Select Menu


Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε, σήμερα, πιέσεις στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, που συγκαταλέγονται στους στενούς συμμάχους της, “για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους” σε μια προσπάθεια να μειώσεις την έκταση της κρίσης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να σχολιάσει, προς το παρόν, την έκθεση που έκανε ο ΟΗΕ, για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση σε ένα στολίσκο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, για τον πληθυσμό στη Γάζα, η οποία επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 9 Τούρκων.  “Μελετούμε, ακόμα, το περιεχόμενο της έκθεσης” ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αντέδρασε έντονα μετά την άρνηση του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγνώμη για την ισραηλινή αιματηρή επιδρομή πέρυσι το Μάιο στο πλοίο Mavi Marmara και μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία αν και το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία, ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε 5 μέτρα εναντίον του Ισραήλ με σημαντικώτερο
την υποβάθμιση των τουρκοϊσραηλινών διπλωματικών σχέσεων και την απομάκρυνση του Ισραηλινού πρέσβη από την Τουρκία ενώ ανεστάλησαν όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

Την απρόοπτη εξέλιξη σχολίασε και ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, απειλώντας το Ισραήλ, λέγοντας ότι “η έκθεση Πάλμερ (του ΟΗΕ) δεν ήταν δίκαιη για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις και τα μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν πιο νωρίς αλλά περιμέναμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις σύμμαχες χώρες. Στην έκθεση δεν υπήρχε καμία αναφορά για συγνώμη του Ισραήλ. Η Τουρκία αυτό περίμενε στην πραγματικότητα. Αυτό πώς μπορεί να αξιολογηθεί; Αντί γι’ αυτό τα γεγονότα ξεχάστηκαν και τα δικαιώματα των πολιτών μας δεν προστατεύτηκαν και θα πρέπει να γίνει κατανοητή η αποφασιστικότητα που δείχνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη φάση των μέτρων που ανακοινώνονται. Ανάλογα με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει το Ισραήλ, θα εξεταστούν κι επιπλέον μέτρα.”

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Χουριέτ”, εκτός από την έκθεση του ΟΗΕ, οι δύο χώρες επεξεργάζονταν ένα σχέδιο συμφωνίας αποκατάστασης των σχέσεών τους, στην οποία προβλεπόταν -μεταξύ άλλων- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία για την υπόθεση του Mavi Marmara. Ωστόσο, λόγω του φόβου κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ, αυτό δεν έγινε και η συμφωνία κατέρρευσε.

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ χαιρετίστηκε με δήλωση του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, πρώην αιγύπτιου πολιτικού αλλά και από πλευράς ορισμένων αραβικών κυβερνήσεων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top