Select Menu


Από την Αριστέα Μπουγάτσου

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έγινε απότομα γνωστός ως το golden boy της βιομηχανίας, του Χρηματιστηρίου, των εξαγορών. Ταυτόχρονα εισέβαλε στην κοσμική ζωή, κατεγράφη ως μέγας φιλάνθρωπος, έγινε μεγάλος-διαφημιστικός-χορηγός Μέσων Ενημέρωσης, έμμεσα ή άμεσα και μέτοχος πολλών επιχειρήσεων ΜΜΕ, ενώ μέχρι πρότινος φρόντιζε να υπογραμμίζει τη διασύνδεσή του με τον αμερικανικό παράγοντα. Η χάρη του έφτασε ώς την ανανεωτική Αριστερά, καθώς είχε ήδη εμπεδώσει τις σχέσεις του με παράγοντες-κλειδιά και των δύο κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.).

Ολα αυτά τον διευκόλυναν στις συναλλαγές του με τις τράπεζες (γίνεται λόγος για δανεισμό των επιχειρήσεών του που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ). Η πρώτη γκρίζα σκιά ήρθε με την εμπλοκή εταιρειών του -το 2005- με λογαριασμούς του μαύρου ταμείου της Siemens στην Ελβετία (κάτι που ακόμα δεν έχει ερευνηθεί), ενώ χαρακτηριστική είναι η νιρβάνα των χρηματιστηριακών αρχών σχετικά με τερτίπια οριακής νομιμότητας που δεν έχει ακόμα προλάβει να εξετάσει.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης χθες, έγινε γνωστό ότι μάλλον θα είναι ο πρώτος μεγαλοπαράγων που θα «εγκαινιάσει» το νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίον εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεών του (υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη), καθώς ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Δραγάτση, που ερευνά την υπεξαίρεση στην Proton Bank, ο ίδιος ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε πρόθυμος να επιστρέψει στην τράπεζα τα 51 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λαυρεντιάδης χρειάστηκε δύο μήνες από τότε που η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος με έγγραφό της (27/7) ζήτησε από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα να απαγορευθεί η κίνηση των λογαριασμών του επιχειρηματία κι άλλων επτά εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Proton Bank και να δεσμευτεί ποσόν ύψους 51 εκατ. ευρώ ως προϊόν υπεξαίρεσης που αποκρύβεται.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει στις 30 Ιουλίου 2011 η «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Βόμβα υπεξαίρεσης στην Proton Bank». Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της παράνομης ενίσχυσης της Proton με ένεση 100 εκατ. ευρώ, ενώ είχε διαπιστωθεί η υπεξαίρεση, παρά τη διαφωνία των υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επισήμαναν την παρέκκλιση από το νόμο 2362/95 . Στις 3/8 ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για να καλύψει τις ευθύνες του για την πριμοδότηση της Proton κατέθεσε τροπολογία, με την οποία προσέφερε στον εαυτό του και στους προκατόχους του νομική κάλυψη και μάλιστα αναδρομικά από το 1997.

Συμπαραστάτης του κ. Βενιζέλου σ’ αυτή τη ρύθμιση ήταν ο ΛΑΟΣ. Στις 19/8, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που, παρά τα ευρήματα των ελέγχων της στην Proton Bank, είχε επιδείξει μεγάλη ανεκτικότητα, υποχρεώθηκε να ορίσει Επίτροπο (τον κ. Θεοφάνη Σαξώνη) και νέα διοίκηση. Εν τω μεταξύ ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης κάλεσε εντός του Αυγούστου τους πρώτους μάρτυρες από την ΤτΕ και αναζήτησε όλα τα πορίσματα των ελέγχων. Ολα έδειχναν πως επίκειται η άσκηση διώξεων.

Ο κ. Λαυρεντιάδης έσπευσε, μέσω αιτήματός του στην ΤτΕ, να λάβει γνώση των πορισμάτων της για την Proton ενώ εξουσιοδοτημένοι νομικοί του σύμβουλοι ήρθαν σε επαφή και με τον επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος και με τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη. Οπως φαίνεται, ο κ. Λαυρεντιάδης, λαμβάνοντας γνώση στοιχείων της δικογραφίας, έσπευσε, προτού κληθεί από τον εισαγγελέα (όπως ορίζει το αναθεωρημένο άρθρο 384 του Π.Κ.) να παραδεχθεί με τον τρόπο του ότι είναι ένας σύγχρονος Κοσκωτάς. Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο για τα λευκά κολάρα που εντοπίζει η Δικαιοσύνη, του ταιριάζει γάντι.

Ετσι λέγεται ότι ήδη ο κ. Λαυρεντιάδης έχει αποστείλει σε δεσμευμένο λογαριασμό το φερόμενο ως προϊόν υπεξαίρεσης (τα 51 εκατ. ευρώ), το οποίο θα πρέπει με απόφασή του το Δ.Σ. της Proton να το αποδεχθεί ή να το απορρίψει. Χθες πάντως, αν και αναμενόταν σχετικό απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, αυτή δεν ελήφθη. Αντ’ αυτής ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε το μέλος του Δ.Σ. της Proton, Κ. Καραμάνης. Πάντως εντός των προσεχών ημερών αναμένονται εξελίξεις και με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο αποδοχής των 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, που θα αποτελέσει και τη βάση της αρχειοθέτησης των κατηγοριών υπεξαίρεσης κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όπως διευκρινίζεται μόνο για το ποσόν αυτό.

Πηγές από τον κύκλο των συνεργατών του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ισχυρίζονται πως ο επιχειρηματίας, με τη συμβιβαστική στάση του, δεν αποδέχεται ότι διέπραξε τα αδικήματα που του αποδίδονται (ερευνώνται) αλλά πασχίζει να απεμπλακεί από δικαστικές περιπέτειες και τυχόν επιχειρηματικό εμπάργκο στις δραστηριότητές του στο εξωτερικό.

Και άλλα; Ουδείς ισχυρίστηκε -ακόμα- ότι πρόκειται περί παρεξήγησης, δικαστικής πλάνης κ.ά., ούτε εξηγήθηκε από πού ο επιχειρηματίας εξασφάλισε τόσο άνετα 51 εκατ. ευρώ.

Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης, που πασχίζει να επιστρέψουν τα 51 εκατ. ευρώ στην Proton, δηλαδή στους καταθέτες της, έχει ζητήσει από την ΤτΕ ενδελεχή έλεγχο, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχουν «εξατμιστεί» και άλλα εκατομμύρια ευρώ, μέσω πιστοδοτήσεων συνδεδεμένων ή φιλικών εταιρειών με αυτές του πλέγματος Λαυρεντιάδη και με άλλους μαγικούς τρόπους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top