Select Menu


Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων "μέχρι τα 12 ν.μ." και με τρόπο που δεν θίγονται δικαιώματα άλλων πλευρών, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα οφείλει κατά την άσκηση του δικαιώματός της στο Αιγαίο να έρθει σε κάποια μορφή συνεννόησης με την Τουρκία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οφείλει η Ελλάδα να συζητήσει ή να γνωστοποιήσει στην Τουρκία τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την άσκηση του δικαιώματός της σε περιοχές που δεν την αφορούν (όπως π.χ. οι ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου ή ανατολικά της Μαγνησίας). Η τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων προϋποθέτει και συνεπάγεται ότι σε άλλες περιοχές μπορεί να φθάσει το ανώτατο όριο των 12 ν.μ., σε άλλες περιοχές να κυμανθεί από 7-11 μίλια αλλά και σε άλλες περιοχές να παραμείνει και στα 6 ν.μ..

Το όπλο της Αθήνας
Σε ό,τι αφορά πλέον τις διερευνητικές επαφές θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει επίσημη και δημόσια καταγραφή του σημείου που έχουν φθάσει οι συνομιλίες, ώστε και να αποφευχθούν νέες μεθοδεύσεις όπως αυτή με τη διαρροή τύπου Μπουλούκμπασι, αλλά και η κοινή γνώμη να γνωρίζει το τι ακριβώς βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγχρόνως η Αθήνα θα πρέπει να αντιδράσει, και το μοναδικό όπλο που διαθέτει είναι το χαρτί της επέκτασης των χωρικών υδάτων της.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνημένη διαδικασία λύσης της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας το αμέσως προσεχές διάστημα, η Αθήνα οφείλει να δηλώσει ότι η μη ευόδωση των συνομιλιών δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποποιηθεί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και ότι θα προχωρήσει μονομερώς σε επέκταση των χωρικών υδάτων της στις περιοχές που δεν αφορούν κοινά σύνορα με την Τουρκία.

Και, κυρίως, θα πρέπει να απαντηθεί εμπράκτως κάθε υπαινιγμός όπως αυτοί που άφησε ο κ. Μπουλούκμπασι ότι η χώρα μας συζητά την παραίτησή της από την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε περιοχές όπως βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας, βόρεια της Σάμου, βόρεια και νότια της Λέσβου, Ψαρών και Χίου.

Ζητείται αντάλλαγμα
Μια τέτοια ρύθμιση, εάν δεν συνοδεύεται από ένα ουσιαστικό και σημαντικό αντάλλαγμα εκ μέρους της Τουρκίας, θα συνιστά μείζονα υποχώρηση, καθώς πρακτικά θα οδηγήσει σε εκχώρηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Τουρκία.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top