Select Menu

Άλλο πράγμα είναι η εξεύρεση φυσικών πόρων κι άλλο η αύξηση του πλούτου.
Πηγή εικόνας: ikypros
Γράφει ο Πρωτεσίλαος Σταύρου

Σήμερα έγινε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ikypros.com ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε τις εξής δηλώσεις:
Η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα.

Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια
Έχω να πω τα εξής σχετικά με αυτή την εξέλιξη. Πρώτον είναι θετικό ότι όντως υπάρχει φυσικός πλούτος στο οικόπεδο της ΑΟΖ που έγιναν οι έρευνες. Αυτό εν δυνάμει θα είναι θετικό για τον τόπο καθώς μπορεί να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να αυξήσει τα έσοδα του κράτους.

Δεύτερον υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα τα οποία μένουν ανοικτά καθώς και πολλά ερωτήματα τα οποία δεν απαντώνται. Από τεχνικής πλευράς δεν γνωρίζουμε ακόμα το κόστος της εξόρυξης, πότε αυτή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, πως ανταποκρίνονται τα τεχνολογικά μέσα στη σεισμογενή περιοχή μας και πόσο εύκολο είναι να αντληθεί ο πόρος αυτός από το βάθος στο οποίο βρίσκεται. Επίσης το θέμα εφάπτεται άλλων πτυχών πολιτικής όπως εξωτερική πολιτική και άμυνα. Το σκηνικό σε επίπεδο διεθνών σχέσεων είναι ιδιαίτερα ρευστό τόσο γιατί εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όσο και γιατί δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κάθε πλευρά στη σκακιέρα. Όσον αφορά τα ερωτήματα που τίθενται αυτά αφορούν κυρίως τις συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της Noble Energy, ως και τις διακρατικές συμφωνίες με άλλα κράτη όπως το Ισραήλ. Πόσο τοις εκατό από τα κέρδη θα παίρνει η Κυπριακή Δημοκρατία, πόσο οι υπόλοιποι και υπό ποιους όρους;

Τρίτον οι φυσικοί πόροι είναι σίγουρα ευλογία για ένα τόπο αλλά μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν και κατάρα. Δεν θέλω να είμαι απόλυτος σε αυτό ούτε να κάνω παραλληλισμούς με άλλα κράτη απλά θέλω να θέσω ορισμένους προβληματισμούς. Ένας φυσικός πλούτος που μπορεί να φέρει απρόσμενα κέρδη δύναται να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση πως πλέον μπορούμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη ζωή και το πλούτο μας ξέγνοιαστοι όπως ο πάντοτε επίκαιρος Τζίτζικας στον αξεπέραστο μύθο του Αισώπου (Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας). Πολλά μπορούν να συμβούν όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση να αρχίσει να δίνει γενναία επιδόματα από εδώ κι από εκεί, οι δαπάνες του κράτους να μην υπολογίζονται με προσοχή, τα αιτήματα για περισσότερες "δωρεάν" υπηρεσίες και αγαθά να πληθύνουν κ.ο.κ. Με άλλα λόγια η παραγωγικότητα της κάθε επιχείρησης ή του κάθε εργαζόμενου μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα είναι αναγκαστικά έτσι τα πράγματα απλά λέω "μήπως".

Τέταρτον η κυβέρνηση μπορεί να υποπέσει στο λάθος να συμπεριλάβει σε προϋπολογισμούς εκτιμώμενα έσοδα από το φυσικό αέριο και να κάνει ανοίγματα στηριζόμενη πάνω σε αυτά. Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον ρίσκο στα δημόσια οικονομικά καθώς αν κάτι πάει στραβά τότε ο προϋπολογισμός μπορεί να παρεκκλίνει σημαντικά από την αρχική του πορεία. Άλλωστε είναι πάντα σοφό να μην βάζουμε όλα μας τα αυγά στο ίδιο καλάθι, γιατί με ένα χτύπημα πάνε όλα.

Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος ούτε να γίνω μάντης κακών, αλλά ούτε και να μειώσω το όποιο έργο της κυβέρνησης. Απλά θέλω να υπογραμμίσω πως άλλο πράγμα είναι η εξεύρεση φυσικών πόρων κι άλλο η αύξηση του πλούτου. Τα δύο δεν πάνε αναγκαστικά χέρι-χέρι (μακάρι στη περίπτωση μας να πάνε βέβαια). Καλή μας τύχη αλλά να ξέρετε πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top