Select Menu

Διαβάζω παντού στο διαδίκτυο σήμερα ότι ο υπουργός δικαιοσύνης κος Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο Ποινικό Κώδικα. Αλλά πουθενά δε βρίσκω το σχέδιο του νόμου μέχρι αυτή τη στιγμή, ούτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε στα ενημερωτικά portals.

Αυτό που διαβάζω σχεδόν παντού είναι ένα πανομοιότυπο κείμενο, που προφανώς έδωσε το ίδιο το υπουργείο, με αυτά που θέλει να προβληθούν από τα ΜΜΕ (δείτε εδώ κι εδώ κι εδώ). Μάλλον διαβουλεύονται…μεταξύ τους!

Στο κείμενο λοιπόν αυτό υπάρχει και η παρακάτω παράγραφος:


“Διευρύνονται τα τοπικά όρια ισχύος των ελληνικών ποινικών νόμων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Έτσι, ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που η πράξη τελείται μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, τόπος τέλεσης θεωρείται και η Ελλάδα, εφόσον στο έδαφός της παρέχεται πρόσβαση στα συγκεκριμένα μέσα, με αποτέλεσμα οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι να εφαρμόζονται σε όλες αυτές τις πράξεις”.
Τι αποτέλεσμα θα έχει η παραπάνω διάταξη αν τελικά συμπεριληφθεί χωρίς τροποποίηση στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου; ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ BLOGS!!
Αν δηλαδή κάποιος γράφει σε μια ιστοσελίδα που έχει έδρα την Αμερική (όπως όλα τα blogspot.com που παρέχονται από τη google), και του γίνει κάποια μήνυση ή αγωγή, αλλά ο κατηγορούμενος είχε πρόσβαση στην ιστοσελίδα από την Ελλάδα,  θα διώκεται βάσει του Ελληνικού Ποινικού Δικαίου, πράγμα που μέχρι τώρα δεν ισχύει! Ουσιαστικά λοιπόν, ο κος Παπαϊωάννου προσπαθεί να εκπληρώσει την “υπόσχεσή” που είχε δώσει πριν μερικούς μήνες: να φιμώσει τα blogs!

Από την αντίδρασή μας λοιπόν εξαρτάται να μην περάσει η συγκεκριμένη διάταξη. Και μόνο με μαζική αντίσταση απ’ όλους μας, συντάκτες και αναγνώστες, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια από τις ελάχιστες ελευθερίες που μας έχουν απομείνει σε αυτή τη χώρα: αυτή της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης και του λόγου!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top