Select Menu



Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μας βομβαρδίζει με πληροφορίες για την προβληματικότητα της ελληνικής οικονομίας και μας πιέζει να πάρουμε δυσάρεστα για μας οικονομικά μέτρα.

Άραγε οι αρμόδιοι αυτοί φορείς έχουν κάποιο λόγο να ανησυχούν για μας ή μήπως θα έπρεπε να δουν λιγάκι το δικό τους διεθνές περιβάλλον;

To 2007, όπως ξέρετε, ξέσπασε μια διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από την Αμερική και τις επενδυτικές της Τράπεζες.

Στο τέλος του 2007 σκέφτηκα να αναζητήσω στο διαδίκτυο στοιχεία που μπορεί να αποδείκνυαν ότι η κρίση αυτή ήταν γνωστή εκ των προτέρων σε κάποιους οικονομικούς κύκλους που ενδεχόμενα να επωφελήθηκαν απ' αυτήν.

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας μελέτησα τα τότε διαθέσιμα μηνιαία οικονομικά στοιχεία της ΒΑΝΚ OF INTERNATIONAL SETTLEMENTS τους έξη προηγούμενους μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Η μελέτη με έπεισε ότι υπήρχαν αρκετά εμφανή ίχνη για αυτό που αρχικά είχα υποπτευθεί.

Η τράπεζα αυτή για τους μη γνωρίζοντες έχει άμεση οικονομική σχέση με το ΔΝΤ.

Στην ουσία είναι η Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών όλης της γης και σίγουρα εκ της θέσης της κατέχει πολύτιμη εσωτερική πληροφόρηση για όλες τις οικονομίες και τις τράπεζες.

Με την ίδια περιέργεια αποφάσισα να μελετήσω τα δημοσιευμένα μηνιαία στοιχεία του έτους 2011 της ίδιας τράπεζας για να σχηματίσω μια ιδέα για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπως το βλέπει έμπρακτα η τράπεζα αυτή μέσω της διαχρονικής ετήσιας διάρθρωσης του ισολογισμού της.

Με μεγάλη έκπληξη μου έπεσα αμέσως σε ένα οικονομικό λαυράκι που εξηγεί γιατί οι διεθνείς τραπεζίτες κάνουν σαν δαιμονισμένοι αυτό τον καιρό.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Τράπεζας αυτής περιλαμβάνονται και δύο λογαριασμοί με τίτλο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΧΡΥΣΟ (Ενεργητικού) και ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΠΕΛΑΤΩΝ (Παθητικού) με υπόλοιπο την 31.1.2011 41.064 εκατ SDR * ο πρώτος λογαριασμός και με 27.885 εκατ SDR o δεύτερος.

Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει εναλλακτικά δύο πράγματα:
Την 31.1.2011 η τράπεζα έχει πουλήσει χρυσό αξίας 13.179 εκατ SDR που απλά δεν υπήρχε σε φυσική μορφή στο χρηματοφυλάκιο της (λογιστικό απόθεμα σε χρυσό) ή εναλλακτικά ότι υπήρχε πλεόνασμα χρυσού σε φυσική μορφή τουλάχιστον ίσης αξίας στο ίδιο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας που αποκτήθηκε προφανώς με αγορά για ανάγκες της ίδιας!

Καθ' όλη την διάρκεια του έτους όπως προκύπτει από τα υπόλοιπα των λογαριασμών ο χρυσός αυτός δεν επιστράφηκε και το άνοιγμα ( απόθεμα χρυσού σε λογιστική μορφή (δάνειο σε χρυσό) ή πραγματικό απόθεμα χρυσού σε φυσική μορφή ) την 31.01.2011 διαμορφώθηκε σε αξία 15.955 εκατ. SDR, δηλαδή μεγάλωσε και μάλιστα σε ένα περιβάλλον μεγάλης αύξησης της τιμής του χρυσού διεθνώς.

Καταλάβατε τώρα γιατί έχουν ανοίξει παντού μαγαζάκια αγοράς χρυσού στην Ελλάδα;

Προφανώς η κίνηση αυτή είναι επιχειρηματική πρωτοβουλία της Τράπεζας (περίπτωση ύπαρξης χρυσού σε φυσική μορφή ως πλεόνασμα) ή αποτυχημένη κερδοσκοπική κίνηση (περίπτωση δανεισμού χρυσού που δεν υπάρχει σε φυσική μορφή ως έλλειμμα) με αβέβαιο αποτέλεσμα και μεγάλο τελικό κίνδυνο για την εν λόγω Τράπεζα.

Αλλά υπάρχουν και άλλα ωραία:

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ήταν 16.316 εκατ SDR την 31.1.2011 και 17.612 εκατ SDR την 31.12.2011.

Δηλαδή αν αυτοί που έχουν καταθέσει τον χρυσό αποφασίσουν μαζικά να τον αποσύρουν σε φυσική μορφή από την Τράπεζα και τυχαίνει αυτή να τον έχει δανείσει θα πρέπει να βγει στην αγορά να τον αποκτήσει, χωρίς να έχει επαρκή κεφάλαια.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να έχει πραγματικό απόθεμα από χρυσό σε φυσική μορφή στο χαρτοφυλάκιο της δικής της ιδιοκτησίας.

Θα ήταν όμως περίεργο μια τράπεζα σε περίοδο ανοδικής κίνησης της τιμής του χρυσού να δημιουργεί αυξημένες θέσεις σ΄αυτόν, εκτός εάν γνώριζε με μεγάλη σιγουριά ότι επίκειται μεγάλη αύξηση της τιμής του.

Γιατί καλώς ή κακώς ποιες οικονομίες σήμερα συναλλάσσονται κυρίως με χρυσό;

Οι πιο υποανάπτυκτες και οι ιδιώτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Είπατε τίποτα;

Καταλάβατε τώρα γιατί κατά πάσα πιθανότητα έχουν λυσσάξει όλοι πλην των Γερμανών να μας πείσουν να τυπώσουμε νέα ευρώ ή να κάνουμε Ευρωομόλογα ή γιατί θέλουν με τόσο κόπο να μας δανείσουν;

Πολύ απλά θέλουν να γεμίσουν την διεθνή οικονομία με χάρτινα τυπωμένα λεφτά χωρίς αντίκρυσμα για να μπορέσουν να ξαναγοράσουν τον δανεικό χρυσό από αυτούς που τον δανείστηκαν ή να επωφεληθούν από την μεγάλη αύξηση της τιμής του (περίπτωση αυξημένων θέσεων σε μορφή χρυσού σε φυσική μορφή).

Σκοπός τους είναι να το κάνουν γρήγορα γιατί ο χρόνος μετράει αντίστροφα γι' αυτούς.

Για το σκοπό αυτό φρόντισαν να αυξήσουν το υπόλοιπο τους σε μετρητά και σε λογαριασμούς όψεως σε 6.752 εκατ SDR την 31.12.2011, από μόλις 103 εκατ SDR την 31.1.2011.

Για να δείτε την πρεμούρα τους σημειώστε ότι τα μετρητά τους την 30.11.2011 ήταν 1.652 εκατ SDR και η αύξηση τους κατά το μήνα Δεκέμβριο κατά 5.100 εκατ SDR επιτεύχθηκε κυρίως με πώληση χρυσού (μείωση αποθέματος χρυσού ή δανείων σε χρυσό κατά 4.019 εκατ SDR με ταυτόχρονη μείωση καταθέσεων σε χρυσό κατά 2.406 εκατ SDR και αύξηση καταθέσεων σε ξένα νομίσματα κατά 4.379 εκατ SDR) !

Επιπλέον μέσα στον περασμένο χρόνο μείωσαν τις τοποθετήσεις τους σε κινητές αξίες με συμφωνία επαναγοράς από 51.261 εκατ SDR σε 28.983 εκατ SDR, σημάδι ότι αναμένουν μεγάλη άνοδο των διεθνών επιτοκίων στο προσεχές διάστημα.

(Τα επιτόκια όμως έχουν πτωτική τάση στις αγορές τον τελευταίο καιρό. Γιατί άραγε?)

Παράλληλα αύξησαν τα δάνεια τους προς τα κράτη από 49.876 εκατ. SDR σε 72.998 εκατ. ευρώ, που δείχνει ότι ανεξάρτητα από αυτά που δηλώνουν εμπιστεύονται τα χρήματα τους σε κυβερνήσεις και κράτη, ίσως όμως όχι στο δικό μας!

Δεν φαίνεται όμως να εμπιστεύονται αυτόν τον καιρό τα TREASURY BILLS.

Ετοιμαστείτε να δείτε τους φίλους μας τους Αμερικάνους από το νέο έτος να μπαίνουν σε περιπέτειες (μείωση τοποθετήσεων σ' αυτά κατά 22.007 εκατ SDR).

Μία άλλη διαπίστωση που είναι ενδιαφέρουσα για την Τράπεζα αυτή είναι ότι τα ίδια κεφάλαια της είναι αρνητικά συσχετισμένα με την αξία του Ενεργητικού της (CORREL =-0,26).

Αλήθεια οι εποπτεύοντες πως δεν την έβαλαν να επανακεφαλαιωθεί όπως θέλουν να κάνουν με τις ευρωπαικές και Ελληνικές Τράπεζες;

Ποιος άραγε να την εποπτεύει;

Η αόρατος χείρα της αγοράς ή αυτοεποπτεύεται στην ουσία;

Το τελικό συμπέρασμα των παραπάνω παρατηρήσεων μου είναι ότι στους πρώτους μήνες του νέου έτους οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία θα είναι σημαντικές και ραγδαίες.

Για την προστασία σας φορέστε όλοι ζώνη ασφαλείας και προσευχηθείτε γιατί το διεθνές αεροπλάνο μπήκε σε αναταράξεις και ετοιμάζεται για αναγκαστική προσγείωση...

Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου προσωπική γνώμη και η ερμηνεία των διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων.

* SDR= TO ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top