Select Menu

Η ιδέα ότι στην Ελλάδα δεν πληρώνει κανένας φόρο και άρα, αυτός είναι ο λόγος των δεινών της χώρας μας, καλά κρατάει.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία, συνεχίζοντας τον λαϊκισμό (μαζί με όλες τις αριστερίζουσες δυνάμεις), έχει πείσει τους πάντες (και ίσως και τον εαυτό της) ότι ο λόγος που η Ελλάδα είναι σε αυτή την κατάσταση είναι διότι δεν συλλέγονται αρκετοί φόροι.

Μάλιστα δε, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν πείσει ακόμα και τους Ευρωπαίους προς αυτή την κατεύθυνση.

Και προκειμένου να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα και να αυξηθεί η φορολογία, η καλή η σύμμαχος, η Γερμανία (και χορηγός να τονίσω), έχει αναλάβει να μας στείλει μια αρμάδα από Γερμανούς εφοριακούς να βοηθήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους να συλλέξουν φόρους!

Πέραν από το γενικότερο θέμα του ότι μια τέτοια κίνηση αντανακλά αρνητικά στο γόητρο της ελληνικής πολιτείας (ό,τι γόητρο τέλος πάντων έχει απομείνει), αμφιβάλω πολύ αν οι Έλληνες εφοριακοί θέλουν μια τέτοια βοήθεια (για ευνόητους λόγους).

Η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν θέλει να καταλάβει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν έχει τόσο να κάνει με το ότι ο Έλληνας είναι φοροφυγάς, αλλά με το ότι η ελληνική οικονομία δεν παράγει κέρδη για να αποδώσει τους φόρους που ορισμένοι θέλουν.

Η ελληνική οικονομία είναι οικονομία χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό σημαίνει ότι τα μεικτά περιθώρια κέρδους είναι μικρά, που συνεπάγεται, χαμηλούς ονομαστικούς φόρους που αποδίδονται στο κράτος, συγκριτικά με άλλες οικονομίες.

Και για όποιον δεν το έχει καταλάβει, ό,τι ισχύει για τα νομικά πρόσωπα ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα.

Άλλο μισθό παίρνει κάποιος που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο και άλλο μισθό κάποιος που σχεδιάζει λογισμικό. Αυτός που σχεδιάζει λογισμικό είναι σε ανωτέρα φορολογική κλίμακα. Άρα αυτός που σχεδιάζει λογισμικό πληρώνει αναλογικά περισσότερα ως ποσοστό του μισθού του και περισσότερα χρήματα ονομαστικά σε φορολογία, από κάποιον που δουλεύει σε εργοστάσιο.

imageΓια να το κάνω ακόμα πιο λιανά, δυο χώρες με τον ίδιο ακριβώς πληθυσμό δεν θα εισπράξουν τους ίδιους φόρους, όταν στη μια χώρα έχεις θέσεις εργασίας στην υψηλή τεχνολογία και στην άλλη τηλεφωνήτριες.

Και για όποιον Έλλην γραφειοκράτη ακόμα δεν το έχει πάρει χαμπάρι, η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας εργοστασίου παρά θέσεις εργασίας σε σχεδιασμό λογισμικού!

Κάτι άλλο που είναι υπερβολικά εκνευριστικό είναι η όλη θεωρία ότι το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει καθόλου φόρους και άρα, θα πρέπει να τους πατήσουμε στο λαιμό, διότι το καημένο το ελληνικό κράτος, δεν παράγει αρκετή φορολογία για να μπορεί να συντηρήσει τους κομματικούς στρατούς και τους τόκους για το συσσωρευόμενο χρέος που “φάγαμε μαζί”.

Έχω νέα για όλους αυτούς. Υπάρχει λόγος που δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος το 50% του πληθυσμού.

Ο λόγος είναι ότι είτε δεν έχει εισόδημα, ή δεν έχει αρκετό εισόδημα που να δικαιολογεί την απόδοση φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 της αμερικανικής IRS, το 50% των Αμερικανών φορολογούμενων από τη μέση και κάτω της εισοδηματικής σκάλας, πληρώνει το 2,25% των συνολικών ομοσπονδιακών φόρων.

Το δε 1% πληρώνει το 36,7% της συνολικής φορολογίας και το 10% των υψηλά αμειβομένων, πληρώνουν το 70,5% της συνολικής ομοσπονδιακής φορολογίας.

Με λίγα λόγια, ούτε στις ΗΠΑ (και αμφιβάλω αν πουθενά αλλού) πληρώνουν φόρο εισοδήματος αυτοί που ανήκουν στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Στην Ελλάδα όμως, για κάποιο παράξενο λόγο, πρέπει να πληρώνουν φόρο ακόμα και αυτοί που έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σημειώστε παρακαλώ το εξής: Ακόμα και αν έρθουν οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι φοροτεχνικοί, τους φόρους που νομίζουν ότι θα μαζέψουν, δεν θα τους μαζέψουν.
Και ο λόγος είναι διότι απλά δεν υπάρχουν τα εισοδήματα τέτοια, που να δικαιολογούν απόδοση φόρου τέτοια, ώστε να συλλέξουν τα ποσά που τους λείπουν. And you can take that one to the bank also…

Γιώργος Καισάριος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top