Select Menu

Πριν από λίγο Εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος διαλύθηκε και συνετρίβη στη θάλασσα λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση. Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν αμερικανικές και ιαπωνικές πηγές…

Ο πύραυλος Umha-3 ο οποίος φέρεται να είναι κάλυψη για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του σταλινικού καθεστώτος της Πιονγκ Γιανγκ, εκτοξεύθηκε από τη βάση Soehae, κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Επισήμως, ο πύραυλος θα μετέφερε στο διάστημα μετεωρολογικό δορυφόρο.

Αναμένεται να διευκρινιστεί επισήμως τι ακριβώς έγινε, με τις κυβερνήσεις των ενδιαφερομένων χωρών να μην έχουν προβεί ακόμα σε επίσημες ανακοινώσεις. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: Είτε πρόκειται για κολοσσιαίο φιάσκο της Βόρειας Κορέας, είτε για επιτυχή προσπάθεια κατάρριψης του πυραύλου κατά τη φάση ανόδου (boost phase).

Είναι ενδιαφέρον αν επισημάνουμε, ότι ακόμα κι αν ο πύραυλος έχει καταρριφθεί (αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιωθεί, δεν μπορεί να κρυφτεί), τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι αντίπαλοί της, ενδεχομένως να έβρισκαν ως πιο συμφέρον να επιβεβαιώσουν ότι δεν επρόκειτο για κατάρριψη. Κι αυτό με μια πολύ απλή λογική: Από τη στιγμή που οι Βορειοκορεάτες θα έχουν λάβει το σαφέστατο μήνυμα, πιθανότατα να κριθεί ότι το να «ρεζιλευτεί» διεθνώς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να το οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης του το οποίο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη ερμηνεία, ότι η δημοσιοποίηση της επιτυχίας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στο Ιράν, ή σε τελική ανάλυση θα αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην απόφαση εκτόξευσης κάποιου βαλλιστικού πυραύλου, πιθανότητα η οποία ούτως ή άλλων είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ορθολογισμού που διακρίνει το ιρανικό καθεστώς παρά τα όσα λέγονται.

Προφανώς, δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε πόσοι αξιωματούχοι και με ποιον τρόπο θα πληρώσουν σε περίπτωση που η εκτόξευση απλώς αποτέλεσε μια κολοσσιαία αποτυχία για τη Βόρεια Κορέα. Θα επανέλθουμε με όσα νέα στοιχεία προκύψουν.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν ενδείξεις νευρικότητας στο καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ για την κατάληξη της εκτόξευσης του μετεωρολογικού δορυφόρου στο διάστημα, επί της ουσίας τη βαλλιστική δοκιμή. Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον η μοναδική διέξοδος της Πιονγκ Γιανγκ είναι το να προχωρήσει με την πυρηνική δοκιμή που φαινόταν να προετοιμάζεται, με σκοπό να… ξεπλύνει τη ντροπή από τις εξελίξεις, κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο… Εάν αυτό συμβεί, το καθεστώς δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα, ενώ δεν αποκλείονται και κουβέντες περί προβοκάτσιας…

Πάντως τα περί πυρηνικής κρίσης και απειλής εναντίον όλης… της ανθρωπότητας που εκτοξεύονταν από διάφορες επιρρεπείς στον εύκολο και φθηνό εντυπωσιασμό πλευρές στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αποδείχθηκε ότι ήταν απλές σαχλαμάρες, αφού οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης στην περιοχή συνεπάγεται τρομακτικό κόστος για όλους, οπότε άπαντες είναι προσεκτικοί στο να ξεκινήσουν μία διαδικασία την οποία δεν θα μπορούν να ελέγξουν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top