Select Menu

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στις πολιτείες της Βικτώρια και του Κουήνσλαντ, γεγονός τόσο απροσδόκητο τόσο για τους οικονομολόγους όσο και για την Αποθεματική Τράπεζα, που αποφάσισε να μην προβεί σε νέα περικοπή των επιτοκίων όπως ήταν αναμενόμενο.

Επιμέλεια: Πύρινος Λόγιος

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έχουν προκύψει τους τελευτάίους 4 με πέντε μήνες, πράγμα που έχει κάνει και τους πλέον απαισιόδοξους οικονομικούς παράγοντες να...σκίζουν τα πτυχία τους! Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο και όπως όλα τα κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα, έχει τη δική του εξήγηση. Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:
1) Την κατακόρυφη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Μελβούρνη και γενικώς σε όλη την πολιτεία της Βικτώριας, καθώς η επέκταση του σχέδιου πόλης της Μελβούρνης έχει τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων συνοικιών στα δυτικά (κυρίως) προάστεια και τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με ευνοικούς όρους.

2) Την επίσης κατακόρυφη αύξηση των δημοσίων έργων, που είναι απόρροια του προηγούμενου λόγου, διότι η χάραξη και δημιουργία νέων συνοικιών, απαιτεί την αναβάθμιση μέρους του οδικού δικτύου (διαπλάτυνση οδών, αναβάθμιση κεντρικών οδικών κόμβων κλπ)

3) Την επιστροφή μεγάλου αριθμού μεταναστών που είχαν έλθει στη χώρα οι οποίοι αναγκάστηκαν να επαναπατριστούν διότι ή δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα (Ινδοί "φοιτητές", Ιρανοί ή Πακιστανοί μουσουλμάνοι κλπ)

4) Την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών που προξένησαν οι πλημμύρες τις οποίες δημιούργησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού φέτος και πέρυσι στην πολιτεία του Κουήνσλαντ.

«Φαινομενικά εμπνέει αισιοδοξία» δήλωσε ο οικονομολόγος της J.P. Morgan, Ben Jarman και πρόσθεσε: «Το βέβαιο είναι ότι κάνει λίγο δύσκολα τα πράγματα για την Αποθεματική Τράπεζα, δεδομένου ότι τα ποσοστά ανεργίας αποτελούν έναν αποφασιστικό παράγοντα στην εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Κατά το α' τρίμηνο του 2012, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 76.700, το μεγαλύτερο άλμα που πραγματοποιήθηκε από το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Πάντως, στις νέες θέσεις εργασίας συμπεριλαμβάνονται και οι 28.200 μερικής απασχόλησης που προστέθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ οι πλήρους απασχόλησης έφθασαν τις 15.800, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από την αρχή του έτους. Και όλα αυτά, τη στιγμή που επικρατεί η πολιτική του "σκληρού" αυστραλέζικου δολαρίου έναντι του αντίστοιχουναμερικάνικου αλλά και του ευρώ, πολιτική η οποία λογικά οδηγούσε προς μιας μορφής εσωτερικής υποτίμησης.

Για να δούμε λοιπόν, θα διαψευστούν όντως οι οικονομικές "κασσάνδρες", οι οποίες και απειλούσαν την κυβέρνηση Γκίλλαρντ με ύφεση έως και 2,3% το 2012 ή τελικά αυτή η άνοδος δεν είναι τίποτε άλλο απο μια τελευταία αναλαμπή του "αυστραλιανού" ονείρου. Ιδωμεν...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top