Select Menu

Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με τους περισσότερους δρόμους να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν τραυματιστεί από τα επεισόδια περισσότεροι από 50 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» και στη «Σωτηρία».

Δεκάδες καταστήματα κάηκαν και έχουν καταστραφεί στην περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Τράπεζες, καταστήματα με είδη δώρων και κοσμήματα, κινηματογράφοι, περίπτερα και καταστήματα με παπούτσια παραδόθηκαν στις φλόγες...

Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν στο Δημαρχείο της Αθήνας 23 άτομα τα οποία προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο ιστορικό κτίριο!

Έκρυθμη είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας και σε όλους σχδόν τους δρόμους γύρω από τη Βουλή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια με βόμβες μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα.
Για μία ακόμη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να περιφρουρίσουν την ειρηνική διαδήλωση των δεκάδων χιλιάδψν ανθρώπων μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και η δράση των κουκουλοφόρων επισκίασε μία ακόμη ειρηνική διαδήλωση.

Επεισόδια και εμπρησμοί

Σύμφωνα με την αστυνομία οι νεαροί έχουν βάλει φωτιά σε κατάστημα της Eurobank και σε εμπορικό κατάστημα στην οδό Κοραή, ενώ έχουν βάλει φωτιές σε αντικείμενα έξω από τον κινηματογράφο Άστυ.
Η προσέγγιση στο σημείο των πυροσβεστικών οχημάτων είναι δύσκολη λόγω των επεισοδίων, ενώ έχουν γίνει και δεκάδες προσαγωγές.

Οι συγκεντρώσεις

Λίγο πριν τις 5.30μμ στην οδό Κοραή, σημειώθηκε ρίψη χημικών στο σταθμό του μετρό, λίγο πριν κλείσει και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια. Ακολούθως, εστίες έντασης δημιουργήθηκαν κοντά στη Νομική σχολή, ενώ και στο Σύνταγμα, υπήρξε αντιπαράθεση νεαρών με αστυνομικούς, μπροστά στη Βουλή.

Σε δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος και με εμφανή συμπτώματα δύσπνοιας από τα χημικά, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.
Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. «Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.

Οι κουκουλοφόροι που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν τις αστυνομικές δυνάμεις, έχουν "απομονωθεί" από τους συγκετρωμένους, οι οποίοι συνέχιζαν να διαδηλώνουν ειρηνικά έξω από τη Βουλή μέχρι αργά το βράδυ.

Δηλώσεις στη Βουλή για τα επεισόδια

Π. Λαφαζάνης: «Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδοσκοπίσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με τις εικόνες από την πλατεία Συντάγματος».

Παντελής Οικονόμου αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: «Η κερδοσκοπία δεν γίνεται απ' την κυβέρνηση. Δυστυχώς, ακόμα και στην οριακή αυτή στιγμή, διάφοροι εκτός αιθούσης θεωρούν πως πρέπει να συνεχίσουν τις συνήθειες του παρελθόντος και φοβούμαι και πως εντός αιθούσης δεν είναι πολλές συμπεριφορές οι πλέον πρέπουσες, συν τοις άλλοις και με την μονομερή κατανομή ευθυνών. Θα παρακαλούσα, λίγο περισσότερη ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται εδώ μετάγγιση όσων γίνονται έξω στην αίθουσα».

Χρήστος Πρωτόπαπας: «Κανείς δεν είναι ευτυχής που γίνονται επεισόδια. Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα: Υπάρχουν και κουκουλοφόροι που πετάνε μολότωφ και δεν ταιριάζει σε μια ειρηνική διαδήλωση σαν αυτή. Αν από κάποιον κινδυνεύουν οι άνθρωποι που είπε, κινδυνεύουν απ' αυτούς. Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα και τις αντιδράσεις - και θα πρέπει να το καταδικάσουμε όλοι αυτό».

«Οι κουκουλοφόροι και οι κάθε λογής προβοκατόρικοι μηχανισμοί, παίζουν πινγκ πονγκ με τις δυνάμεις καταστολής με στόχο να κτυπήσουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος.


 ΕΡΤ - ΑΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top