Select Menu


Πτώση χωρίς ιστορικό προηγούμενο καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), που έχει αγγίξει τα όρια της κατάρρευσης, καθώς σε 46 μήνες έχουν εξαϋλωθεί λογιστικά σχεδόν 162,607 δισ. ευρώ από το υψηλό του 2007, με τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται κατά 81,71%!

Στις 11 Αυγούστου το Χ.Α. έκλεισε στις 976,17 μονάδες, που αποτελούν επίπεδα της 26ης Σεπτεμβρίου 1996.

Η Αθήνα βαίνει πλέον ολοταχώς σε επίπεδα προ 15ετίας, συνθλίβοντας αποτιμήσεις μετοχών και έχοντας οριστικά διαγράψει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τη διετία ανόδου 2006-2007, που είχε φέρει τον Γενικό Δείκτη στις 5,334,5 μονάδες και την εισροή περισσοτέρων από 16 δισ. ευρώ από ξένα επενδυτικά funds. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του Χ.Α. δεν υπήρξε τέτοιο βύθισμα κεφαλαιοποιήσεων σε μετοχές και δείκτες, στη διάρκεια των 3 ετών (2009-2011) που είναι σε εξέλιξη η ελληνική ύφεση.

Η βασική διαφορά των μεγάλων πτώσεων, τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ότι αυτές οφείλονταν σε διεθνή γεγονότα, όπως συνέβη το 1987 ή το 1990-92, με κινητήριους μοχλούς εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπικά funds, που πλούτισαν εις βάρος των δεκάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1999. Αντιθέτως, η πτώση που βιώνει τώρα το Χ.Α. οφείλεται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το Χ.Α. καθημερινά συρρικνώνεται και οι εισηγμένες εταιρείες αποστρέφουν το ενδιαφέρον τους από την αγορά, αφού δίνουν προτεραιότητα στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά στο Χ.Α., καθώς οι ελάχιστες ρευστοποιήσεις που πραγματοποιούνται κατευθύνονται αδιακρίτως σε όλους τους κλάδους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων ούτε ο υψηλός δείκτης εξωστρέφειας που συνεπάγεται η διασπορά κινδύνου και σε άλλες αγορές. Τα αποτελέσματα εξαμήνου, που ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου, θα αποκαλύψουν το τεράστιο εύρος της κρίσης στις επιχειρήσεις.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top