Select Menu

Η Αλεξανδρούπολη (Δεδέ Αγάτς) κατά την εποχή της Βουλγαρικής κατοχής।
Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης

Συνεχίζοντας την αναδίφησή μου σε αρχεία της Κατοχής, σας παρουσίαζω σήμερα το τι έκαναν οι Βούλγαροι στην Ροδόπη, με τίτλους…

Επί τρεις ημέρες λεηλατούσαν τουρκικά σπίτια. Απεγνωσμένοι οι Τούρκοι κτυπούσαν τενεκέδες για να ζητήσουν βοήθεια - «Τενεκέ-μπαϊράμ».

Λόγος για τη Μεγάλη Βουλγαρία. Βούλγαρος βουλευτής: «Δε θα μείνει Έλλην»!

Ανάγκαζαν τις γυναίκες να χοροπηδούν για να δουν μήπως έχουν κρυμμένες επάνω τους λίρες! Διαταγή να ενδιαφερθούν μόνον για τους Βουλγάρους. Ληστρική επιδρομή Βουλγάρων δικηγόρων. Ήλθε μουφτής με… καπέλλο, από την Βουλγαρία. Ξύλο καθημερινώς!

Στα καταστήματα ψωνιζαν μόνον Βούλγαροι! Τρόφιμα με δελτίο έπαιρναν μόνον όσοι είχαν βουλγαρικά ονόματα. Κάθε γελαδάρης πλήρωνε ημερήσιο φόρο γάλακτος ανά αγελάδα του! Τουφεκίσθηκε εξόριστος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αθ. Θεοδωρίδης! 

Οι φόροι αυξήθηκαν κατά 100% για τους Έλληνες. Κάθε Έλληνας είχε δικαίωμα να καλλιεργεί μόνον 10 στρ. αλλά πλήρωνε φόρο και για τα επιτεταγμένα χωράφια του!

Οι Βούλγαροι δεν πλήρωναν φόρο. Οι Αρμένιοι που χαιρέτισαν και γιόρτασαν την «απελευθέρωση», αντιμετωπίσθηκαν σαν Βούλγαροι. Οι Βούλγαροι έβγαλαν ακατάλληλο το νερό των πηγαδιών και ίδρυσαν Ταμείο Υδρεύσεως. Συνέλαβαν και απήγαγαν 770 εβραίους. Κατεδάφισαν 40 σπίτια της Μαρώνειας. Λεηλάτησαν το Μουσείο Μαρώνειας.

Ο Μά­ξιμος στους λόγους του ύβριζε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Έκλε­ψε τα άμφια και τα χαλιά της Εκκλησίας! Βουλγαρική νομοθεσία στα δικαστήρια. «Υπήρχε κάποτε Ελλάς»! Το ΕΑΜ έκρυψε επίσημο βουλγαρικό αποδεικτικό στοιχείο σχεδίου εκβουλγαρισμού της Θράκης. Οι Βούλγαροι έσπασαν το ηρώον. Ανάγκασαν Έλληνες να σπάνε πέτρες. Μαρτύρησε η Ξυλαγανή - 30 νεκροί!

Έκοβαν αυτιά, έβγαζαν μάτια, σκότωναν Έλληνες στο ξύλο! Βασάνισαν γυναίκες. Νεκροί σε Κόσμο, Έβρενο, Κρωβύλη, Τρώκτιο, Ασκητές. Οι Βούλγαροι εδίωκαν ιδιαίτερα τους Έλληνες που έφυγαν εκ Βουλγαρίας. Στους Στενημαχίτες Δράμας έσφαξαν όλους τους άνδρες!  Μέλημά τους να εξοντώσουν οικονομικά τους Έλληνες. Δεκαπλασίασαν τους φόρους.

Οι Έλληνες πλήρωναν φόρο και για δικαίωμα επαγγέλματος! Επέβαλαν στους Έλληνες, Βούλγαρους συνεταίρους άνευ κεφαλαίων! Απαγορεύθηκε σε Έλληνες η άδεια εξόδου από την Κομοτηνή. 10.000 Βούλγαροι εγκαταστάθηκαν σε σπίτια Ελλήνων στην Κομοτηνή.

Τρεις-τρεις έμεναν οι ελληνικές οικογένειες σε κάθε σπίτι. 10.000 Βούλγαροι είχαν εγκατασταθεί στην περιφέρεια Κομοτηνής. Οι Βούλγαροι ήρθαν με 50 κιλά αποσκευές ανά οικογένεια και έφυγαν ντυμένοι και πλούσιοι. Η βουλγαρική Αγροτική Τράπεζα έδινε εφ’ άπαξ βοήθημα για κάθε βουλγαρική οικογένεια, που ερχόταν στην Ελλάδα για κατάληψη ελληνικών σπιτιών και εγκατάσταση σ’ αυτά.

Οι Βούλγαροι αγγάρευαν τους Έλληνες. Το ψευδοκίνημα του 1941 έγινε από Βουλγάρους που παρέσυραν Έλληνες κομμουνιστές.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top