Μια ιστορική ημέρα για την Β. Ήπειρο: Η 17η Φεβρουαρίου 1914, που κήρυξε την Αυτονομία της, φαίνεται να πάει να επαναληφθεί... |
Η Ρωσία ενδιαφέρεται, οι ΗΠΑ το στηρίζουν! Και οι ελληνικές κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα.
Με καθοριστικά για την πορεία του βορειοηπειρωτικού ζητήματος συμπεράσματα, ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα, που διοργάνωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ Αθηνών το «Πατριωτικό Μέτωπο».
Τα συμπεράσματα αυτά, όπως εξήχθηκαν από τις εργασίες της ημερίδας, μετά την πολύωρη, πολύπλευρη και σε βάθος παρουσίαση της Συνθήκης από τους ομιλητές-εισηγητές, είναι:
1.Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας είναι μια συνθήκη σε ισχύ, δεν έχει ανατραπεί από καμμία άλλη διεθνή συνθήκη και προβλέπει με σαφείς όρους, την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, τα σύνορά της και τον τρόπο διοίκησής της από τους αυτόχθονες Βορειοηπειρώτες.
2.Οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με την Αλβανία, από το 1914 και εντεύθεν, δεν επηρεάζουν σε κανένα σημείο την Διεθνή Συνθήκη της Κέρκυρας, δεδομένου ότι, στην υπογραφή της, δεν συμμετείχε ελληνική αντιπροσωπεία.
3.Εγγυητές της διεθνούς συνθήκης είναι μέχρι σήμερα οι «Μεγάλες Δυνάμεις», μεταξύ των οποίων η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η μεν Ρωσία, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση της συνθήκης σε όλα τα διεθνή φόρα, οι δε ΗΠΑ, έχουν με ψήφισμα της Γερουσίας τους ανοιχτά στηρίξει το Πρωτόκολλο και την Αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου.
Το «Πατριωτικό Μέτωπο», ανέλαβε να κάνει αυτό που δεν έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσα χρόνια: Να προωθήσει σ' όλους τους διεθνείς φορείς τα επιστημονικά συμπεράσματα από την ημερίδα, για την υπόθεση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Παράλληλα, έχει ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με επιτελείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τους οποίους θα ενημερώσει για τα συμπεράσματα της ημερίδας τις επόμενες ημέρες, ενώ εν συνεχεία, θα παρουσιάσει το ζήτημα της Αυτονομίας της Βόρειας Ηπείρου, στην Σύνοδο της Ευρασιατικής Ενώσεως, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο Καζακστάν. Θυμίζω, ότι η Ρωσία έχει ισχυρούς λόγους να κόπτεται για την περιοχή, στην οποία άλλωστε παλαιότερα είχε βάσεις.
Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των Ρώσων για την Βόρειο Ήπειρο και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, σαφώς πια διακρίνεται στο ορατό και ιδιαίτερα κοντινό μέλλον, η πιθανότητα ουσιαστικών αλλαγών στην πορεία του Βορειοηπειρωτικού και ιδιαίτερα στο κατ' αρχήν ζητούμενο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων, αλλά και των περιουσιών τους.
- Το πλήρες βίντεο των εισηγήσεων και παρεμβάσεων στην ημερίδα για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας - στο οποίο συμμετείχε και ο γράφων - μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://vimeo.com/37119707 και στην ιστοσελίδα του «Πατριωτικού Μετώπου», www.pamet.gr.
- Περισσότερα για το θέμα της Β. Ηπείρου βλ. σχ. Γ. Λεκάκης «Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5...», έκδ. «Πολυμέσα Εκπαιδευτική Μηχανική», 1998.
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσίασε τα αιτήματα των «μειονοτήτων» στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση
Σχεδόν συνδυαστικά με τα ανωτέρω, ήρθε και η ομιλία του Πατριάρχη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Καλά πληροφορημένοι κύκλοι έλεγαν πως μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η αντεπίθεση του ελληνισμού, για τα πάγια δικαιώματά του.
Τα αιτήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων παρουσίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (στις 20.2.2012), στην υποεπιτροπή που έχει συσταθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με στόχο τον συμβιβασμό των πολιτικών κομμάτων, για την σύνταξη νέου Συντάγματος.
«Δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας», είπε. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι μειονότητες αντιμετώπισαν αδικίες (.) Δεν θέλουμε τίποτε παρά τα δικαιώματά μας ως πολιτών της Τουρκίας. Θέλουμε ισότητα και όχι διακρίσεις. Διότι είμαστε πολίτες, έχουμε γεννηθεί εδώ, υπηρετήσαμε την στρατιωτική μας θητεία, πληρώνουμε φόρους και ψηφίζουμε. Ζητήσαμε να μην επαναληφθούν οι αδικίες και να τεθεί αυτό υπό την εγγύηση του νέου Συντάγματος», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης (.) Ζητήσαμε ισότητα, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη, ελευθερία θρησκείας και λατρείας. Διότι μέχρι σήμερα το κράτος δεν παρείχε καμμία οικονομική βοήθεια προς τις εκκλησίες και τα μειονοτικά σχολεία. Αν όμως μιλάμε για ισότητα, η οποία αναφέρεται στο Σύνταγμα, αυτή πρέπει να εφαρμοσθεί σε όλους τους τομείς. Όλα αυτά αλλάζουν σιγά-σιγά και γεννιέται μια νέα Τουρκία. Δεν χάσαμε ποτέ την ελπίδα μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε ικανοποιημένοι».
Για το πώς αισθάνονται την δημοκρατία στην Τουρκία, πρέπει να αναφερθεί πως ο θρησκευτικός ηγέτης των χριστιανών, στην χώρα που θέλει να μπει στην Ευρώπη, μίλησε στα μέλη της Εθνοσυνελεύσεώς της, για πρώτη φορά, μετά από το. 1923! Δηλ. τον ακούν μια φορά κάθε αιώνα!..
Τέλος, με την αποδοχή του Μέρντοχ από τον Πόντιο Ερντογάν, στην Τουρκία, είναι πλέον σίγουρο, πως σε 30 χρόνια, Τούρκοι και Τουρκάλες θα αποτάξουν τον φερετζέ και την μπούργκα, και θα βρεθούν «παραθυράκια» ακόμη και στο Κοράνι.
Και οι Βορειοηπειρώτες στην Κύπρο μίλησαν για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου - πρωτοβουλία του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών - στην αίθουσα εκδηλώσεων των Συνδέσμων Αγωνιστών στην Λευκωσία Κύπρου, στις 10.2.2012.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Τ. Μητσόπουλος. Αναφέρθηκε με στοιχεία στην ιστορικά και διαχρονικά τεκμηριωμένη ελληνικότητα του Ενιαίου Ηπειρωτικού Χώρου. Τόνισε ότι η παραχώρηση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία υπήρξε αυθαίρετη ενέργεια, που υπαγορεύθηκε από πολιτικές και διπλωματικές σκοπιμότητες. Τόνισε μάλιστα ότι το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, που προέβλεπε καθεστώς διευρυμένης Αυτονομίας για την Β. Ήπειρο, παραμένει ακόμη και σήμερα νομικά δεσμευτικό, αφού ουδέποτε ανετράπη από μεταγενέστερη πράξη. Συνεπώς το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, ηθικά, αλλά και νομικά παραμένει ανοικτό.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, Θ. Σοφοκλέους και ο κ. Ρ. Κυριακίδης. Εκ μέρους του Παγκύπριου Φορέα Βοήθειας Βορειοηπειρωτών ο κ. Ελ. Δημητρίου, γεν. γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ζήτησαν άμεσα την αυτονομία τους!
«Για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, οι πολιτικοί και κομματικοί ηγέτες της ελληνικής μειονότητας "Mega", που ζουν στην Αλβανία, ζήτησαν ανοιχτά την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του πρακτορείου «ΙΝΑ», την Κυριακή (19.2.2012), επ' ευκαιρία της ιστορικής ανακοινώσεως της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου, της 17ης Φεβρουαρίου του 1914. Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως οι Έλληνες δεν είναι μειονότητα στην Β. Ήπειρο, ούτε ποτέ ήταν, κι αυτός ο μειοτικός χαρακτηρισμός δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, ειδικά από ελληνικές γραφίδες. Η εκδήλωση έγινε στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στο χωριό του Κρανιά Δελβινίου.
Μετά την ανακοίνωση της επυθυμίας τους για αυτονομία, οι Έλληνες έκαμαν μνημόσυνο για τον Θύμιο Λώλη, ο οποίος κατάγονταν από το χωριό Κρανιά, τον επαναστάτη που αγωνίσθηκε το 1914, για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
Στην τελετή μίλησε ο δημοσιογράφος Θ. Ασβεστόπουλος. Αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός, που οδήγησε στην κήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου το 1914, στο Αργυρόκαστρο. Και ο πρόεδρος του κόμματος «Mega», Χρ. Κίτσος, ο οποίος τόνισε: «Κάθε έθνος στον κόσμο έχει τους ήρωες του και γι' αυτό έχουμε έλθει σήμερα στον εορτασμό των εθνικών μας ηρώων, που αγωνίσθηκαν για τα δικαιώματά τους, την προγονική μας γη, εδώ στην Βόρειο Ήπειρο. Είναι καθήκον μας, να τιμήσουμε τους ήρωες του χθες για να παραδειγματισθούμε για τον αγώνα μας, σήμερα. Για να διατηρήσουμε την παιδεία μας, την περιουσία μας, την εθνική μας ταυτότητα. Για να διατηρήσουμε όλο όσα οι παππούδες μας, μας άφησαν, αυτοί που αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν. Όλοι μαζί πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για την εθνική ύπαρξή μας». Κατόπιν κατέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο του Θ. Λώλη. Η δήλωση του Χρ. Κίτσου αποτελεί την πρώτη δήλωση ενός πολιτικού των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, που ανοικτά δηλώνει ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους στα βήματα των ηρώων της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
Δεν υπάρχει νόμος για τα σύνορα του αλβανικού κράτους!
Η αλβανική εφημερίδα «Shekulli» έκαμε και πάλι λόγο για «ελληνικό κίνδυνο στον Νότο της Αλβανίας», δηλ. στην Β. Ήπειρο.
Η εφημερίδα (ξανα)έρχεται στο θέμα της. απουσίας νόμου για τα σύνορα της Αλβανίας - και μάλιστα και πάλι με πρωτοσέλιδο! Οι παλαιοί νόμοι (1970, 1976, 1980 και 2001), που καθόριζαν επακριβώς τα σύνορα της χώρας καταργήθηκαν με νεώτερο νόμο (2008). Αλλά στον συγκεκριμένο νόμο δεν γίνεται καμμία αναφορά στα όρια του αλβανικού κράτους. Βέβαια, η Αλβανία θα πρέπει να ξέρει πως ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας, σε τέτοια ζητήματα.
Το ζήτημα επαναφέρεται επ' αφορμής του σχεδίου νόμου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για την αλλαγή του ν. 9861/2008 «Για την εποπτεία και τον έλεγχό των συνόρων του κράτους», πρωτοβουλία την οποία φέρεται να υπογράφει ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδος του Κόμματος, Gr. Ruci, γνωστός για τους «αγώνες» του κατά των Ελλήνων στην Αλβανία.
Βάσει του σχεδίου νόμου, η Αλβανία οριοθετεί τα σύνορά με τις διεθνείς συνθήκες, που έχει αποδεχθεί, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συνθήκες, που έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Οι εμπνευστές αυτής της τροπολογίας εξέφρασαν την πρόθεσή τους για. μονομερή οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια. Έτσι θέτουν «ταφόπλακα» στο - ήδη ανενεργό ουσιαστικά. - σύμφωνο Ελλάδος-Αλβανίας για τα «θαλάσσια σύνορα».
Βέβαια, εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και απλοϊκό. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η απόσταση Κέρκυρα-Εξαμίλια (των Αγ. Σαράντα) είναι μικρότερη των 6 ν.μ.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.