Select Menu


Mείζον ζήτημα προκύπτει από την είδηση ''βόμβα'' που δημοσιεύει η εφημερίδα «το κυπριακό Ποντίκι», ως προς τις προθέσεις της Αθήνας για την εκμετάλλευση ενός από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, κατόπιν κυπριακής πρότασης.

(http://pontiki.com.cy/index.php/20/3950.html)
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά που έγινε από τη Λευκωσία πριν λίγες ημέρες αφορούσε την παραχώρηση και εκμετάλλευση του οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για το οικόπεδο που βρίσκεται κοντύτερα από τις κυπριακές, ακριβώς ανοικτά της Πάφου και της Λεμεσού, μικρό μέρος του οποίου αμφισβητούν οι Τούρκοι (πρόκειται για μία κάθετη μικρή λωρίδα στα δυτικά του οικοπέδου) .

Παρά τη σοβαρή προοπτική για αποκόμιση οικονομικών οφελών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε την κυπριακή προσφορά...

Την ώρα που ο ελληνικός λαός στην κυριολεξία αντιμετωπίζει την προοπτική της φτώχιας, την ώρα που η Ελλάδα περνά την βαρύτερη κρίση στην ιστορία της, η κυβέρνηση αρνήθηκε μία γενναία προσφορά από την Κύπρο φοβούμενη πιθανώς την όποια αντίδραση της Άγκυρας.

Τα πιθανά οφέλη από την εκμετάλλευση του οικοπέδου αυτού εφόσον υπάρχουν φυσικά οι προσδοκώμενοι ενεργειακοί πόροι θα μπορούσε να αποτελέσει την «καλή είδηση» που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τόσο καιρό για να κοπάσει η συνεχόμενη επίθεση των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Βεβαιωμένα 3,5 τρισεκατομμύρια κ.μ. φυσικού αεριού νότια της Κρήτης! 

"Η ύπαρξη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, είναι βεβαιωμένη και ισοδυναμεί με τα πετρελαϊκά αποθέματα 20 -22 δισεκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου". Τάδε έφη  ο ομότιμος καθηγητής του πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στα Χανιά στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο και διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο.


Όπως δήλωσε ο καθηγητής,  "Νότια της Κρήτης υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αεριού το οποίο μεταφράζεται σε ισοδύναμο πετρελαίου γύρω στα 20 -22 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο".

Το κόστος αξιοποίησης των κοιτασμάτων αυτών κατά τον Αντώνη Φώσκολο είναι φθηνότερο από αυτό του Πρίνου, καθώς τα αποθέματα είναι πολύ μεγάλα, ενώ, όπως επιπλέον τόνισε, από τα αποθέματα αυτά θα μπορούσε η Ελλάδα να καλύψει ακόμα και το έλλειμμα της και μέσα σε 12 χρόνια η χώρα μας θα μπορούσε μέσω της αξιοποίησης τους να ξεπληρώσει το χρέος της.

Όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής "Υπάρχει ένα κομμάτι που είναι νοτιοδυτικά της Γαύδου το οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι έχει, μπορεί να είναι και τεράστιο, υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο είμαι πολύ πιο σίγουρος και είναι κάτω από τον Πλακιά 80 χιλιόμετρα από τον Πλακιά και υπάρχει και το κομμάτι του "Ηρόδοτου" το οποίο και αυτό ξέρουμε περίπου πόσο είναι. Πρέπει να πω, ότι η έκταση προς έρευνα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Το κομμάτι που έχουμε εμείς είναι 2 φορές μεγαλύτερο και έχομε ίσως και παραπάνω αποθέματα από το άθροισμα Ισραήλ και της Κύπρου". 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top