Select Menu


Του Γιώργου Καισάριου

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι εδώ και μερικούς μήνες είναι αν οι ιδιώτες επενδυτές θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στο όποιο κούρεμα γίνει.

Κατ΄ αρχάς να πω ότι αν το κούρεμα γίνει σε εθελούσια βάση, τότε εξ ορισμού δεν θα κουρευτεί κανένας ιδιώτης, διότι για να κουρευτείς θα πρέπει να έρθεις οικειοθελώς στη γκιλοτίνα για να σε κουρέψουν.

Οι τράπεζες και ορισμένοι θεσμικοί θα προσέλθουν οικειοθελώς διότι υπάρχει πίεση από τις πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη να προσέλθουν και αναγκαστικά θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ό,τι μπορούν (τα έχω εξηγήσει παλαιότερα). Μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι ευρωπαϊκές τράπεζες, και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι άμεσα η έμμεσα μέτοχοι αυτών των τραπεζών. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχει συμμετοχή το κράτος, οι πιέσεις πού μπορούν να ασκηθούν από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης είναι μεγάλες.

Αλλά ακόμα και οι θεσμικοί που είναι εκτός Ευρώπης και δεν έχουν καμία πολιτική πίεση, ξέρουν ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν δεχτούν την όποια πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης, τότε ενδεχομένως να τα χάσουν και όλα.

Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων όμως δεν έχουν καμία τέτοια πίεση. Και εφόσον το κούρεμα τελικά γίνει μόνο εθελούσιο (κάτι για το οποίο αμφιβάλω), δεν έχουν καμία ανησυχία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μην κάνουν τίποτα και να περιμένουν το κράτος να τους πληρώσει την ονομαστική αξία του τίτλου τους.

Οι ιδιώτες συνήθως δεν κουρεύονται;

Ο λόγος που γίνεται ένα κούρεμα είναι για να δώσει ανάσα στην όποια κρατική οντότητα κάτω από το μεγάλο βάρος του χρέους και την μεγάλη εξυπηρέτηση των τόκων. Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να πάρει ανάσα και μπρος η οικονομία. Αν μειωθούν οι δαπάνες για τόκους και κεφάλαιο, επόμενο είναι ότι το κράτος θα έχει περισσότερα προς διάθεση για να βοηθήσει αναπτυξιακά την οικονομία.

Επειδή όμως σε όλες τις δυτικές οικονομίες, το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, αν ξαφνικά κουρευτούν και οι ιδιώτες, τότε θα τους μειωθεί η αγοραστική δύναμη και το χρήμα που θα έχουν προς διάθεση να καταναλώσουν. Αυτό το δεδομένο θα επιβραδύνει την ανάκαμψη και για αυτό τον λόγο παραδοσιακά οι ιδιώτες δεν κουρεύονται.

Να τονίσω ότι αυτό δεν είναι γραμμένο πουθενά και δεν είναι νόμος. Είναι όμως ο κανόνας. Ακόμα και αυτοί που δέχονται το κούρεμα δεν φέρνουν αντίρρηση στο να μείνουν οι ιδιώτες άθιχτοι.

Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κουρευτούν οι ιδιώτες επενδυτές κάτοικοι Ελλάδος, αλλά παίρνοντας παράδειγμα από άλλα κουρέματα, οι πιθανότητες είναι υπέρ τους.
Τα πιο πάνω ισχύουν στην περίπτωση που το κούρεμα είναι εθελούσιο. Αν το κούρεμα γίνει τελικά υποχρεωτικό για όλους, τότε θα αλλάξουν ορισμένα πράγματα.

Κατ΄ αρχάς το γεγονός ότι ίσως γίνει υποχρεωτικό (και εκτιμώ ότι θα γίνει), σημαίνει ότι δεν θα ρωτηθούν οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο κούρεμα ή όχι. Άρα χάνουν το πλεονέκτημα που θα είχαν, όπου δεν έπρεπε να κάνουν τίποτα και λογικά θα έπαιρναν τα χρήματα τους στη λήξη. Από την άλλη όμως δεν σημαίνει και ότι θα κουρευτούν.

Όπως όμως είπα πιο πάνω, το ελληνικό κράτος, καθώς και κάθε κράτος που έχει βρεθεί στην τωρινή δυσχερή θέση όπως η Ελλάδα, θέλει οι πολίτες του να καταναλώσουν και να συμβάλουν στην ανάκαμψη.

Άρα υπάρχει κίνητρο από την ελληνική πολιτεία οι ιδιώτες επενδυτές να μην κουρευτούν, ακόμα και στην περίπτωση που γίνει υποχρεωτικό για όλους.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής. Πόσα μπορεί να καταναλώσει ένας επενδυτής και άρα να συμβάλει στην ανάκαμψη που έχει ας πούμε 500.000 ευρώ σε ομόλογα; Η απάντηση είναι όχι πολύ παραπάνω από έναν που έχει 100.000. Η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσοι ιδιώτες επενδυτές (νοώντας πάντα φυσικά πρόσωπα κατοίκων Ελλάδος) έχουν ομόλογα; Υπόθεση κάνω ότι όσο πιο πολλοί είναι, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο έχει η πολιτεία να τους κουρέψει. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο (χωρίς να μπορώ να το διασταυρώσω) ότι τα ομόλογα που έχουν οι κάτοικοι Ελλάδας είναι μερικά μόνο δισ. -κάπου μεταξύ 2-7 δισ. ανάλογα ποιον πιστεύει κανείς.

Αν το συνολικό ποσό είναι 2 δισ. ευρώ, το κράτος δεν έχει ιδιαίτερο κίνητρο να προβεί σε κούρεμα ιδιωτών. Αν όμως είναι 7 δισ. ευρώ και το κούρεμα είναι υποχρεωτικό, τότε μάλλον έχει κίνητρο και λόγο.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν θα κουρευτεί αυτός που έχει αγοράσει την έκδοση ή αυτός που τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά προς 30. Τέλος, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο μπερδεμένα, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιώτες έχουν αγοράσει ομόλογα μέσω private bank, όπου το ομόλογο φέρει την τράπεζα σαν κάτοχο και όχι τον ιδιώτη.

Άρα τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα. Είτε το κούρεμα γίνει υποχρεωτικό είτε εθελούσιο, υπάρχουν πολλές πτυχές στο θέμα και παράμετροι που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη αυτό που ακούμε εδώ και μερικές μέρες, ότι δηλαδή οι ιδιώτες θα εξαιρεθούν του κουρέματος από το ποσό των 100.000 ευρώ και πάνω, με κάνει να πιστέψω ότι τελικά το κούρεμα που ετοιμάζεται δεν θα είναι εθελοντικό αλλά επιθετικό και υποχρεωτικό για όλους.

Σημαίνει επίσης ότι μάλλον και οι ιδιώτες θα κουρευτούν, αλλά τα πρώτα 100.000 είναι ασφαλή.

Για τους περισσότερους αυτό είναι σωτηρία, καθώς αυτοί που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε ομόλογα λογικά πρέπει να είναι πολύ λίγοι.

Η κατάληξη είναι ότι τα φυσικά πρόσωπα κατοίκων της χώρας που προβαίνει σε κούρεμα συνήθως δεν κουρεύονται, χωρίς αναγκαστικά αυτό να είναι νόμος.

Στην περίπτωση της Ελλάδος όμως και λόγω της εξαίρεσης των 100.000 ευρώ που ακούμε, η λογική λέει ότι μάλλον το κούρεμα θα είναι υποχρεωτικό για όλους, αλλά τουλάχιστον τα πρώτα 100.000 ευρώ θα εξαιρεθούν για τους ιδιώτες.

Καλές γιορτές σε όλους, υγεία και ευτυχία και γιατί όχι, το 2012 να σας βρει με ανεβασμένο χαρτοφυλάκιο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top