Select Menu


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει μία «ψύχραιμη» στάση όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης παραμένει στο τραπέζι, στην περίπτωση που τα άλλα μέσα αποτύχουν.

Την ίδια ώρα οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ και Ρικ Σαντόρουμ εκτίμησαν σήμερα ενώπιον της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημόσιων Υποθέσεων (Aipac) ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πολύ ανεκτικός απέναντι στο Ιράν, ενώ δεσμεύθηκαν ότι θα επιτεθούν εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

"Ως πρόεδρος θα είμαι έτοιμος να ακολουθήσω τη διπλωματική οδό, αλλά θα είμαι επίσης έτοιμος να χρησιμοποιήσω την στρατιωτική μας δύναμη", δήλωσε ο Ρόμνεϊ μέσω βιντεοσύνδεσης από το Οχάιο, όπου βρίσκεται για την προεκλογική του εκστρατεία, σε σημερινή συνεδρίαση της Aipac.

"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν να κατασκευάσει και να αποκτήσει ατομική βόμβα", σημείωσε ο Ρόμνεϊ.

Η θέση της Βρετανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι μια ισραηλινή στρατιωτική δράση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων «δεν θα ήταν το σωστό διάβημα», τασσόμενος υπέρ της αναζήτησης μιας διπλωματικής προσέγγισης.

«Σήμερα, πιστεύουμε ότι μια στρατιωτική δράση από την πλευρά του Ισραήλ δεν θα ήταν το σωστό διάβημα. Εμείς το έχουμε πει δημοσίως και ιδιωτικώς στους Ισραηλινούς», δήλωσε ο κ. Κάμερον ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Αν οι κυρώσεις δεν λειτουργούν, τότε θα έλθει η ώρα να ληφθούν τελείως άλλες αποφάσεις. Αλλά για τώρα, οι κυρώσεις φέρνουν αποτέλεσμα», σημείωσε .

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν σήμερα να ξαναρχίσουν, μετά από διακοπή μεγαλύτερη από ένα έτος, τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ το Ισραήλ εντείνει τις πιέσεις στην Τεχεράνη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία επικεντρώθηκε στην επικινδυνότητα, όπως είπε, του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα ζει κάτω από «την απειλή του αφανισμού», λέγοντας ότι δεν μπορεί να περιμένει «περισσότερο» για να λειτουργήσουν οι κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκρινε από την πλευρά του ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμα δυνατή με την Τεχεράνη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποφασίσει να συμμετάσχει σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, επέμεινε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Έχουμε (πλοία) ναρκαλιευτικά στον Κόλπο, είμαστε μέρος των διεθνών δυνάμεων που πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να κρατηθούν οι οδοί κυκλοφορίας ελεύθεροι», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μια αναφορά στις απειλές του Ιράν να μπλοκάρει τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ σε αντίδραση για τις δυτικές κυρώσεις.

Εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας. Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για στρατιωτική δράση», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ αποσαφηνίζει τη θέση του

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία επικεντρώθηκε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και επεσήμανε ότι αποκόμισε την εντύπωση πως η χώρα του έχει «πραγματικούς φίλους στην Ουάσινγκτον».

«Πραγματοποιήσαμε μία πολύ καλή επίσκεψη στην Ουάσινγκτον αρχικά με τη συζήτησή μας με τον πρόεδρο (Μπαράκ Ομπάμα) στο Οβάλ Γραφείο και τώρα με αυτή την εκπληκτική επίδειξη αλληλεγγύης από το αμερικανικό Κογκρέσο», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Επιστρέφω στο Ισραήλ με την αίσθηση ότι έχουμε πραγματικούς φίλους στην Ουάσινγκτον». Σήμερα το πρωί ο ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε για μία ώρα με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ χθες είχε συναντηθεί με τον Ομπάμα και είχε εκφωνήσει ομιλία στην Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων (Aipac), το κυριότερο φιλο-ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ. «Δυστυχώς, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Το Ισραήλ περιμένει να λειτουργήσει η διπλωματία, περιμέναμε να λειτουργήσουν οι κυρώσεις. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιτρέψει να περιμένουμε για πολύ ακόμα», είχε δηλώσει χθες ο Νετανιάχου στο συνέδιο της Aipac ενώπιον 13.000 ανθρώπων. «Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θα άφηνα ποτέ τον λαό μου να ζει υπό την απειλή του αφανισμού», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Ομπάμα, που συναντήθηκε χθες με τον Νετανιάχου, δεν απέκλεισε να καταφύγει στη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν ως τελευταία λύση, όμως επεσήμανε ότι προκρίνει τη διπλωματική οδό και τις κυρώσεις για να πειστεί η Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Aipac ο Νετανιάχου προσπάθησε να απαλύνει τις διαφορές του με τον αμερικανό πρόεδρο. «(Ο Ομπάμα) δήλωσε ξεκάθαρα ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι η αμερικανική πολιτική δεν είναι αυτή της ανάσχεσης». «Το Ισραήλ έχει ακριβώς την ίδια πολιτική. Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αφήνουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι», σημείωσε.

Προτού επιστρέψει στο Ισραήλ ο Νετανιάχου συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, διαβεβαίωσε σήμερα τον Νετανιάχου ότι «το αμερικανικό Κογκρέσο θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ισραήλ και δεν θα επιτρέψει ποτέ να βρεθεί απομονωμένο».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top