Select Menu


Στην «άλλη» Ελλάδα που αγαπάμε όλοι, μεταξύ των άλλων γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια εναλλακτικής οικονομίας με ένα δίκτυο ανταλλαγής και αλληλεγγύης, συγκεκριμένα στο Νομό Μαγνησίας.

Λέγεται Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας και είναι μια πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από τη Μαγνησία με στόχο να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών τους χρησιμοποιώντας ως μέσον ανταλλαγής τη  λεγομένη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα, (ΤΕΜ).

Αυτό το δίκτυο το οποίο είναι γνωστό πια μέσα από το Διαδίκτυο, νομίζω όμως στον πολύ κόσμο είναι παντελώς άγνωστο. Μπορεί να υπάρχουν παρόμοια δίκτυα και σε άλλους Νομούς της χώρας, ποιος τα γνωρίζει όμως εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους;

Σκεφτείτε, είναι μια κάποια λύσις να δημιουργηθούν παρόμοια δίκτυα και στις μεγαλουπόλεις όπου είναι εντονότερο το θέμα της επάρκειας και της αυτάρκειας. Οι άνθρωποι αυτοί προτείνουν με το δίκτυο ανταλλαγής και αλληλεγγύης λύση στην αντιμετώπιση των οικονομικών μας προβλημάτων με δημιουργικό τρόπο από εμάς τους πολίτες για εμάς τους πολίτες, ώστε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας με τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.

Είναι δηλαδή μια εναλλακτική κοινωνική οικονομία. Όσοι από εμάς δεν  έχουν προϊόντα πρώτης ανάγκης  να ανταλλάξουν,  έχουμε όμως τις γνώσεις και την κατάρτισή μας. Φέρνω ένα παράδειγμα, κάποιος χρειάζεται για την επιχείρησή του λογιστή και κάποιος άλλος χρειάζεται τεχνικό συντήρησης ή κάποιος άλλος χρειάζεται κηπουρό ενώ κάποιος άλλος οδοντίατρο.

Χιλιάδες υπηρεσίες μπορούν να γίνουν με ανταλλαγή ώστε σταδιακά να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το άτιμο το χρήμα ενώ  παράλληλα να γίνουμε  κοινωνικότεροι και δημιουργικότεροι.

Πόσες μητέρες μπορούν να «φιλοξενήσουν» για λίγες ώρες το παιδί μιας άλλης μητέρας ώστε εκείνη να κάνει τη δουλειά της ενώ  το παιδί της θα βρίσκεται με άλλα παιδιά σε σπιτικό περιβάλλον και όχι κάπου μόνο του με μια αδιάφορη το λιγότερο κουβερνάντα.

Σκεφτείτε πόσες άλλες υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν ώστε με την ανταλλαγή και την αλληλοϋποστήριξη να γίνουμε πολίτες με ενδιαφέρον για τον διπλανό μας και με στόχο την ευημερία όλων μας.

Άσχημα θα είναι για τους ανέργους μέσα από αυτή τη διαδικασία να καλύψουν ένα μέρος των αναγκών τους;

Ή για τους συνταξιούχους που θα έχουν τη δυνατότητα περισσοτέρων δραστηριοτήτων από  αυτές που τους επιτρέπει η σύνταξή τους;

Οι έμποροι οι οποίοι θα αυξήσουν τους πελάτες τους ενώ παράλληλα και οι ίδιοι μπορούν να γίνουν καταναλωτές υπηρεσιών και προϊόντων του δικτύου;

Εντέλει είναι μια κάποια λύσις! Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για το Δίκτυο αυτό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του και είναι: tem-magnesia.gr 

Ας το σκεφτούμε και ο καθένας μας αρχικά στη μικρή κοινωνία να το εφαρμόσει και σιγά-σιγά να το επεκτείνουμε για την καλυτέρευση της ζωής μας!

Με τιμή
Φιλία Βαγιάκα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top