Η μάχη του Πέτα το 1822 ήταν μια από τις μεγαλύτερες ήττες που γνώρισαν οι επαναστατημένοι έλληνες κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Η ευθύνη για την ήττα βαρύνει εξ ολοκλήρου τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο αλλά ας δούμε τα γεγονότα από την αρχή.
Όπως και οι περισσότεροι πολιτικάντηδες με την είσοδο του Δράμαλη στην Πελοπόννησο ο Μαυροκορδάτος αποφασίζει να φύγει. Πέρνει μαζί του τα πρώτα τακτικά στρατιωτικά τμήματα της επανάστασης που είχε οργανώσει ο Δημήτριος Υψηλάντης και σε αυτά υπηρετούσαν πολλοί Φιλέλληνες και πάει στο Μεσολόγγι. Καταργεί την τοπική γερουσία και βάζει δικούς του ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά. Μα υπερφύαλος όπως ήταν δεν του έφτανε η πολιτική εξουσία που την έπαιζε στα δάχτυλα, αλλά σκέφτηκε ότι είναι καιρός να αποκτήσει και στρατιωτικές δάφνες. Έτσι ονοματίζει τον εαυτό του στρατηγό και με ένα στράτευμα 3000 ανδρών αποφασίζει να εκστρατεύσει στην Ήπειρο για να βοηθήσει του μπλοκαρισμένους Σουλιώτες. Στις αρχές Ιουνίου φτάνει στο Κομπότι και στήνουν το στρατόπεδο τους στον Πέτα. Στις 21 Ιουνίου προσπαθούν 1500 Έλληνες με αρχηγό τον Μάρκο Μπότσαρη να ενωθούν με τους Σουλιώτες αλλά ισχυρή τούρκικη δύναμη τους απωθεί πίσω στο στρατόπεδο του Πέτα. Όλοι οι εμπειροπόλεμοι αρχηγοί συμβουλεύουν τον Μαυροκορδάτο να τραβηχτούν οι Έλληνες σε πιο οχυρές θέσεις αλλά εκείνος δεν τους ακούει. Στις 3 Ιουλίου 1822 ο Κιουταχής βγαίνει από την Άρτα με 1000 άνδρες και χτυπάει το Κομπότι με σκοπό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ελληνικού στρατοπέδου. Εκεί βρίσκονται γύρω στους 150 αγωνιστές από το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό. Όταν είδαν τους πολυάριθμους εχθρούς να φτάνουν τραβήχτηκαν στη ράχη και κλείστηκαν σε μια εκκλησία και εκεί κράτησαν τις επιθέσεις του εχθρού μέχρι να έρθουν σε βοήθεια τους ο Γενναίος Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοι. Ο Κιουταχής που αυτό το κίνημα του ήταν δοκιμαστικό, διέταξε το στρατό του να γυρίσει στην Άρτα. Όλοι οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η πιο λογική αντίδραση των Ελλήνων θα ήταν να βρούν πιο ορεινά μέρη για να προτάξουν ισχυρή άμυνα.
Το ίδιο βράδυ ο Κιουταχής με τον Ισμαήλ Πλιάσα πασά ξεσηκώνουν όλο το τούρκικο ασκέρι από την Άρτα, συνολικά 8000 πεζούς και καβαλάρηδες. Με το ξημέρωμα βρέθηκαν στις προφυλακές του στρατοπέδου μας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι τακτικοί και οι φιλέλληνες. Όπως αναφέρουν οι ιστορικοί μας άδικα ο Γενναίος και ο Γώγος Μπακόλας τους συμβούλευσαν να φτιάξουν ταμπούρια. Εκείνοι με λίγοι έπαρση είναι η αλήθεια τους αποκρίθηκαν ότι ξέρουν να πολεμάνε και ότι για κάστρα έχουν τα στήθια τους.
Ο Κιουταχής εν τω μεταξύ έχει στείλει μια δύναμη 2000 τουρκαλβανών να πιάσει τις πλάτες των δικών μας. Όταν αρχίζουν να χτυπούν πισώπλατα τους αγωνιστές με την ταυτόχρονη ολομέτωπη επίθεση του κύριου όγκου των τούρκων αρχίζει η καταστροφή. Οι τακτικοί και οι φιλέλληνες σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια σχηματίζουν τετράγωνο για να συγκρατήσουν την ορμή του εχθρού, αλλά άδικα καθώς ποδοπατιούνται από το τούρκικο ιππικό. Θα χάνονταν ολόκληρο το ελληνικό στρατόπεδο αν την τελευταία στιγμή ο Γώγος δεν έπιανε μια ισχυρή θέση σε ένα γκρεμό και δεν πισωγύριζε τους τούρκους. Από τους φιλέλληνες μόνο 25 γλύτωσαν που με γιουρούσι κατάφεραν να ανοίξουν δρόμο με τις λόγχες τους και να περάσουν. Για αυτή την καταστροφή σε κάποιον έπρεπε να ρίξει την ευθύνη ο Μαυροκορδάτος, αυτός φυσικά δεν έφταιγε σε τίποτε! Έτσι κατηγόρησε τον Γώγο για προδοσία, ότι τάχα επίτηδες άφησε τους τουρκαλβανούς να πιάσουν τις πλάτες των Ελλήνων. Πες πες, τον τρέλαναν τον γερο καπετάνιο που τόσα είχε προσφέρει στην Ελλάδα, τους παράτησε και πήγε στους Τούρκους. Κατάφεραν στο τέλος να τον κάνουν στ’αλήθεια προδότη. Αυτό ήταν το τέλος της εκστρατείας του εξοχότατου Πρίγκιπα Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου που στοίχησε στους επαναστημένους Έλληνες μια από τις μεγαλύτερες ήττες τους.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ – ΑΡΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (Ἄρτα info)
Εἶχα στὸ μυαλό μου διάφορες σκέψεις ὅταν «ἔπεσα» σὲ αὐτὴν τὴν ἀνάρτησι.
Σᾶς θυμίζει κάτι;
Ἡ μεγάλη αὐτὴ ἧττα δὲν ἔχει πάρα πολλὲς ὁμοιότητες μὲ τὸ ἐδῶ καὶ τώρα;
Ποῦ ὁ κεντρικός πόλεμος-ἐπανάστασις;
Μὰ ὁ πόλεμος αὐτὴν τὴν στιγμὴ ὑφίσταται!
Εἶναι μία παγκόσμιος τάσις-στάσις
ὑφαρπαγῆς τοῦ κάθε μας περιουσιακοῦ στοιχείου μὲ στόχο τὴν ἀπόλυτο μας
ἐξαθλίωσι καὶ τὸν ἀπόλυτόν μας ἔλεγχο, κατ’ ἐπέκτασιν! Δῆλα δή; Μήπως
ἐμεῖς ἤδη ἔχουμε ξεκινήσει τὴν ἐπανάστασι μας;
Ποιός ὁ Μαυροκορδᾶτος; Ἒεεε, αὐτὸ
εἶναι πασιφανές! Τὸν βλέπετε ὅλοι σας! (Βέβαια ἐναλλάσσεται μὲ
συγχρόνους Κωλέττηδες… Ἀλλὰ δὲν βαριέστε… Ἴδια μούρη… Ἴδια μυαλά… Ἴδια
ἀφεντικά…)
Τί θὰ πάθῃ ὁ σύγχρονος
Μαυροκορδᾶτος; Τὸ πασιφανὲς ἐπίσης! Θὰ καταστραφῇ στὴν μάχη τοῦ δικοῦ
μας …πέτα! (Κατὰ τὸ πέτα, πέταμα, πέταγμα….)
Ἔχουμε λοιπὸν καὶ λέμε: Μάχη Πέτα-μάχη …πέτα!
Μαυροκορδᾶτος-Μπένυ!
Ἐπανάστασις 1821-κοινωνική-οἰκονομικὴ (οὐσιαστικῶς ἀξιακή) ἐπανάστασις τοῦ 2011!!!
Ποιό θὰ εἶναι τὸ ἀποτέλεσμα;
Ἡ καταστροφὴ τοῦ Μπένυ-Μαυροκορδάτου (καὶ λοιπῶν φαναριωτῶν) στὴν μάχη τοῦ …πέτα!!!
Καί μετά; Τί; Κωλλέτηδες, Μαυροκορδᾶτοι καὶ λοιποὶ φαναριῶτες ξανά-μανά στὴν κουτάλα μὲ τὸ μέλι;
Ἐδῶ μᾶς θέλω..
Ἔγραφα πρὸ μηνῶν πὼς ἡ ἐπανάστασις
τοῦ 1821 δὲν τελείωσε. Ἔχουμε κάτι λογαριασμοὺς νὰ κλείσουμε ἀπὸ τότε.
(Μπορεῖτε νὰ διαβάσετε τὸ Ἡ ἐπανάστασις τοῦ ’21 τελείωσε;) Ἀκόμη κι ὁ Γέρος θὰ μπορούσαμε νὰ ποῦμε πὼς ἀκόμη στὴν φυλακὴ παραμένει.
Ἔχουμε λογαριασμούς… Καὶ θὰ τοὺς κλείσουμε τώρα.
Πρῶτα καὶ κύρια θὰ τοὺς κλείσουμε διότι δὲν ἔχουμε ἄλλον δρόμο.
Στὴν συνέχεια θὰ τοὺς κλείσουμε διότι τώρα πιὰ μάθαμε τὰ κόλπα τους.
Τέλος, οἱ λογαριασμοὶ αὐτοὶ δὲν ἄνοιξαν ἀπὸ ἐμᾶς. Ἐμεῖς ἐλευθερία ἀξιώσαμε.
Ἀντὶ ἐλευθερίας πέσαμε σὲ νέα σκλαβιά. Κι αὐτό, ἀπὸ μόνον του, εἶναι κατ’ ἐξακολούθησιν Ὕβρις!
Θέλουμε δὲν θέλουμε, μποροῦμε δὲν
μποροῦμε, ἀντέχουμε δὲν ἀντέχουμε… Ἡ ἐπανάστασις ξεκίνησε!
Ἡ μάχη τοῦ
…πέτα θὰ χαθῇ ἀπὸ τοὺς συγχρόνους φαναριῶτες. (Πῶς θὰ μποροῦσαν ἄλλως τε
νὰ κερδίσουν σὲ ἕνα παιχνίδι ποὺ ἀγνοοῦν ἀκόμη καὶ τοὺς βασικούς του
κανόνες; Μόνον μίμησιν γνωρίζουν!!! Χειρίστου εἴδους κι αὐτή!)
Ὁ σύγχρονος Μαυροκορδᾶτος, μαζὺ μὲ
τοὺς Κωλέττηδες καὶ τὰ τσιράκια τους ξέρουμε πλέον γιὰ πόσων γενεῶν αἷμα
θὰ πληρώσουν… (Ἂς μὴν τοὺς προϊδεάζουμε περισσότερο καὶ φύγουν πρὸ τῆς
μεγάλης ὥρας… Θὰ μᾶς λείψῃ τμῆμα τῆς τιμωρίας τους καὶ θὰ αἰσθανθοῦμε
ὅπως ὁ Ὀβελίξ ποὺ τὸν βλέπουν οἱ Ῥωμαῖοι καὶ τρέχουν. Δὲν κάνει!)
Αὐτὲς οἱ σκέψεις μου… Καὶ ξέρετε; Οἱ σκέψεις μου συνήθως δὲν κρύβουν καμμίαν φαντασία… Κρύβουν μόνον ἀλήθειες.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.