Select Menu

“Μία ορθόδοξη εκκλησία πυρπολήθηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στις 30 Ιανουαρίου. Το περιστατικό αντανακλά την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Σλάβων και Αλβανών, μια δεκαετία μετά την αλβανική εξέγερση που έφερε την ΠΓΔΜ στο χείλος ενός πολέμου. Ανακαλεί, επίσης, μνήμες από τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980”.Αυτά αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Jerusalem Post,που δεν αποκλείει στα Σκόπια να γίνουν το επόμενο Κόσσοβο.

“Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο μουσουλμανικό χωριό Labuniste, ήταν εκκλησία δύο αιώνων και υπήρχαν σ΄ αυτή πολύτιμες εικόνες. Ο εμπρησμός στο Labuniste ακολούθησε το κάψιμο της σημαίας της FYROM”,γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας:

“Τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία αμφισβητούνται, αλλά οι Σλάβοι αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα (1.3 εκατ. ) και οι Αλβανοί το 30% (600.000) των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της δημοκρατίας .
Οι μουσουλμάνοι, είχαν μια αξιοσημείωτη αύξηση από το 1961, όταν αντιπροσώπευαν μόνον το 13% του συνόλου.

Μετά την συμφωνία της Οχρίδας το 2001 που έβαλε τέλος στην αλβανική εξέγερση του «NLA» (α Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου), η ΠΓΔΜ έχει γίνει “διεθνική” και δίγλωσση με τους Αλβανούς να είναι το δεύτερο συστατικό της δημοκρατίας. Έχουν εγγυημένα αναλογικό μερίδιο στη κυβέρνηση . Όλα αυτά έχουν μετατρέψει τη ΠΓΔΜ στην πιο ασταθή περιοχή των Βαλκανίων και στην de facto διχοτόμησή της.

Έχοντας εξασφαλίσει την κυριαρχία τους κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί έχουν ως πρωταρχικό στόχο τους τον έλεγχο πρωτεύουσας.

Το δοκιμασμένο σχέδιο της οικοδόμησης ενός τζαμιού σε μια περιοχή που ζουν και χριστιανοί,εφαρμόστηκε και σ΄ αυτή τη περίπτωση.Πέντε φορές την ημέρα οι μουσουλμάνοι καλούνται για προσευχή κι όλο το σκηνικό δίνει την εντύπωση ότι ελέγχουν τη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2001 ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου χρηματοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών από την Τουρκία και το Αφγανιστάν. Εκτός από τα χρήματα των ναρκωτικών, οι Times έγραψαν στις 22 Ιουνίου, 2001,ότι « έχει επίσης ένα άλλο εξέχοντα υποστηρικτή: τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.”...

“Δεκατρία χρόνια αργότερα, γνωρίζουμε το σκορ. Ο UCK έχει μεταμορφωθεί σε "Σώμα Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου" (KPC).Η "Μεγάλη Αλβανία" παίρνει μορφή, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξακολουθεί να αρνείται αυτήν την πραγματικότητα. Στη δυτική ΠΓΔΜ, στην ελληνική Ήπειρο, και στην περιοχή Malesija του Μαυροβουνίου, υπάρχουν θεσμικές διευθετήσεις της εθνικής κατάτμησης που θα κατευνάσει τις αλβανικές αποσχιστικές τάσεις.

Οι Αλβανοί έχουν την υποστήριξη ενός ισχυρού περιφερειακού παίκτη, της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό κρίκο στον συνεχώς αναπτυσσόμενο Ισλαμιστικό "Πράσινο Διάδρομο» στα Βαλκάνια.

Στόχος η δημιουργία μιας αλυσίδας από την Κωνσταντινούπολη, ως τη Βοσνία που με βάση τις τρέχουσες δημογραφικές εξελίξεις θα πρέπει να γεφυρωθεί μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα”..

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top