Select Menu


Αντικειμενικές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την ελληνική οικονομία συναντούν τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας, καθώς από το πρωί συνεχίζονται οι καταλήψεις υπουργείων από δημόσιους υπαλλήλους που έχουν βάλει στόχο να εμποδίσουν την είσοδο στους ελεγκτές. Παράλληλα, πραγματοποιούνται και συγκεντρώσεις έξω από εφορίες και υποκαταστήματα της ΔΕΗ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χαράτσια.

Συγκεκριμένα, από το πρωί είναι αποκλεισμένο από περίπου 50 υπαλλήλους το υπουργείο Μεταφορών, στην οδό Αναστάσεως, όπου οι ελεγκτές της τρόικας επρόκειτο να συναντηθούν με τον υπουργό Γ. Ραγκούση, συνάντηση που αναγκαστικά αναβλήθηκε για το απόγευμα στις 18.00. Ταυτόχρονα, αποκλεισμένο για δεύτερη μέρα είναι και το υπουργείο Οικονομικών.

Κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στα δικαστήρια της Ευελπίδων.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν επισκεφθεί τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου κ. Νικόπουλο, προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων. Δικαστικοί υπάλληλοι, από την πλευρά τους, ενημερώνουν ότι σε λίγη ώρα σκοπεύουν να συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο 6, όπου βρίσκεται η διοίκηση του Πρωτοδικείου.

Υπενθυμίζεται πως χθες, λόγω του αποκλεισμού, η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους ελεγκτές της τρόικας, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αντιπροεδρίας. Χθες, πραγματοποιήθηκαν αποκλεισμοί στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης, Παιδείας, καθώς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρόγραμμα της τρόικας και τι περιλαμβάνουν οι συζητήσεις

Εκτός του κ. Ραγκούση, οι ελεγκτές είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν νωρίς το απόγευμα εκ νέου και με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Οι συναντήσεις, άλλωστε, θα είναι καθημερινές έως ότου τα μέλη της τρόικας αποχωρήσουν από την Αθήνα, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μετά την Κυριακή. Έως τότε, θα πραγματοποιηθεί σειρά συζητήσεων, που θα καλύψει όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις θα έχουν να κάνουν με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο, το νέο μισθολόγιο, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΠΑΠ και Αερολιμένας Αθηνών, σε πρώτη φάση), το νέο φορολογικό σύστημα και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και τις νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.

Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει η οριστικοποίηση των μεγεθών του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, καθώς και η αναθεώρηση των μεγεθών για το 2013 και το 2014, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαβουλεύσεις να καταλήξουν σε έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012 (ώστε αυτό να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή), αλλά και μια θετική αποτίμηση των πεπραγμένων στην έκθεση που θα συντάξει η τρόικα, ώστε να εκταμιευτεί η έκτη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, περιέγραψαν ως θετικό το κλίμα που υπήρξε κατά την πρώτη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους ελεγκτές, μετά και από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top