Select Menu


Τρεις φορές θα πληρώσουμε τον ίδιο φόρο μέσα στο 2012. Τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο μάλιστα του 2012 ενδέχεται να πληρωθούν μαζεμένα εκκαθαριστικά και αναδρομικές κρατήσεις από το 2011, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να μην βάλουν φράγκο στην τσέπη.

Αντί δηλαδή να βγάλει ένα «φιρμάνι» πως η μέση οικογένεια θα δίνει κατευθείαν στην εφορία πχ το 20%, 30% 40% ή 60% ανάλογα με το εισόδημά της, επελέγη άλλη μια δαιδαλώδης ρύθμιση για να μπει το χέρι του κράτους στην τσέπη του πολίτη.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες που δημοσίευσε χθες το protothema.gr ακόμα και όσοι έχουν να πληρώσουν, θα διαπιστώσουν ότι θα πάνε σε φόρους 2 έως και 6 ολόκληρα μηνιάτικα, που αντιστοιχούν στο 15%-60% όσων βγάζουν σε ένα χρόνο και που τώρα τους τα ζητάει το κράτος. Για να ζήσουν θα πρέπει να τα βολέψουν με το υπόλοιπο 40%-85% που τους απομένει, δηλαδή με τα 6-10 μηνιάτικα που τους αφήνει το κράτος για να πληρώσουν χαράτσια σε ακίνητα, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη κλπ, έμμεσους φόρους μαμούθ στην κατανάλωση, τις δόσεις των δανείων και τις πιστωτικές τους κάρτες, τις σπουδές των παιδιών τους κλπ κλπ.

Σκούρα θα τα βρουν στους υπολογισμούς τους όμως και οι εργοδότες, όχι μόνο όσοι απασχολούν πχ 4-5 υπαλλήλους, αλλά και όσοι έχουν οργανωμένα λογιστήρια. Τα λάθη και τα προβλήματα στην μισθοδοσία δεν θα λείψουν, αφού εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για να την αποδίδουν στο δημόσιο, αλλά απαιτούνται περίπλοκοι υπολογισμοί:

• μηνιαία παρακράτηση του κεφαλικού φόρου επιβάλλεται σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, συνταξιούχους, αμειβόμενους με ημερομίσθιο που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα χρόνο στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου. Επίσης όμως, οι αξιωματικοί και οι ναυτικοί σε εμπορικά πλοία.

• για την παρακράτηση θα γίνεται αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσια βάση, οπότε ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα που θα προκύπτει θα επιβάλλεται ο αντίστοιχος συντελεστής.

• τα ποσά της έκτακτης εισφοράς που θα παρακρατούνται, θα αναγράφονται ευκρινώς στη βεβαίωση αποδοχών που δίνουν στους εργαζόμενους κάθε χρόνο, από το 2013 και μετά για να υποβάλουν τη δήλωση της εφορίας.

• από το 2012, στο εκκαθαριστικό της δήλωσης εισοδήματος, θα συμπεριλαμβάνεται και το τέλος επιτηδεύματος του 2012 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Ετσι οι περισσότεροι μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε δόσεις ως εξής:

• την εισφορά του 2010 (τουλάχιστον 300 ευρώ η δόση) έως τον Φεβρουάριο του 2012.

• την εισφορά του 2011, από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2012 (με το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος)

• την εισφορά του 2012, η οποία θα παρακρατείται από 1/1 (αν είναι όλα έτοιμα) και κάθε μήνα από τα λογιστήρια.

Επιπλέον θα πληρώσουμε:

• τον φόρο εισοδήματος του 2012, με μηνιαίες κρατήσεις στο μισθό από 1/1/12.

• τον φόρο εισοδήματος του 2011 με την εκκαθάρισή των δηλώσεων που θα υποβληθούν την Άνοιξη.

Παράλληλα πολύς κόσμος πληρώνει ήδη δόσεις για ρυθμίσεις περασμένων ετών, αποδίδει ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει, θα πληρώνει αυξημένα τέλη για τα ΙΧ κλπ κλπ

Ετσι μισθωτός με 1.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές (μετά τις ασφαλιστικές εισφορές):

• την 1/1/2011 με το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ είχε μηνιαίες κρατήσεις φόρου 25,33 ευρώ και στην τσέπη του έμπαιναν 974,67 ευρώ.

• την 1/1/2012 με το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, θα έχει μηνιαίες κρατήσεις φόρου 74,58 και επιπλέον κρατήσεις 10 ευρώ για την έκτακτη εισφορά. Στην «τσέπη» θα μπαίνουν 915,42 ευρώ. Άρα με το νέο σύστημα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με περίπου 60 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα σε σχέση με πέρυσι.

Δεν τελειώνουν όμως εκεί τα βάσανά του! Αν έχει και δεύτερη δουλειά με μπλοκάκι:

• από την οποία πρώτη εργασία παίρνει πχ 21.000 ευρώ και από τη δεύτερη 18.000 ευρώ ετησίως

• από την μισθωτή εργασία θα του παρακρατηθεί μέσα από τους μισθούς φόρος 2%, δηλαδή 420 ευρώ.

• Όμως μαζί με την δεύτερη δουλειά το εισόδημα του φτάνει στα 39.000 ευρώ όπου ο κεφαλικός φόρος είναι 2% δηλαδή 780 ευρώ.

Δηλαδή εκτός από αυτά που του παρακρατήθηκαν το 2012 θα πληρώσει και επιπλέον 360 ευρώ κεφαλικό φόρο όταν του έρθει το εκκαθαριστικό της εφορίας

Αν ο φορολογούμενος βγάζει τα ίδια λεφτά από δυο μισθωτές εργασίες, θα του παρακρατούν κεφαλικό φόρο 1% από την πρώτη (ήτοι 180 ευρώ ετησίως) και από τη δεύτερη 2% (ήτοι 420 ευρώ), δηλαδή συνολικά 600 ευρώ. Επειδή, όμως, το ετήσιο εισόδημα του είναι 39.000 ευρώ το σύνολο του εισοδήματος του υπάγεται σε κεφαλικό φόρο 2% ήτοι 780 ευρώ. Η διαφορά των 180 ευρώ μεταξύ του κεφαλικού φόρου που του έχουν παρακρατήσει και εκείνου που αναλογεί στο εισόδημα του θα την συμπεριλάβουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης εισοδήματος που θα υποβάλλει την Ανοιξη του 2013.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top