Select Menu

Σύμφωνα με χθεσινή (23/01) επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαγορεύσει άμεσα στις χώρες-μέλη της οποιεσδήποτε νέες συμφωνίες για εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, και από τον Ιούλιο του 2012 θα εφαρμόσει καθολικό μποϊκοτάζ στο ιρανικό πετρέλαιο, στα πλαίσια κυρώσεων που συζητήθηκαν από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ χθες, Δευτέρα.

Οι κυρώσεις δεν αποκλείεται να διευρυνθούν και να στοχεύσουν επίσης στις δραστηριότητες αρκετών ιρανικών εταιρειών, ιδιωτών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας του Ιράν.

H οργή του Ιράν και η επιμονή των Ευρωπαίων 

Το Ιράν αντέδρασε άμεσα και έντονα στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να του επιβάλουν εμπάργκο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα, ο Ιρανός βουλευτής Mohammad Ismail Kowsari, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια του Ιράν, δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ "θα κλείσουν οπωσδήποτε, εάν η πώληση του ιρανικού πετρελαίου παρεμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο".

"Το 1/5 του πετρελαίου που παράγεται παγκοσμίως σήμερα περνάει μέσα από τα Στενά του Ορμούζ. Η Τεχεράνη δεν θα μείνει απαθής όταν τα συμφέροντά της υπονομεύονται", δήλωσε ένας άλλος βουλευτής, ο Alaeddin Boroujerdi, στο δορυφορικό κανάλι Press TV. Ο Boroujerdi είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, που εδρεύει στην Τεχεράνη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, William Hague, δήλωσε ότι τα μέτρα εντάσσoνται σε μια δέσμη κυρώσεων που δεν έχουν προηγούμενο. "Νομίζω ότι από μόνο του αυτό το γεγονός δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα αυτό", υπογράμμισε ο Hague.

Οι ηγέτες της Δύσης επιμένουν ότι το Ιράν βρίσκεται σε μια επικίνδυνη πορεία προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων και απαιτούν η χώρα αυτή να διακόψει οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει αρνηθεί επανειλημμένα να θέσει τέλος στην πραγματοποίηση αυτών των φιλοδοξιών της, τονίζοντας ότι οι στόχοι του πυρηνικού της προγράμματος είναι καθαρά πολιτικής φύσεως και όχι στρατιωτικής.

Στα πλαίσια πρόσφατων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, με σκοπό την αναζήτηση κοινής γραμμής μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, είχε λεχθεί ότι η Γαλλία ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ άλλοι - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία μαστίζεται από την κρίση του χρέους - φέρεται ότι ζήτησαν να αναβληθεί η επιβολή των κυρώσεων για άλλους 12 μήνες. Οι εισαγωγές των τριών αυτών χωρών, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 68 % του ιρανικού πετρελαίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη.

Το εμπάργκο της ΕΕ εναντίον του Ιράν έρχεται μετά από τις σκληρές κυρώσεις που ήδη επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον της ίδιας χώρας, και οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο στις αρχές Ιανουαρίου. Στο σύνολό τους, οι κυρώσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την στέρηση 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τις διεθνείς αγορές, προκαλώντας την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα ύψη και συμβάλλοντας περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομική αστάθεια.

Κυρώσεις χωρίς αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν οι κυρώσεις αυτές θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε καμμία επιβολή κυρώσεων, και δεν αποκλείεται να ισοσταθμίσει τις απώλειες που θα έχει το Ιράν λόγω των απαγορεύσεων των εισαγωγών από Δυτικές χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, δήλωσε, μιλώντας για τις προθέσεις της χώρας του, ότι παρά τα μονομερή μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, η Μόσχα εξακολουθεί να τρέφει αρκετές ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν σύντομα θα ξαναρχίσουν, ότι θα υπάρξει πρόοδος και ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν μια ικανοποιητική κατάληξη για όλους.

Χρυσός αντί δολαρίου

Η Ινδία είναι ο δεύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου στον κόσμο μετά την Κίνα. Πρόσφατα, το Ιράν ζήτησε από την Ινδία να πληρώνει για τις εισαγωγές πετρελαίου της από Ιράν σε ιαπωνικά γεν, καθώς οι δύο χώρες αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν οπωσδήποτε τις πετρελαϊκές συναλλαγές τους. Νωρίτερα η Ινδία είχε προτείνει η πληρωμή να γίνεται σε ρουπίες Ινδίας, αλλά η Τεχεράνη απέρριψε την προσφορά αυτή, με το σκεπτικό ότι το ινδικό νόμισμα δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις μετατρέψιμο.

Μέχρι σήμερα, το Ιράν και η Ινδία διεξάγουν τις πετρελαϊκές συναλλαγές τους μέσω μιας τουρκικής τράπεζας, χρησιμοποιώντας ως νομίσματα το δολάριο και το ευρώ. Ωστόσο, το Ιράν επιδιώκει να διακόψει εντελώς τις συναλλαγές σε ευρώ και δολάρια ΗΠΑ, λόγω της πρόσφατης επιβολής οικονομικών κυρώσεων εναντίον του από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από την ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAfile, η Ινδία είναι ήδη η πρώτη χώρα που έχει συμφωνήσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο καταβάλλοντας χρυσό αντί για δολάρια ΗΠΑ!

ΠΙΝΑΚΑΣ που "μιλάει": Οι 10 πρώτοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου

Ποιοί θα πληγούν στην πραγματικότητα;
Υποψίες και ερωτηματικά για τη στάση της ΕΕ

Χθες βράδυ (23/01), σε απευθείας σύνδεση με το ρωσικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι "Russia Today", ο γνωστός Καναδός πολιτικός αναλυτής, James Corbett, αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας "The Corbett Report", εξέφρασε την απορία του για τη στάση της ΕΕ και δήλωσε ότι το εμπάργκο εναντίον του πετρελαίου του Ιράν ενδέχεται τελικά να αποβεί σε όφελος αυτής της χώρας.

"Όσο πιο πολλές πιέσεις ασκούνται εναντίον του Ιράν και όσο πιο πολύ απομονώνεται η χώρα αυτή, τόσο πιο ενισχυμένη θα βγει σε βάθος χρόνου, καθώς θα αναπτύσσει εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές του πετρελαίου της", διευκρίνισε ο Καναδός αναλυτής και δημοσιογράφος σε συνάδελφό του στο ρωσικό κανάλι "RT News".

"Όπως έχουμε όλοι δει τις τελευταίες ημέρες, οι Ιρανοί καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες να συνάψουν συμφωνίες για συναλλαγές σε άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών νομισμάτων των χωρών που εισάγουν το πετρέλαιό τους. Είδαμε ακόμη και να συζητείται η πιθανότητα να γίνονται οι συναλλαγές με την Ινδία σε ιαπωνικά γεν", επεσήμανε ο Corbett. "Δεν αποκλείεται, επομένως, να δούμε πραγματικά ριζικές αλλαγές σε όλη τη δυναμική των εξαγωγών στον τομέα της ενέργειας".

Ο έγκριτος δημοσιογράφος πιστεύει επίσης ότι το εμπάργκο της ΕΕ εναντίον του ιρανικού πετρελαίου πρόκειται να πλήξει την Ευρώπη στον ίδιο βαθμό που θα επηρεάσει και το Ιράν, αν όχι περισσότερο.

"Στο σημερινό κλίμα των ενεργειακών συναλλαγών και της γεωπολιτικής, θα είναι πολύ ευκολότερο για το Ιράν να αντικαταστήσει τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη με εξαγωγές σε άλλες χώρες, από ό,τι θα είναι για την Ευρώπη να αναζητήσει και να βρει άλλες πηγές για εισαγωγές", εξήγησε στο "RT News" ο Corbett.

"Ας μην ξεχνάμε ότι το 1/3 των ιρανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου σήμερα καταλήγει σε χώρες της Ευρώπης, Και προσέξτε! Το 80% της ζήτησης αυτής στην Ευρώπη το καταλαμβάνουν τέσσερις χώρες: η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία, και η Ισπανία. Και όπως είναι γνωστό, οι τρεις από τις τέσσερις αυτές χώρες ήδη βρίσκονται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης. Ποιός είναι αυτός που θα πληγεί, λοιπόν";


Πηγές: Η ιστοσελίδα Russia Today News, το αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο Ιnfowars, η ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAfile, και το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστολόγιο του Καναδού πολιτικού αναλυτή James Corbett. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top