Select Menu


Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Αθήνα ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας, την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι ελεγκτές έρχονται με κακή διάθεση, καθώς ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί και θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, άμεσα. Η τρόικα επιθυμεί πρωτίστως να διαπιστώσει τις εκκρεμότητες και μετά να συζητήσει τη δανειακή σύμβαση και στο Μαξίμου ανησυχούν μήπως ενδιάμεσα υπάρξει αποχώρηση, μη προγραμματισμένη, ώστε να αυξηθεί η πίεση, μεταξύ άλλων για μείωση κατώτατων μισθών και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού.

Από όλα τα ανοικτά μέτωπα, εκείνο με την τρόικα είναι που ανησυχεί περισσότερο το Μαξίμου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ελεγκτές έχουν χάσει πλέον την υπομονή τους με την Ελλάδα και δεν το κρύβουν. Μετά μάλιστα και την τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής συνέστησαν στους Έλληνες να προχωρήσουν σε μία εντυπωσιακή κίνηση και να δείξουν με χειροπιαστό τρόπο τη βούλησή τους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη σωτηρία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των αναπληρωτών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, όπου συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και ότι δε γίνονται αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ενώ φέρεται να αμφισβήτησε και την αξιοπιστία κάποιων ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Το βαρύ κλίμα δυσχεραίνεται και από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το PSI+. Αυτή τη στιγμή τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας είναι τρία:
  • Το καταστροφικό. Δηλαδή η Ελλάδα να μην καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα ή η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι τελικώς πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε.
  • Το ενδιάμεσο. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ένα επιτόκιο μεταξύ του 4-5% και στο κούρεμα θα περιληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Το καλό. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, κυβέρνηση και ιδιώτες καταλήγουν σε μία συμφωνία και ταυτόχρονα η Ευρωζώνη αποφασίζει να παράσχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.
  • Σενάρια ανασχηματισμού
Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται η προοπτική σύσκεψης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα των επίπονων διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν με την τρόικα και του κινδύνου που υφίσταται εάν αυτές δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Όμως ο κ. Παπαδήμος είναι προβληματισμένος και από το ενδεχόμενο παράλληλα με τις κρίσιμες συνομιλίες με την τρόικα, να υποχρεωθεί να εμπλακεί σε μία χρονοβόρα διαβούλευση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα κάποιο «ατύχημα» που θα οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε ατύχημα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top