Select Menu


Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, με πρωταγωνίστρια της σύγχρονης τραγωδίας τη χώρα μας, σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Για πρώτη φορά, γεγονός ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, στη συνάντηση θα είναι παρόντες τόσο ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, όσο και τα οικονομικά επιτελεία των δύο κυβερνήσεων, οι βασικοί -τρόπον τινά- υπουργοί των δύο χωρών, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μια συζήτηση που προφανέστατα θα περιστραφεί γύρω από την «ελληνική κρίση», με τους δύο ηγέτες και τα επιτελεία τους να συνυπολογίζουν όλες τις εκδοχές, περιλαμβανομένης και μιας αποτυχίας σύναψης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας. Κάτι που σημαίνει πως αυτή τη φορά στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών θα μπει και το σενάριο της Ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα!

Επισήμως η ατζέντα θέλει τις δύο πλευρές να εξετάζουν και να προσπαθούν να οριστικοποιήσουν την περιβόητη γαλλογερμανική «συνταγή» του μέλλοντος της Ευρώπης, το αυστηρό δημοσιονομικό σύμφωνο, τη «συνταγή» της επί ποινή σύγκλισης και της λιτότητας. Είναι προφανές πως οι δύο ηγέτες θα έχουν ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους της Τρόικας στην Αθήνα, περιμένοντας τα αποτελέσματα των δραματικών διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.

Επιπλέον, για τις 11 το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη του Working Eurogroup, δηλαδή των γενικών γραμματέων των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αυτές οι εξελίξεις είναι που θα καθορίσουν και τις μετέπειτα κινήσεις και αποφάσεις των δύο κυρίαρχων χωρών. Σε κάθε περίπτωση οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να προβούν σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους, όπως και σε ένα είδος κοινού διαγγέλματος, αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών τους.

Το κλίμα είναι σαφέστατα βαρύ για την Ελλάδα, με τους εταίρους να ξεκαθαρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο ότι πως η υπομονή τους έληξε, το ίδιο και ο χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ας μην αγνοούμε το περιβόητο δημοσίευμα του Reuters, περί εχθρικού κλίματος που φέρεται να αντιμετώπισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη.

Μπορεί όλες οι πλευρές να διέψευσαν το δημοσίευμα, η ουσία όμως είναι πως τουλάχιστον οι «χώρες ΑΑΑ» της Ευρώπης (Γερμανία - Ολλανδία - Φινλανδία - Λουξεμβούργο) απειλούν την Ελλάδα με το ύστατο χαρτί: Δεν φοβούνται πια στην Ευρώπη ούτε την προοπτική ενός ελληνικού χρεοστασίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top