Select Menu


Σαν βόμβα «έσκασε» χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο ο ισχυρισμός του ελληνικής καταγωγής βουλευτή του ελβετικού Κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδη, για Έλληνες βουλευτές με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας.

Οι βουλευτές της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας κατέθεσαν σχετική αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας διευκρινίσεις για το σοβαρό θέμα.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Ερευνα» του Π. Τσίμα (16/11/2011) ο κ. Ζησιάδης, επικαλούμενος δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας, πως «από το 2005 έχει προταθεί στην Ελλάδα φορολογική συμφωνία αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις κωφεύουν», εξήγησε ότι «... οι πιο πολλοί βουλευτές δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω ότι τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί λογαριασμοί...».

Απαντώντας στο αίτημα που του κατέθεσαν εγγράφως οι βουλευτές της Ν.Δ., ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επικοινώνησε τηλεφωνικώς χθες με τον Ελβετό βουλευτή ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, ο κ. Ζησιάδης απάντησε πως δεν έχει στοιχεία, ενώ εμφανίστηκε...  να μη θυμάται επακριβώς τις δηλώσεις του. Πάντως η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών στο πλαίσιο του ελέγχου «πόθεν έσχες» έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών στοιχεία για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών πολιτικών προσώπων στο εξωτερικό, ενώ θα προχωρήσει, εάν κριθεί απαραίτητο, σε επανέλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Spiegel: 600 δισ. ευρώ οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Τρεις φορές περισσότερα χρήματα έχουν καταθέσει Έλληνες στην Ελβετία απ’ ότι στην ίδια τους τη χώρα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για καταθέσεις ύψους περίπου 600 δισ. ευρώ! Η ελληνική κυβέρνηση δε, είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Με τίτλο «Ελλάδα: επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», είναι το περιοδικό αναφέρεται στη συμφωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες.

«Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ-Ρέι και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μια κοινή επιτροπή ελέγχου, όπως υφίσταται ήδη και με άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μετά και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια το νωρίτερο στις αρχές του 2012.

Με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας οι φοροφυγάδες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εκ των υστέρων της τάξεως του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών καθώς επίσης και πρόστιμα καθυστέρησης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top