Select Menu

Άραγε, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο; Με τα λεφτά δηλαδή που αντιστοιχούν σε δυο σφαίρες για τον καθένα από εμάς. Όχι μία. Δύο. Και δεν μιλάω για τα 11 εκατομμύρια Έλληνες, αλλά για τα 7 δισεκατομμύρια πολίτες όλου του πλανήτη. Κάθε χρόνο.

Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια.   Να εξασφαλίσουμε  απαραίτητη βασική ιατρική περίθαλψη σε αυτούς που δεν την έχουν. Να μειώσουμε το περίπου 1 δισεκατομμύριο πολιτών που πεινάνε (το 98% από αυτούς ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες). Να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που ήδη προκαλούν αναγκαστικές μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω ξηρασίας, διάβρωσης ακτών, ανόδου της στάθμης της θάλασσας, μείωσης αγροτικής παραγωγής… Αλλά όχι. Τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς όπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του Stockholm International Peace Institute (πιο γνωστού ως SIPRI).

Ένα ψαχούλεμα στη βάση δεδομένων του SIPRI σε κάνει να ανατριχιάσεις αλλά και να ξυπνήσεις. Η Ελλάδα της κρίσης, στην τελευταία δεκαετία,  φιγουράρει σταθερά στην 5η θέση των εισαγωγών όπλων και εξοπλισμών διεθνώς. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια δώσαμε πάνω από 11 δισεκατομμύρια € για την αγορά εξοπλισμών.

Ένα πιο βαθύ ψαχούλεμα στην ίδια βάση δεδομένων, δείχνει ότι τα τελευταία 20 χρόνια ξοδεύουμε για στρατιωτικούς εξοπλισμούς περίπου 3-4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο! Μάλλον θα μας περίσσευαν τότε.  Ίσως πάλι να κινδυνεύαμε άμεσα. Μόνες χώρες πιο ψηλά από την Ελλάδα, σε απόλυτους αριθμούς (και όχι σε ποσοστό του ΑΕΠ) είναι η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα…

Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά, με πολλαπλά παράπλευρα οφέλη.  Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά 500.000 κατοικίες, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον προβληματικό κατασκευαστικό τομέα, μειώνοντας κατά χιλιάδες τόνους τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου (για τη θέρμανση των κτιρίων) και εξοικονομώντας περί τα 4,5 δις ευρώ. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε περί τα 7 GW φωτοβολταϊκών με πολλαπλά οφέλη για την απασχόληση, την τοπική ανάπτυξη αλλά και τη μείωση της επιβάρυνσης της υγείας της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης από τη χρήση λιγνίτη. Θα μπορούσαμε πολλά, αντί να πετάμε χρήματα όλα αυτά τα χρόνια στον τρύπιο κουβά.

Πίσω από όλους αυτούς τους αριθμούς, υπάρχουν όμως άνθρωποι. Και αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν παράλογες επιλογές, διαπλοκές και χρηματισμούς ετών. Μέχρι εδώ. Ούτε σφαίρες, ούτε όπλα για αόρατους εχθρούς. Ένα βιώσιμο αύριο, μία καλύτερη ζωή για όλους μας. Αυτές να είναι οι επόμενες επενδύσεις.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top