Select Menu

Οι τροπικές ηφαιστειακές εκρήξεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της Μικρής Εποχής των Παγετώνων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder (UCB) πιστεύουν ότι η Μικρή Εποχή των Παγετώνων – που πάγωσε μεγάλο μέρος της Γη στα τέλη του 13ου αιώνα και διήρκεσε για περίπου έναν αιώνα – προκλήθηκε από έντονες ηφαιστειακές εκρήξεις στις τροπικές περιοχές και οι οποίες ξέσπασαν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Τα αερολύματα που εκλύονταν στην ατμόσφαιρα αντανακλούσαν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, συμβάλλοντας έτσι στην ψύξη του πλανήτη και την προώθηση της δημιουργίας πάγου.

Το γεγονός αυτό υποστηρίχθηκε επίσης από εκτεταμένα ποσά θαλάσσιου πάγου, που εμπόδιζαν την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτή η εποχή των παγετώνων διήρκεσε περίπου τρεις αιώνες, προτού το κλίμα της Γης γίνει και πάλι φυσιολογικό. Οι ερευνητές αναρωτιόνταν πάντα γιατί αυτό το φαινόμενο της ψύξης συνέβη για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Year_Temperature_ComparisonΣτη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Gifford Miller καθηγητή των Γεωλογικών Επιστημών στο UCB, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα μεγάλο φάσμα ενδείξεων του τι συνέβη τότε. Ανέλυσαν χημικές ουσίες αποθηκευμένες στην αρκτική βλάστηση, ελπίζοντας έτσι ότι τα δεδομένα θα ξεκαθαρίσουν μερικά από τα μυστήρια που σχετίζονται με το ψευδο-παγκόσμιο γεγονός της ψύξης. 

Κατά τη Μικρή Παγετωνική Εποχή, παγετώνες από τον Βορρά κατέβηκαν σε σημαντικά τμήματα της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι του σημείου να παγώσουν κανάλια νερού στις Κάτω Χώρες, καθώς και τον ποταμό Τάμεση που περνάει μέσα από το Λονδίνο.
Painting_Little_Ice_Age
Εικόνα παγωμένου ποταμού της Βόρειας Ευρώπης από την Μικρή Παγετωνική Εποχή

Ορισμένα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι το γεγονός αυτό επηρέασε το ίδιο και τις άλλες ηπείρους. "Είναι η πρώτη φορά που έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη ψυχρή εποχή που σηματοδοτεί την έναρξη της Μικρής Εποχής των Παγετώνων", εξήγησε ο Gifford Miller
«Δώσαμε, επίσης, ένα κατανοητό σύστημα ανάδρασης του κλίματος που εξηγεί πώς διατηρήθηκε αυτή η ψυχρή περίοδος για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει ο ειδικός.

Εκτός από τα αερολύματα των ηφαιστείων στις τροπικές περιοχές έπαιξε, επίσης, ρόλο στο φαινόμενο και η ανάμειξη του θαλάσσιου πάγου στον Βόρειο Ατλαντικό, πιστεύει η ερευνητική ομάδα. Αυτή η περιοχή του ωκεανού είναι πολύ ευαίσθητη σε επιδράσεις από τους Αρκτικούς πάγους, που μπορούν εύκολα να διαταράξουν την κανονική μίξη μεταξύ επιφανειακών και βαθύτερων υδάτων. 

Μια παγκόσμια ωκεάνια κυκλοφορία μεταξύ του βαθιών πιο ψυχρών υδάτων και των επιφανειακών υδάτων επηρεάζει έντονα τα περιφερειακά κλίματα γύρω από όλο τον κόσμο

Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει τη θερμότητα που τότε εξαπλώθηκε πάνω από την Ευρώπη, συμβάλλοντας στη θέρμανση της ηπείρου. Όταν η ανάμιξη του νερού εξασθενεί και δεν γίνεται σωστά, τότε πάντα έρχονται πάνω από την Ευρώπη κύματα ψύχους, μερικές φορές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια της Μικρής Εποχής των Παγετώνων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters


SoftPedia

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top