής, αλλά και της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος στη χώρα μας.

Η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε σήμερα ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ,εμπεριέχει ένα συμβολισμό: Οι πολίτες είμαστε υπεύθυνοι για την τύχη μας. Και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε την επιβολή του δικαίου και το σεβασμό στους Θεσμούς
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top