Select Menu

Την αποκοπή κάθε δυνατότητας επίθεσης στο Ιράν από τις ΗΠΑ και Ισραήλ επιδιώκει η Ρωσία μέσα από σειρά κινήσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Έτσι μετά την παρεμπόδιση της στρατιωτικής παρέμβασης στην Συρία από την Δύση και τις αραβικές χώρες που συμβαδίζουν με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή η Μόσχα προσπαθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov να εξουδετερώσει οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ να χτυπήσουν το Ιράν από τα βόρεια.

Με ένα ταξίδι του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν, η Ρωσία προσπαθεί να σςυντονίσει τις χώρες αυτές ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα αντίμετρα σε μία πιθανή αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.

Η προσπάθεια της Ρωσίας σε σχέση με το Ιράν είναι μία και συγκεκριμένη: Να αποτρέψει την επιστροφή στον αμερικανικό έλεγχο της μεγάλης ασιατικής χώρας. Στην περίπτωση αυτή οι παρευξείνιες δημοκρατίας και αυτές του Καυκάσου θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας για τα ρωσικά συμφέροντα.

Η περίμετρος της Ευρασίας πρακτικά θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της πλήρους αμερικανοποίησης, ανάλογο με το πρόβλημα που υφίσταται τώρα η Ρωσία στις βαλτικές δημοκρατίας και της Α.Ευρώπη που έχουν περιέλθει υπό αμερικανικό έλεγχο.

Σε καμμία περίπτωση δεν θάλει να αποκτήσουν οι Ιρανοί πυρηνικά όπλα για τους ίδιους λόγους ασφάλειας των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή. Αλλά αν είχαν να επιλέξουν μεταξύ ενός πυρηνικού Ιράν και ενός αμερικανικού Ιράν δεν είναι καθόλου βέβαιο όται θα διάλεγαν το δεύτερο.

Επιπλέον με μία κίνηση στρατηγικής σημασίας η Ρωσία κατάφερε να αποκτήσει την δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος ραντάρ στην Αρμενία και πιο συγκεκριμένα σε μία ορεινή περιοχή με στόχο να αντισταθμίσει το ραντάρ που οι ΗΠΑ τοποθέτησαν στην περιοχή Kurecik της κεντρικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ρωσικό ραντάρ θα μεταδίδει στο Ιράν την εικόνα που θα λαμβάνει  στην περιοχή ευθύνης του και σε συνδυασμό με το νέο ραντάρ που τοποθετήθηκε στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ και στα κοντά στον Λίβανο θα μπορεί να καλύψει γεωγραφικά τις δυτικές και βόρειες περιοχές από όπου θα μπορούσε να εξαπολυθεί μία επίθεση κατά του Ιράν.

Με τις κινήσεις αυτές η Ρωσία έχει εξασφαλίσει ότι καμία επίθεση που θα ξεκινήσει από τα δυτικά ή τα βόρεια του Ιράν δεν θα περάσει απαρατήρητη και θα αιφνιδιάσει την ιρανική αεράμυνα η οποία αν και τελικά δεν έλαβε τα βλήματα S-300 διαθέτει σειρά άλλων συστημάτων μικρότερης εμβέλειας ρωσικής κατασκευής όπως τα Tor M1, καθώς και μεγάλης εμβέλειας ιρανικής κατασκευής που θα μπορούσαν να δυσκολεύσουν το έργο των Αμερικανών και των Ισραηλινών.

Μετά από την δημιουργία αυτού του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης από την Ρωσία οι ιρανικές Ένοπλες
Δυνάμεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να μην υποστούν αιφνιδιασμό από μία επίθεση που θα μπορούσε να εξαπολυθεί από ή μέσω του Αφγανιστάν και των αραβικών χωρών του Κόλπου αν και ένα τέτοιο σενάριο θα είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την πρόκληση αντιποίνων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες με ότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα με τυην διπλωματική της δραστηριοποίηση η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε δύο ακόμα κινήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα.

Πριν από μερικές ημέρες οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν νυκτερινή βολή με το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στο πεδίο βολής Ashuluk του Αστραχάν στις βόρειες ακτές της Κασπίας. Ο τηλεκατευθυνόμενος στόχος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το σύστημα M-143, ενώ όλη η βολή επιτηρήθηκε από UAV (Searcher Mk II).

Επιπλέον η Ρωσία ξεκίνησε την μετακίνηση μονάδων S-400 στο Καλίνινγκραντ στην Βαλτική θάλασσα σαν αντίμετρο της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Τα S-400 θα προστατεύουν το ραντάρ ABM που λειτουργεί εκεί, αλλά μελλοντικά και τα μέσα προσβολής των πυραυλικών συστοιχιών του ΝΑΤΟ, που έχει προειδοποιήσει πως θα εγκαταστήσει εκεί η Ρωσία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top