Select Menu


Αποψη της αίθουσας του Λούβρου όπου εκτίθεται η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης με θέμα την Αρχαία Μακεδονία

Ο Αλέξανδρος της Πέλλας, η «Δέσποινα των Αιγών» (τα χρυσά κοσμήματα που συνόδευαν την ταφή επιφανούς γυναίκας από τη Βεργίνα), ο Αλέξανδρος Azara (μία εικονιστική κεφαλή δηλαδή, του μακεδόνα στρατηλάτη), που βρίσκεται στο Λούβρο μαζί με τα αρχιτεκτονικά μέλη του ανακτόρου των Αιγών από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα έχουν τοποθετηθεί ήδη στο επιβλητικό σκηνικό που στήθηκε στο διάσημο μουσείο βασισμένο σε σχέδια των L. Heuzey και Η. Daumet.

Πέντε ημέρες πριν από τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στις 13 Οκτωβρίου και οι πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται στον ρυθμό της τελικής ευθείας.


Εικαστική αναπαράσταση του ανακτόρου των Αιγών
στην αίθουσα όπου κυριαρχεί ο Μέγας Αλέξανδρος
Αυτή τη στιγμή οι επιμελητές της έκθεσης, οι αρχιτέκτονες, οι τεχνίτες και οι τεχνικοί καθώς και το ελληνικό επιτελείο από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Μακεδονίας φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της έκθεσης, που αναμένεται ήδη με τεράστιο ενδιαφέρον στη γαλλική πρωτεύουσα. Απόδειξη, τα αλλεπάλληλα εγκαίνια που έχουν ορισθεί από το Λούβρο, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί στο αίτημα του κοινού.

Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς από την αγορά των Αιγών, εύρημα του 2008, υποδέχεται τους επισκέπτες, μαζί με το χρονολόγιο των εμβληματικών ευρημάτων-σταθμών της ανασκαφικής έρευνας.

Τα μεγάλα γλυπτά από τη Μακεδονία βγήκαν από τις αποθήκες του Λούβρου και βρήκαν τη θέση τους στην έκθεση, οι «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης συντηρήθηκαν και στήθηκαν με βάση το σκηνικό των σχεδίων του Gravier D'Otiere. 


Πήλινα ειδώλια και αγγεία από τη Μακεδονία

Τα σύνολα των τάφων από το Καραμπουρνάκι, εξάλλου, που είχαν ανασκαφεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο από Γάλλους οι οποίοι τα μετέφεραν στο Λούβρο, ενώθηκαν με αυτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και φιλοξενούνται στην ενότητα των αρχαϊκών χρόνων. Δίπλα τους, τα επιβλητικά σύνολα των ανασκαφών της Σίνδου, της Αγίας Παρασκευής, της Μένδης, της Αίνειας και του Αρχοντικού.

Ακόμη, εξαιρετικής τέχνης οικιστικά και ταφικά σύνολα από το Δερβένι, την Αμφίπολη, την Πύδνα, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, όλα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων, αφηγούνται την καθημερινότητα της μακεδονικής κοινωνίας, τον κόσμο των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, τις τέχνες, την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τα ταφικά έθιμα, τις θρησκευτικές δοξασίες των Ελλήνων του Βορρά, του βασιλείου της Μακεδονίας.

Την ημέρα των εγκαινίων αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο πολυσέλιδος κατάλογος, o μεγαλύτερος ως τώρα κατάλογος που έχει εκδώσει το τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, αλλά και ο πληρέστερος για την αρχαία Μακεδονία.

Παράλληλα είναι έτοιμη μία ταινία 55 λεπτών για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία στην οποία παρουσιάζονται όλες οι πρόσφατες ανασκαφές, με αρχαιολογικά δεδομένα από τους ανασκαφείς.


Αγγεία που εκτίθενται στο Λούβρο και μαζί μία πυξίδα (κουτί) 
με επιχρυσωμένα (σε ασήμι) διακοσμητικά στοιχεία
Η διάρκεια της έκθεσης έχει οριστεί ως τις 16 Ιανουαρίου 2012, ενώ έχουν προγραμματιστεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στο Λούβρο με αφορμή την έκθεση, με κορυφαίο γεγονός το διεθνές συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία στις 2 - 4 Δεκεμβρίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top