Select Menu

Βαθαίνει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη με την Ισπανία να βρίσκεται στο κλοιό των αγορών μετά την υποβάθμιση της από τον οίκο Standard and Poors. Την ίδια ώρα, σε «συναγερμό» βρίσκονται οι Βρυξέλλες αναφορικά με τις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας, ενώ με αιχμή τις γαλλικές εκλογές και τη διαφαινόμενη νίκη Ολάντ, καλά κρατεί η «κόντρα» για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ο Γάλλος Σοσιαλιστής υποψήφιος διαμηνύει ότι «δεν μπορεί η Γερμανία να αποφασίζει για όλα» και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να αρνείται κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου. Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ζητά τη δημιουργία κοινού μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας κατά των γερμανικών σχεδίων για ασφυκτική λιτότητα. Στο κλίμα αυτό, η ΕΕ σχεδιάζει έκτακτη σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαΐου, με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Αναφορικά με τα μέτρα για την ανάπτυξη, στο προσκήνιο έρχονται τα λεγόμενα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds) που θα χρηματοδοτούν έργα υποδομών, μία ιδέα που προωθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και η οποία δείχνει ρεαλιστική και άμεσα εφικτή σε σύγκριση με την έκδοση κοινών ευρωομολόγων. Ωστόσο, η Γερμανία δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως», αν και δεν δείχνει κάθετα αρνητική για κάτι τέτοιο.

Η στροφή προς την ανάπτυξη πραγματοποιείται καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ο ένας μετά τον άλλο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει την Ευρωζώνη από την κρίση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ εξετάζει τη σύγκληση άτυπης συνόδου κορυφής πριν από το τέλος του Ιουνίου (πιθανώς την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου), με αποκλειστικό στόχο τη συζήτηση αναπτυξιακών πολιτικών και την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Νέες εκκλήσεις για ανάπτυξη έκαναν την Πέμπτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Βέλγος ομόλογός του Ελιό ντι Ρούπο, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Υποθέσεων της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και ίδιος ο κ. Ρόμπαϊ.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τώρα να προσθέσουν πρόβλεψη στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις σχετικές συνομιλίες, όπως ανέφερε χθες το Bloomberg.

Μετωπική Μέρκελ – Ολάντ

Την ίδια ώρα πάντως, η Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη της στον γερμανικό όμιλο WAZ, «ξεκόβει», τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμβολαίου της ΕΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «δεν επαναδιαπραγματεύεται».

«Διαπραγματευτήκαμε το Δημοσιονομικό Συμβόλαιο. Το υπέγραψαν 25 επικεφαλής κυβερνήσεων και έχει ήδη επικυρωθεί από την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Τα κοινοβούλια ανά την Ευρώπη σύντομα θα το υιοθετήσουν. Στην Ιρλανδία διεξάγεται δημοψήφισμα στα τέλη Μαΐου. Δεν επαναδιαπραγματεύεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι μία μέρα νωρίτερα, ο σοσιαλιστής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ, είχε δηλώσει πως εάν αναδειχθεί νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμβολαίου.

Μιλώντας στο France 2, ο Ολάντ τάχθηκε εναντίον της λεγόμενης πολιτικής της «άδειας καρέκλας» -της αποχής από τις διαδικασίες της ΕΕ – για την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, εκτιμώντας πως αυτή «μπορεί να γίνει» μέσω διαπραγματεύσεων, όχι «απειλών».

«Δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα έχει μια «σκληρή αλλά φιλική» συζήτηση με την Άγκελα Μέρκελ για την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου.

Μόντι – Μπαρόζο: Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας η λύση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Φ. Ολάντ σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισαν σήμερα πως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και όχι μέσω μεγαλύτερων δημοσιονομικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Μάριο Μόντι «η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί αν επικεντρωθούμε σταδιακά στην ανταγωνιστικότητα και όχι αυξάνοντας τα ποσοστά του χρέους», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά το πέρας μιας συνάντησής τους. Όμως, «η δημοσιονομική λιτότητα θα πρέπει να συμβαδίζει με στοχευμένες επενδύσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη ζήτηση», προσθέτουν οι δύο άνδρες.

Αυτή η πρόταση πλησιάζει στην ιδέα των ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν τα δημόσια έργα (project bond), που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία υποστηρίζει και ο Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, από την πλευρά του, σημείωσε σήμερα ότι «η λιτότητα είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη». «Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Δημιουργία κοινού μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας ζητά ο Πρόντι

Εν μέσω της συζήτησης για «εμπλουτισμό» του Δημοσιονομικού Συμφώνου με ένα στρατηγικό σχέδιο για την, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ζήτησε τη δημιουργία κοινού μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας κατά των γερμανικών σχεδίων για ασφυκτική λιτότητα.

Ο Ρομάνο Πρόντι προτείνει «αλλαγή στο τιμόνι της ΕΕ» και συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Αν η Γερμανία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, Ιταλία Γαλλία και Ισπανία πρέπει να συνεργαστούν για την ανάκαμψη της Ευρώπης». «Η αλλαγή πολιτικής είναι απαραίτητη» σημείωσε ο Πρόντι.

Ο 72χρονος καθηγητής Οικονομικών κάλεσε τις χώρες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» να αφήσουν κατά μέρος τους σημερινούς ανταγωνισμούς και να δημιουργήσουν ένα «κοινό μέτωπο», ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι «αποτελούμε ένα μεγάλο κομμάτι της δικής της τύχης».

Υπ’ αυτή την έννοια, «η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο κ. Πρόντι τονίζοντας ότι «στην ίδια βάρκα δεν βρίσκονται μόνο η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας: η πτώση της μίας θα τους συμπαρασύρει όλους». «Με αφετηρία αυτήν την πραγματικότητα, είναι αναγκαία η αλλαγή πολιτικής», συνέχισε ο κ. Πρόντι, τονίζοντας ωστόσο ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη Γαλλία».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top