Select Menu

«Την ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο.»  Ιπποκράτης 

(του Απόστολου Παπαπαρίση)
Επειδή δεν πρέπει πλέον ο Έλληνας να ξεχνάει γρήγορα, ούτε να θεωρείται δεδομένος, θα προσπαθήσω να καταγράψω τα μεγάλα, κατά τη άποψη μου, εγκλήματα της μεταπολίτευσης, αρχίζοντας απ’ αυτό του Χρηματιστηρίου, τότε που συντελέσθηκε η μεγαλύτερη αφαίμαξη αλλά και ανακατανομή πλούτου στην ιστορία της Ελλάδος. Τότε που, η για πολλά χρόνια διαπαιδαγώγηση υπέρ της αποταμίευσης (οι παλαιότεροι θα θυμούνται το γουρουνάκι κουμπαρά) μέσα σε ελάχιστα χρόνια εξανεμίστηκε.

Τότε που η γιαγιά του πιο απομακρυσμένου Ελληνικού χωριού έβγαλε από το σεντούκι τις οικονομίες της και τις …κατέθεσε στο ναό του χρήματος, στη Σοφοκλέους. Βλέπετε όποιος έχει ένα μικρό απόθεμα χρημάτων αντέχει και δε σκύβει το κεφάλι του με ευκολία. Ο εξαθλιωμένος άνθρωπος σύρεται και φέρεται χωρίς μεγάλη προσπάθεια, η καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης τον έχει εξαντλήσει, οι αντοχές του μειώνονται, η έλλειψη εργασίας τον κάνει αναξιοπρεπή, ο κοινωνικός περίγυρος τον έχει από καιρό απορρίψει, δεν έχει τη δύναμη ούτε να φωνάξει. 

Ακολούθησε η είσοδος μας στο ευρωνόμισμα με κόλπα και ψευτιές όπως στις μέρες μας, χωρίς αιδώ, παραδέχτηκαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Άραγε με τι αντάλλαγμα; Τότε που το ματσάκι μαϊντανού και το μικρό μπουκάλι νερού από 50 δρχ (0,14 ευρώ) άξιζε ξαφνικά 0,50 ευρώ (172 δρχ), αύξηση δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες 244%. Εν τω μεταξύ, το πάρτι των δανεικών από τους …κουτόφραγκους, που άρχισε με ένταση στη 10ετία του ’80 με τον Ανδρέα Παπανδρέου, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, όπως και η μοιρασιά αυτών στους …εκλεκτούς ή αλλιώς στα «λαμόγια», δυστυχώς ακόμα και σήμερα. Σιγά – σιγά και σχεδόν αθόρυβα, με κρυφές συμφωνίες, με πράξεις και απραξίες τα κόμματα του κοινοβουλίου με τη βοήθεια των ΜΜΕ της Αθήνας, μας οδήγησαν στην αφιλόξενη αγκάλη του ΔΝΤ. Τι κι αν ποσοστιαία, την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο Γεώργιος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ; Όλοι βοήθησαν, η ΝΔ που κυβέρνησε, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι, που αντιπολιτεύτηκαν με λάθος τρόπο και για λάθος λόγους. Κανείς, κόμμα ή βουλευτής του πολιτικού κατεστημένου, δεν πρέπει να πάρει συγχωροχάρτι, ούτε καν τα νέα κόμματα που δημιουργούνται από φθαρμένα και ακατάλληλα υλικά. 

Εδώ, μπαίνει σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο - σχέδιο, η καταρράκωση του ηθικού του Έλληνα της μεσαίας τάξης, αυτού που θα μπορούσε θεωρητικά να αντισταθεί, να αντιδράσει. Οι μισθοί λοιπόν και οι συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, έπρεπε να μπουν στην γκιλοτίνα. Λόγω ιδιότητας, θ’ αναφερθώ στις συντάξεις: (1) Τα δώρα υποβιβάζονται σε επιδόματα. (2) Πάνω από 2.500 ευρώ μικτά κόβονται τελείως τα επιδόματα. (3) Κάτω των 60 ετών κόβονται τελείως τα επιδόματα. (4) Πάνω από 1.400 ευρώ μικτά, καθορίζεται Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). (5) Κάτω των 60 ετών, πάνω από 1.700 ευρώ μικτά, καθορίζεται έκτακτη ΕΑΣ. (6) Πάνω από 1.200 ευρώ μικτά, 20% μείωση. (7) Κάτω των 55 ετών, πάνω από 1.000 ευρώ μικτά, 40% μείωση. (8) Πάνω από 1.300 ευρώ μικτά, 12% μείωση. (9) Απαγόρευση εργασίας. Και, και … τελειωμό δεν έχουν.

Και φθάσαμε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ή «haircut» ή ελληνιστί «κούρεμα» ή όπως μας το παρουσίαζε η κυβέρνηση και ο υπουργός οικονομικών «τη σωτηρία μας», όπου και πάλι καταλαβαίνουμε (λίγο αργά ως συνήθως) ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουμε εμείς, ο απλός λαός, είτε ως άτομα, είτε μέσω των ταμείων μας. Και εξηγώ. Πέραν από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, πολλοί συνάνθρωποι μας είτε γιατί δεν ήταν τολμηροί και δεν ασχολήθηκαν με το χρηματιστήριο, είτε γιατί ήταν ευχαριστημένοι με μικρό αλλά σίγουρο κέρδος, αγόρασαν με τις οικονομίες τους …εγγυημένα (όπως του έλεγαν) ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν χάσει τουλάχιστον το 50% της αξίας τους. Κι αν τα άτομα ξεγελάστηκαν, τα Μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (και όχι μόνον) ως ΝΠΔΔ ήταν σύμφωνα με το νόμο υποχρεωμένα να καταθέτουν τα αποθέματα τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία χωρίς καμία έγκριση τα επένδυσε σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα τη μεγάλη απομείωση της αξίας τους κατά 47 εκ ευρώ του Στρατού (ΜΤΣ), 55 εκ ευρώ της Αεροπορίας (ΜΤΑ), 64 εκ ευρώ του Ναυτικού (ΜΤΝ) και 24 εκ ευρώ του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ). 

Υπόψη ότι δε μιλάμε για χρήματα του αόρατου κράτους αλλά για χρήματα των εκάστοτε εν ενεργεία στελεχών που μοιράζονται οι απόστρατοι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών αλλά και για το εφάπαξ. Αν δεν είναι αυτό κλοπή, τότε τι είναι; Άραγε ποιο θα είναι το επόμενο …έγκλημα τους; Θα τους αφήσουμε; Αν ναι, τότε καλά θα μας κάνουν! Έρχονται εκλογές! Ας ψηφίσουμε λοιπόν το φορέα αλλά και το πρόσωπο, που θεωρούμε πιο άξιο, πιο τίμιο και πιο ικανό, να παραδώσει στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top