Select Menu


Του Μάριου Ευρυβιάδη

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος δηλαδή του 1960, προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012 αυτό θα ακυρώσει όλη τη στρατηγική της Άγκυρας από το 1974 μέχρι τότε. Αυτό το αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους ο ισλαμιστής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο Μέγας Μάγιστρος Νταβούτογλου (α.κ.α γιός του Δαυίδ).

Γι’ αυτό δεν χάνει χρόνο, να ξεσπαθώνει και να απειλεί με κάθε ευκαιρία ως προς τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Επί του προκειμένου μια από τις απειλές του έγινε παρουσία του Επιτρόπου Διεύρυνσης του κ. Στεφάν Φούλε, (πρώην αρχικομμουνιστή από την πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία). Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε στον κ. Επίτροπο, που ήταν στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει ως «συνομιλητή της στην ΕΕ» την Κυπριακή Δημοκρατία, ως προεδρεύουσα χώρα. Και ως εκ τούτου, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ θα «παγώσουν» την περίοδο εκείνη.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η τοποθέτηση του έντιμου Υπουργού αποτελεί «πρόοδο» έναντι των παλαιών τοποθετήσεων της Άγκυρας. Θυμάσαι καλέ αναγνώστη τον μακαρίτη Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και επιστήθιο φίλο του Γιώργου Παπανδρέου, τον Ισμαήλ Τζεμ, που μας απειλούσε με «απροσδιόριστες αντιδράσεις» της Τουρκίας πριν το 2004 εάν η Κύπρος περνούσε το κατώφλι των Βρυξελλών; Θυμάσαι επίσης που τις απειλές του Τζεμ τις εξειδίκευε ο Ραούφ Ντενκτάς με τον εγγενή φασισμό που τον χαρακτήριζε; Ο Ντενκτάς μας απειλούσε ακόμη και με πόλεμο!

Ο Νταβούτογλου απειλεί μόνο με «πάγωμα» των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Και βέβαια με το «πάγωμα» θα υποφέρουν οι Βρυξέλλες διότι κατά τον Νταβούτογλου η ΕΕ είναι που έχει περισσότερη ανάγκη τη Μεγάλη (Βuyuk) Τουρκία παρά η Μεγάλη (Βuyuk) Τουρκία, την ΕΕ.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Νταβούτογλου δεν καινοτομεί. Τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ της «πρωτοπάγωσε» ο μακαρίτης Ετσεβίτ, στις αρχές του1970 όταν πρωτοβγήκε πρωθυπουργός, διότι μια πιθανή σχέση Τουρκίας με τις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες δεν ήταν συμβατές με τα «σοσιαλιστικά» του πιστεύω. Ακολούθησε ο μακαρίτης Οζάλ που «ξεπάγωσε» τις σχέσεις στα τέλη του 1980 για να επανέλθει «πάγωμα» από τον Γιλμάζ, τέλος του 1990. Τότε, ο πρωθυπουργός Γιλμάζ ενοχλήθηκε από την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Άγκυρας. Ακολούθησε «ξεπάγωμα» μετά το Ελσίνκι (1999) και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το 2004 μέχρι σήμερα. Κατά τον Νταβούτογλου, επίκειται νέο «πάγωμα» το 2012 εάν μέχρι τότε δεν ολοκληρωθεί η τουρκική στρατηγική για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε μέσω μιας τουρκικής πλέον σατραπείας στην Κύπρο, η Άγκυρα να καθορίζει την ημερήσια διάταξη της ΕΕ για το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας.

Η στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα την περίοδο αυτή είναι τόσο οφθαλμοφανής που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να την κατανοήσουν ακόμα και οι αξιωματούχοι του κυπριακού κράτους. Ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν επιτέλους αντιληφθεί ότι η Άγκυρα υλοποιεί μια στρατηγική προπαγάνδας ώστε να στρέψει τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Κύπρου και να την καταδείξει ως «υπαίτια» ενός πιθανολογούμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες. Αυτή είναι μια πάγια στρατηγική των Αγγλο-Αμερικανών την οποία η Άγκυρα υιοθέτησε από τα μέσα του 1985 και για την οποία η Λευκωσία, με μόνη εξαίρεση την Προεδρία Βασιλείου, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει σε προπαγανδιστικό επίπεδο.

Θέλουν να μας αφαιρέσουν το οξυγόνο...
Στο μείζον αυτό ζήτημα της προπαγάνδας θα επανέλθω σε μελλοντικό κείμενό μου. Ωστόσο, θα σταθώ σε μια πτυχή αυτής της προπαγάνδας που εκφράσθηκε πρόσφατα σε κείμενο του Μax Gevers, πρώην πρεσβευτή της Ολλανδίας, και που φιλοξενήθηκε στις 10 Ιουλίου 2011 στην CyprusΜail. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ο κ. ΜaxGeversδιαμένει στην Κύπρο μετά την αφυπηρέτησή του και κάνει μεταξύ άλλων και τα μπάνια του στην Κερύνεια.

Στο κείμενό του ο έντιμος κ. πρώην, προσπαθεί σαν πρωτόβγαλτος διπλωμάτης να καλύψει τα οπίσθιά του με διάφορες ξενέρωτες κοινοτοπίες και, μετά, αφαιρώντας τη μάσκα αυτοαποκαλύπτεται ως εγγαστρίμυθος του Νταβούτογλου και των ισλαμοπασάδων.

Πρέπει, λέει, να πιάσουμε τους Κύπριους από τον λαιμό, να τους αφαιρέσουμε όλο το έξτρα οξυγόνο μέχρι να γονατίσουν και να πούν «αμάν και έλεος, ελάτε να μας σώσετε, Οηέδες, Τούρκοι, Ολλανδοί, Εγγλέζοι, Αμερικάνοι, οι μοναδικοί εσείς παραγωγοί της διεθνούς ηθικής και νομιμότητας».
Πρέπει, λέει ο έντιμος κ. πρώην, την «επόμενη φορά» (πριν αναλάβει Προεδρία το 2012 η Κυπριακή Δημοκρατία) να μην επιτραπεί στους Κύπριους να έχουν έξτρα αέρα να αναπνεύσουν. Αλλιώς θα κάνουν αυτό που έκαναν το 2004, δηλαδή, μια «γιγαντιαία προσπάθεια παραπληροφόρησης και παραπλάνησης του Σχεδίου Ανάν».

Ως αυθεντικός εγγαστρίμυθος των Τούρκων ο έντιμος κ. πρώην, πάει και παραπέρα. Μας απειλεί … με τον τουρκικό στρατό (!) που θα μείνει μόνος του στην Κύπρο, αφού όλοι οι καλοθελητές θα μας έχουν βαρεθεί και θα έχουν φύγει. (Η αφεντιά του δεν ξέρουμε. Θα φύγει; Ή θα μείνει; Μάλλον θα μείνει αφού θα βρίσκεται υπό την προστασία του κ. Νταβούτογλου).

ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ο έντιμος κ. πρώην, λέει και πολλά άλλα. Θα πρέπει ίσως να απαντηθούν σε μια ξεχωριστή στήλη έτσι για να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να βγάζει τη γλώσσα του περίπατο χωρίς να πληρώνει τελωνείο. Προς το παρόν, έχω μόνο μια συμβουλή να του δώσω. Να πάρει το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν πρώτα στην Άγκυρα, να το εφαρμόσουν με τον Νταβούτογλου στην Τουρκία και μετά να το πάνε παρέα και να το εφαρμόσουν και στη χώρα του την Ολλανδία. Με τις ρατσιστικές διατάξεις που περιέχει θα βοηθήσει να γκετοποιηθούν μια και καλή όλοι οι μετανάστες στην Ολλανδία. Και έτσι δεν θα χρειαστεί η χώρα του να παραβιάσει τη Συνθήκη Σένγκεν, όπως ανακοίνωσε ότι θα κάνει, εφαρμόζοντας τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της εναντίον όλων όσων δεν έχουν ξανθιά κόμη και γαλανά μάτια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top