Select Menu

Το "κίνημα της πατάτας" είναι γεμάτο "πατάτες". Όμως: ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ 

(Το άρθρο μας θα έχει και (επαναστατική) συνέχεια).
Κι ας πάρουμε για παράδειγμα το πολύπλοκο προϊόν που λέγεται ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.

Η Ελλάδα, 3η παραγωγός χώρα στον κόσμο και ΠΡΩΤΗ στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εξάγει ΜΟΝΟ ΧΥΜΑ!
Το παίρνουν οι Ιταλοί, το συσκευάζουν και γίνονται πρώτοι σε εξαγωγές ...με ξένα κόλυβα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, βλέπουμε "συλλογικότητες", "κοινωνικούς συνεταιρισμούς", "αλληλέγγυες ομάδες", "δήμους", "λαϊκές συνελεύσεις" κλπ, πλην λακεδαιμονίων, να πωλούν το λάδι, με "αλληλέγγυο" τρόπο, από 2,60 έως και 3,60 (εμφιαλωμένο), με μια μέση τιμή τα 3 ευρώ.

Κρατείστε, για τις ανάγκες του άρθρου,  τα 3 ευρώ που το δίνουν οι δήμοι.


Ο φίλος μου ο εστιάτορας, στην Κεφαλονιά, όπου το λάδι περνά και θάλασσα, μου έδειξε τιμολόγιο αγοράς με 2,60.

Ο μικρομπακάλης ο Λάκης ο Χαραλαμπάτος έχει στο ράφι του, "εξαρετικά παρθένο ελαιόλαδο" συνεταιρισμών, από 3,90 έως 4,20, το ΛΙΤΡΟ. (Για κανονικό μπακάλη, μιλάμε και όχι σupermarket). Στο ίδιο ράφι, η γνωστή μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, με το ελληνικό όνομα ΕΛΑΪΣ,  έχει το ραφιναρισμένο λάδι 6,00 και βάλε.

Ο φίλος μου ο Σπύρος, ελαιοτριβείο, έδωσε το λάδι στον χονδρέμπορο με 1 ευρώ. (Όταν του ζήτησα να μου δώσει ένα τενεκέ λάδι, μου είπε 3 ευρώ το κιλό).

Ο παραγωγός και ιδιοκτήτης του ελαιώνα, που θα κλαδέψει, θα βάλει δακοπαγίδες, θα σκάψει (ενίοτε), θα το μαζέψει και θα το πάει στο ελαιοτριβείο έχει κόστος που κυμαίνεται από 1,30 έως πάνω από 2 ευρώ!!! (Το τελευταίο συμβαίνει αν είσαι κομμουνιστής και δίνεις μεροκάματο 50 ευρώ σε όσους σε βοηθάνε).

Δεν τελειώσαμε. . .

Ο Νίκος, ο παραγωγός θα πάει τις ελιές στο ελαιοτριβεί , το οποίο θα παρακρατήσει περίπου το 8% της ποσότητας του ελαιολάδου που θα παραχθεί. (Θα είμαστε κόντα στην πραγματικότητα, αν πούμε πως με τιμή κόστους συλλογής της ελιάς στα δύο ευρώ, το ελαιοτριβείο "πλήρωσε" το λάδι που πήρε 16 λεπτά.

Ο άλλος φίλος μου, ο Μάκης, που έχει ελιές μόνο για το λάδι του σπιτιού του, κράτησε όλο το λάδι και έδωσε στο ελαιοτριβείο 30 λεπτά το κιλό. (Ξέρουμε πως το λάδι μετριέται με λίτρα, αλλά ας μη το ψάξουμε, γιατί η τιμή σε λίτρα κατεβαίνει. Εμείς δεν έχουμε ζυγαριά που να ζυγίζει λίτρα. Ειδικό βάρος ελαιολάδου 0,91)

Περσινή τιμή, προφανώς, λόγω απελπισίας: Συνεταιρισμός διαπραγματευόταν λάδι με τιμή 1,10, παραδοτέο στην Κύπρο!

13 Μαρτίου 2012, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης:
ΤΙΜΕΣ  ΧΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο, 0,3 βαθμών (€/Κιλό):
Από 1,80 έως 2,16 , με τη Μεσσηνία στο 2,50.
 
Το αδιαβάθμητο χύμα ελαιόλαδο, που ο φίλος μου πούλησε με 1 ευρώ, λέγεται "βιομηχανικό"  και βλέπουμε στο παρατηρητήριο τιμών να δίνεται με 1,20 έως 1,25 €. (Είναι το λάδι που θα αγοράσω σε τενεκέ, για το σπίτι, χωρίς να μπορώ να μετρήσω τα οξέα).
(Οι πιο πάνω τιμές σημαίνουν πως το 0,91 του λίτρου πουλιέται π.χ. 2 ευρώ , ήτοι το λίτρο που φτάνει τα 6 ευρώ, πουλιέται χύμα 1,82).
 
ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ;
Με όλους αυτούς τους αριθμούς που παραθέσαμε:
1. ΒΑΛΑΜΕ  "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ" ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ;
2. Θα συνεχίσουμε να δηλώνουμε και να λειτουργούμε ως "καταναλωτές", όπως το ολιγαρχικό καθεστώς μας θέλει;
3. Εξοικονομώντας λίγο χρήμα , θα αδιαφορήσουμε για αυτούς , που σήμερα δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα; Και για εκείνους που θα πέσουν κάτω; Με ευρώ ή με δραχμή, θα συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι του τάληρου και αφελή εξαρτήματα κεφαλιοκρατικών δοξασιών;
4. Θα συνεχίσουν οι καθηγητές, όλωςν των πολιτικών αποχρώσεων, να οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές στα MALL, για shoping therapy, μόρφωση και διαμόρφωση των μαθητών, την ίδια ώρα που θα αγοράζουν φτηνές πατάτες;
5. Τέλος, παραθέσαμε κάποια "άχρηστα" νούμερα για να δείξουμε τη "σύγχιση"   που εμφανίζεται στον τρόπο παραγωγής ελαιολάδου, όπου το ελαιοτριβείο, συνεταιριστικό ή μη,  έχει χαμηλό κόστος για το λάδι που πουλάει, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές παραγωγούς προς τα κάτω. Αυτό που είναι χαμηλή τιμή για τον παραγωγό (1,80) είναι υπερκέρδος για το ελαιοτριβείο.

Μην απορείτε, γιατί εξάγουμε μόνο χύμα λάδι.


Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η ελληνική γλώσσα, οι λέξεις και η σημασία τους: 
Αγορά σημαίνει τόπος συνάντησης ανθρώπων. Στην Αγορά γεννήθηκε η πολιτική και η δημοκρατία. Στην αγορά, οι άνθρωποι αγόρευαν και αγόραζαν.

Η αγορά είμαστε εμείς. Η δύναμη είμαστε εμείς. Είμαστε οι "καταναλωτές", οι "παραγωγοί" , οι πολίτες, οι άνθρωποι. Ας ξανασυναντηθούμε στις αγορές. Για να ανταλλάξουμε και να μιλήσουμε.
 
Ας ξανακάνουμε τις αγορές, κύταρα δημοκρατίας. Όπως παλιά, όπως σωστά το έχουμε γραμμένο στην ιστορία της γλώσσας μας.

Ας επαναφέρουμε τη δημοκρατία στην αγορά. Ας διαχειριστούμε δημοκρατικά τη ζωή μας, την αγορά και τις σχέσεις μας. Η ΟΙΚΟ-Νομία είμαστε εμείς. Ο ΝΟΜΟΣ και το ΣΠΙΤΙ είναι δικά μας.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.

Όχι στο ηλίθιο σύνθημα "αγοράζω ελληνικά προϊόντα" (μεταλλαγμένα, χημικοπαρασκευασμένα και ολιγαρχικώς διαχειριζόμενα).

ΑΓΟΡΑΖΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ως την άτυχη "απελευθέρωση" μας, η έννοια , η αντίθεση "καταναλωτής" - "πωλητής" - "παραγωγός". Ήταν όλοι όλα και ήταν ΟΛΑ φυσικά.  Από την αρχαία Ελλάδα ως των ελλήνων τις κοινότητες, κάτω από το ζυγό τριών αυτοκρατοριών (Οθωμανών, Αψβούργων καιΤσάρων) η αγορά ήταν το συνώνυμο της δημοκρατίας, το πολυώνυμο της δημιουργίας και της απελευθερωτικής δύναμης.
 
Τον ζυγό μιας Αυτοκρατορίας τραπεζιτών και ολίγων εταιρειών βιώνουμε σήμερα, με εκπροσώπους τους, πολλούς πολιτικούς Νενέκους.
 
Όπως και τότε, έτσι και τώρα:
Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ : ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ. ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. (Κάτω η ημιμάθεια, η παθητικότητα και οι απόπειρες χειραγώγισης και πλουτισμού, στο όνομα της κοινωνίας).

Μπορούμε, παίρνοντας τη ζωή, την αγορά και την οικονομία, στα χέρια μας, με τρόπο δημοκρατίας, να τους αφήσουμε στη μιζέρια τους, να εξάγουμε επανάσταση, να ζητήσουμε το χρήμα να γίνει άτοκο και λαϊκό νόμισμα, με μια μετοχή κάθε πολίτης της Ελλάδας, της Ευρώπης ή του κόσμου .

Ο ΟΙΚΟΣ ΜΑΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΟΙΚΟ-ΝΟΜΙΑ, Η ΟΙΚΟ-ΓΕΝΕΙΑ, Η ΦΙΛΙΑ είναι έννοιες και σημασίες που ζητούν αποκατάσταση, με την απομάκρυνση της νεωτερικής σκουριάς και τη διεύρυνση τους, ως εκεί που θα αγκαλιάζεται το 99% της κοινότητας. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Είναι δικά μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΕΣΕΙ. ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ.

ΝΟΜΟΣ θα πει ΜΟΙΡΑΣΙΑ , από το ΝΕΜΩ. Το ρήμα  ΜΟΙΡΑΖΩ και ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ , στην ενεργητική και παθητική φωνή, στα ελληνικά εμπεριέχει την ενεργητικότητα, τη δημιουργικότητα και τη σχέση των ανθρώπων, που ζουν σε κοινότητα.
 
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΝΟΜΟΥΣ. ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ; ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
 
υγ: 
 ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΑΪΝΣΤΑΪΝ:
"ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ".

Ενίοτε, λέμε εμείς, κάποια παλιά πράγματα, δίνουν απαντήσεις σε σημερινά προβλήματα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top