Select Menu

 
Την 19η Σεπτεμβρίου θα δοθεί το μεγάλο τεστ της τουρκικής πολιτικής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την έναρξη των ερευνών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έρευνες τις οποίες η κυβέρνηση της Άγκυρας επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί.


Αυτό τονίζει η έγκυρη ισραηλινή ιστοσελίδα Debka Files που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας, διπλωματίας και γεωστρατηγικής με σημερινό της δημοσίευμα, υποστηρίζοντας αφ' ενός ότι το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση επιφυλακής και αφ' ετέρου ότι από τουρκικής πλευράς, ήδη από την περασμένη Τρίτη 13/9 βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς πρόσθετων ισχυρών δυνάμεων πεζικού στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματος της ίδιας ισραηλινής ιστοσελίδας, που πρώτοι δημοσιεύσαμε και σύμφωνα με το οποίο την 14/9 ενεργοποιήθηκε το κοινό στρατιωτικό δόγμα Ελλάδας-Ισραήλ, στο σημερινό της δημοσίευμα η Debka Files αναφέρει ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας της Ελλάδας και του Ισραήλ, που καλύπτει γεωγραφικά και την Κύπρο.

Η εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με την εκμετάλλευση των αντίστοιχων ισραηλινών, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, αλλά και επειδή η αμερικανική ετσιρεία Noble Energy έχει συμβληθεί τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ προκειμένου να εξορυχθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των δύο χωρών σε βάθος χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, πάντα σύμφωνα με την ίδια ισραηλινή ιστοσελίδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφεύγει επιμελώς να συνδέσει το Ισραήλ με το ζήτημα της εξόρυξης των κυπριακών υδρογονανθράκων. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ ενώπιον των νεοσύστατων αραβικών κυβερνήσεων στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, προβάλει το θέμα της ελευθερίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο - υπενθυμίζοντας στον αραβικό πολιτικό κόσμο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του πλοίου Mavi Marmara στα διεθνή ύδατα τον Μάιο του 2010.

Η ιστοσελίδα παραθέτει δήλωση της 15/9 του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία δίνεται με σαφήνει το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy να προχωρήσει στις έρευνες χωρίς αναβολή. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την προσπάθεια να υπάρξει ενεργειακή πολυμορφία στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι αμερικανική εταιρεία συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα." ("US support the efforts to enhance energy diversity in Europe, noting the fact that a US company was involved was also positive."). Την επομένη ημέρα, 16/9, η Αθήνα επανέλαβε ότι εάν η Τουρκία παρέμβει στις έρευνες για τα κυπριακά κοτάσματα, θα παραβεί όλες τις διεθνείς συνθήκες και όλες τις υποχρεώσεις της προς τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια ιστοσελίδα, η Τουρκία από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα συνεχίζει να μεταφέρει μεγάλο όγκο δυνάμεων πεζικού στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ είναι φανερό ότι την 19/9 θα αρχίσει και η Τουρκία έρευνες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όλως παρανόμως.

Η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka Files εκτιμά ότι η 19η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των ερευνών για τα κυπριακά κοιτάσματα, θα είναι η ημέρα κατά την οποία θα κριθεί πώς θα κινηθεί στο εξής η Τουρκία. Συγκεκριμένα, εάν η Τουρκία επέμβει στρατιωτικά και προσπαθήσει να εμποδίσει τις εργασίες πάνω και γύρω από την αμερικανικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα της Noble Energy, (σ.σ. η πλατφόρμα έχει ήδη εγκατασταθεί στο σημείο των ερευνών και παρακολουθείται στενά από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό), τότε θα ακολουθήσει στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών - Κύπρου - Τουρκίας - Ισραήλ - Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ιστοσελίδα, εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει να μην εμπλακεί στρατιωτικά και απλώς περιορισθεί σε μία συμβολική έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες σε άλλο σημείο της Κυπριακής ΑΟΖ, θα δώσει την εντύπωση ότι τελικά οι απειλές που εκτόξευε όλο αυτό το διάστημα ήταν άνευ περιεχομένου, γεγονός που θα έχει συνέπειες στην εικόνα που επιθυμεί να δώσει στον αραβικό κόσμο.

Όπως επισημαίνει ειδικότερα η ίδια ιστοσελίδα, υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να στρέψει τον αραβικό παράγοντα κατά του Ισραήλ, επ' ευκαιρία της επερχόμενης έντασης.

Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα που εξετάζουν από κοινού τα Αμερικανικά και Ισραηλινά επιτελεία, εκτιμώντας τις τελευταίες ώρες ότι η πρώτη στρατιωτική σύγκρουση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο πλησίον της Κύπρου θα προκαλέσει σειρά αεροπορικών και θαλάσσιων στρατιωτικών επιχειρήσεων ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ - καταλήγει με έμφαση η ισραηλινή ιστοσελίδα.

Υπάρχουν κίνδυνοι για νέα Ιμια;
Γράφει ο Μιχάλης Δημητρίου

Μετράμε πλέον αντίστροφα τον χρόνο. Εως τις αρχές Οκτωβρίου, που θα έχουν αρχίσει οι πρώτες έρευνες για ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου – Ισραήλ (στο λεγόμενο οικόπεδο «Δώδεκα»), θα ξέρουμε τα όρια της νέας κρίσης. Με κατ’ αρχήν στόχο το Ισραήλ και την Κύπρο από μια αλαζονική Τουρκία ή έναν αντιπερισπασμό στην περιοχή του Καστελλόριζου με ερευνητικό σκάφος της, όπως και το 2008. Υπάρχει κίνδυνος για Ιμια, δηλαδή για εθνικές ταπεινώσεις και υποχωρήσεις;

Σαφώς υπάρχει. Ηδη η Αγκυρα εκτοξεύει απειλές, καλλιεργεί την ένταση και δείχνει να μη διστάζει να συγκρουσθεί με το Ισραήλ, να ταπεινώσει πάλι την Κύπρο, ενώ αδιαφορεί απολύτως για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να απορρίπτει το παλαιό δόγμα για καλές – ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες.

Διπλή η επιδίωξή του αυτόν τον καιρό: Να προβληθεί ως ηγέτης Μουσουλμάνος στους Αραβες της Αιγύπτου και της Λιβύης, κλιμακώνοντας την πολεμική του κατά του Ισραήλ και προσδοκώντας σε μια ταπεινωτική στάση, σ’ έναν εκφοβισμό της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας.

Χωριστά ή με εναία δράση και πάντως έως την 1η Οκτωβρίου. Με επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο αλλά και στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου και Ισραήλ, με αντιπερισπασμούς δήθεν σοβαρών Τουρκικών ερευνών, με απειλές για θερμά επεισόδια κ.λπ. κ.λπ.

Επιδιώξεις; Να μην αρχίσουν καθόλου οι έρευνες από την αμερικανική εταιρεία «Noble Energy», να αμφισβητήσει εμπράκτως την ΑΟΖ της Κύπρου και τις υποθαλάσσιες έρευνες χωρίς άδεια της Αγκυρας. Χωρίς αποφασιστική συμμετοχή της. Αλλιώς υποταγή και παραίτηση από τους τρεις.
Δεν βρισκόμαστε ούτε στην εποχή της ματαίωσης της εγκατάστασης των σοβιετικών πυραύλων S–300 στην Κύπρο (που παρέμειναν αποθηκευμένοι στην Κρήτη), ούτε νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1996, στην εποχή της κρίσης των Ιμίων.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υποχωρήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, για νέες «γκρίζες ζώνες». Ούτε είναι εύκολος στόχος το Ισραήλ, και μάλιστα σε θέμα του Διεθνούς Δικαίου στο οποίο έχει άδικο η Αγκυρα.

Από την άλλη είναι σαφές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης για τη χώρα του (σε μικρή σχέση επιρροής αλλά μέγιστη στη Μέση Ανατολή, Αίγυπτο, Λιβύη και Τυνησία) και γι’ αυτό θα κλιμακώσει τις συνθήκες κρίσης.

Αν οι εξελίξεις με την Κύπρο και το Ισραήλ θα κριθούν και από την τελική στάση του διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ, Ε.Ε.), εκείνες στην αδύναμη οικονομικά Ελλάδα θα κριθούν από την ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αλλά και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέναντι της Τουρκίας τις τρεις κρίσιμες εβδομάδες από Δευτέρα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top